“Adana hakimleri” Türk beylikleri

“Adana hakimleri” Türk beylikleri

Türk Tarih Kurumu, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve İslam Tarihçileri Derneği’nin ortaklığıyla ‘Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu – III “Ramazanoğulları Beyliği” başlığı altında sempozyum düzenlendi.


“Adana hakimleri” Türk beylikleri

Çukurova Üniversitesi Kampüsü Mithat Özsan Amfisi’ndeki sempozyuma Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Vali Mahmut Demirtaş, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ersan, Uşak Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Şeker, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Kurt, dekanlar, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Açılışında konuşan Vali Mahmut Demirtaş, Çukurova'nın merkezi olan Adana’da düzenlenen, sempozyuma hoş geldiniz diyerek, katılımcıları sevgi ve saygıyla selamladığını söyledi.

Adana ve Çukurova’nın tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Vali Demirtaş, “4000 yıllık bir geçmişe sahip olan kentimizin; Tarihte Asur, Pers, Makedonya ve Roma İmparatorlukları arasında el değiştirmiştir. 14. yüzyılın ikinci yarısında, Memlûk Türk Devleti'nin fethiyle Memlüklere bağlanmıştır. Çukurova'nın Memlükler tarafından fethi sırasında Oğuzların Üçok Türkmenlerinin çok ciddi katkıları olmuştur. Bu sebeple Memlükler Adana ve çevresinin yönetimini Ramazanoğulları Beyliğine bırakmış, gelirlerine karışmamıştır. Osmanlılar zamanında ise, bu özgürlüklerini kaybetmelerine rağmen, "Adana Hâkimleri" olarak nitelendirilmişlerdir. Dolayısıyla, Adana tarihinde yaklaşık iki buçuk asır boyunca, Ramazanoğulları Beyliğinin imzası bulunmaktadır” dedi.

Vali Demirtaş, sempozyumda, Ramazanoğulları döneminde meydana gelen siyasi ve sosyal hadiselerin ele alınacağını, dil, edebiyat ve folklor unsurlarının bugüne yansımaları ile dönemin dini ve kültürel hayatıyla ilgili verilerin, her yönüyle değerlendirileceğini, Ramazanoğulları izi taşıyan mimari eserlerin de bu bağlamda incelenmesinde faydalı olacağını söyledi.

Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumlarının üçüncüsü olarak planlayan ve büyük destek sunan Türk Tarih Kurumuna, İslam Tarihçileri Derneğine, Necmettin Erbakan Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi’ne katkılarından dolayı teşekkür ettiğini dile getiren Vali Demirtaş, “Düzenlenen bu sempozyumun Adana'nın tarihine, kültürüne, tanıtımına katkı sağlayacağına inanıyor, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Sempozyumun açılışında konuşan Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin ve Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise, Orta Anadolu ve Akdeniz bölgesinde kurulmuş olan Türk Beyliklerinin her birinin, uzmanlarınca bütün boyutları ile ele alınarak, tartışılacak sempozyumun başarılı geçmesini temenni ederek, katılımcılara teşekkür etti.

 

 

DİĞER HABERLER

Sanat Çalıştay’ı yapıldı
Sanat Çalıştay’ı yapıldı
9 Aralık 2024 Pazartesi