Seyhan’ın ve Adana’nın sorunları ve çözümleri konusunda konuştuğumuz o keyifli röportaj;
Sizi biraz tanıyabilir miyiz, Güngör Geçer kimdir?
Ben 1972 Sivas doğumluyum. 1982’den beri ailemle birlikte Adana’da ikamet ediyorum. Ortaokulu ve liseyi Adana’da bitirdim, üniversiteyi Hatay’da okudum. Daha sonra da üniversite biter bitmez emlak sektöründe iş hayatına atıldım. Uzun yıllar emlak sektöründe çalıştıktan sonra, inşaat sektöründe faaliyet gösterdim. Yapı müteahhitliği de yapıyorum aynı zamanda. Bununla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi il ve ilçe örgütlerinde uzun yıllar görev yaptım. Daha sonra İl Başkan Yardımcılığı görevi ve Emek Büro Sorumluluğu yaptım. Şimdi de meclis üyesi olarak görev yapıyorum. Bizim burada yaptığımız çalışmaların tamamı hizmet. Siyasetin temel amacı da bu olmalı ve Zeydan Bey çok başarılı bir Seyhan Belediye Başkanlığının sonunda Büyükşehir Belediyesi’ni kazandı. Çok büyük özveri ve çalışmayla bunu yaptı ve Adana için büyük bir şans oldu. Adana’nın bu makûs talihini değiştireceğine inanıyoruz ve her türlü katkıyı, desteği de veriyoruz.
Meclis üyesi adaylık süreciniz nasıl oluştu?
Ben örgütün içerisinde uzun yıllardır görev yapıyorum. Dolayısıyla bu partinin her kademesinde bulundum. Meclis üyeliğini de başka bir görev olarak değerlendiriyorum. Nerede, ne şekilde partimizin bana ihtiyacı varsa, zaten bu süreçlerin hep içerisinde oldum, bundan sonra da olmaya devam edeceğim.
Bu yola çıkarken amacınız neydi, ne hedeflemiştiniz, size özgü herhangi bir sloganınız var mıydı?
Benim amacım; yerel yönetimde ciddi anlamda Adana’ya hizmet sunmak. Adana, çarpık kentleşme sıkıntısı yaşayan bir il ve bizim sektörümüzün de bulunduğu bir şey olduğu için ciddi anlamda katkı ve destek vermek için bir mücadelenin içine girdim. Ama tabi ülkemizin içinde bulunduğu kriz, ilk olarak inşaat sektörünü vurdu. Dolayısıyla bu süreç kısa sürede düzenlenecek gibi görünmüyor ama yine de “burada ne gibi düzenlemeler yapılabilir?”, “daha düzgün bir kent, daha düzgün bir yapılaşma nasıl oluşabilir?” diye düşünmeliyiz. Seyhan’ın birçok semtine gittiğiniz zaman, itfaiye araçlarının giremediği sokaklar, çıkmaz sokaklar göreceksiniz. Yüreğir’de kenar mahallelerde yaşanabilecek ortamlar yok. Daha yaşanılabilir bir kent oluşması için ciddi bir emek harcamak lazım. Ben de bu düşüncelerden dolayı meclis üyesi olarak hizmet veriyorum. İmar komisyonlarının tamamında bulunuyorum. Hepimiz biliyoruz ve önemsiyoruz. Bütün meclis üyeleri bunun farkında. Çünkü yeşil alanın az olduğu, spor tesislerinin olmadığı bir kentten bahsediyoruz. Kapalı spor salonu 1950’de yapılmış ve salon sporu yapan çocuklarımızın, gençlerimizin spor yapacağı alanlar yok. Bunlar hiç planlanmamış, düşünülmemiş. Böyle bir talep de oluşmamış. Bunları artırmaya çalışıyoruz. Yeni yaptığımız çalışmalarda ilk baktığımız şey; “yeşil alan kurulmuş mu?”, “fazla yapılmış mı?”, “spor alanları fazlalaştırılmış mı?”, “imkânlar varsa, bunu nasıl artırabiliriz?” diye komisyonlarda ciddi ve uzun tartışmalar yapıyoruz ve beni umutlandıran ve sevindiren; parti gözetmeden bütün meclis üyesi arkadaşlarım bu konuda çok hassas ve duyarlı. Bu da Adana için sevindirici bir durum.
Siyasette neden CHP?
Atatürk’ün bir sözü var; “Benim iki emanetim var. Biri Türkiye Cumhuriyeti’dir, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi” der. Cumhuriyet Halk Partisi, cumhuriyeti kuran partidir. CHP’nin altı okuna baktığınız zaman orada bir yaşam biçimi vardır. Ben hep şunu söylerim; “Cumhuriyet Halk Partisi, bu ülkenin şemsiyesidir.” Yani o şemsiyenin altında her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı o şemsiyenin altında kendine yer bulabilir. Ben de o vatandaşlardan biriyim. O nedenle buradayım.
Seyhan’ın, ‘en acil’ sorunu nedir sizce?
Seyhan 54 ilden daha büyük bir ilçemiz. 96 mahallesi var ve bazıları da il büyüklüğünde olan mahalleler. Dolayısıyla bu mahallelerde çok sıkıntı var ama en temel sorunlar işsizlik ve günümüzde ekonomi. Bunlar ülkenin sıkıntıları ama tabi Seyhan’a üzerinden gittiğiniz zaman, Seyhan’ın sıkıntıları daha fazla. Bir diğer sorun ise, Seyhan’ın o kenar mahallelerine gittiğiniz zaman uyuşturucu ile ciddi sıkıntılar var. Uyuşturucu kullanım yaşı Seyhan’da Türkiye ortalamasının altına düşmüş. İlkokul, ortaokul çocuklarına kadar düşmüş. Dolayısıyla o konuda ciddi bir sıkıntı var. Bunların çözülebilmesi için hem yerel yönetimin hem de merkezi yönetimin ciddi bir faaliyet göstermesi gerekiyor. Bu konulara hassasiyetle eğilmesi gerekiyor. Sadece belediyelere değil hiçbir parti gözetmeksizin milletvekillere ve biz meclis üyelerine ve Adanalı vatandaşarımızla birlikte, el birliğiyle Adanamızı güzelleştirmemiz gerekiyor. Güzel bir Adana’da yaşamayı istiyorsak bir olmaya ihtiyacımız var.
Ağustos ayı Meclis Toplantısı’nda ‘Kooperatif Belediyecilik’ modelinin hızlı bir şekilde hayata geçmesi gerektiğini söylediniz. Nedir bu Kooperatif Belediyecilik modeli ve Adana’ya en kolay nasıl entegre edilebilir?
Kooperatif belediyeciliğe değinmemin sebebi; Adana işsizlik konusunda ciddi anlamda üst sıralarda bulunuyor. İşsizliği çözebilmenin yolu, üretimden geçer. Kooperatif Belediyecilik de bu yüzden çok önemli. Bunun bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. Eğer üretim yaparsanız, istihdam sağlarsanız birçok sorunu çözüyorsunuz. Adana’daki, Seyhan’daki en büyük sıkıntımız; üretimin olmaması. Dolayısıyla hep dışa bağımlı bir ülke haline geldik. Yeniden üretim yaparsak, biz bunu kırmış oluruz. Dolayısıyla kooperatiflerin burada çok büyük bir önemi var. Bireysel şahısların yapabileceği çok bir şey olmuyor ama kooperatif olduğunuz zaman bu güç birliğini oluşturmuş oluyorsunuz. Zaten kooperatifin anlamı da güç birleştirmek demek.
Meclis üyeleri olarak Sivil Toplum Kuruluşları ile aranız nasıl?
Bireysel olarak Sivil Toplum Kuruluşlarıyla irtibat halinde olup, meclis üyeleriyle bir araya geldiğimizde de sivil toplum kuruluşlarıyla daha ciddi çalışmalara yapmamız gerektiğini konuşuyoruz. Belediyelerle, kuruluşların iletişimini sağlamak gerekiyor. Bunun yolu da, kent konseylerinden geçiyor. Yani kent konseylerini aktif hale getirip sivil toplum örgütlerini orada aktif bir şekilde çalıştırmak lazım.
Akif Kemal Akay başkanlığında 5. ayı geride bıraktık. Bu 5 aylık süreci nasıl değerlendiriyorsunuz. Bu süreçte neler yapıldı?
Akif Başkan, deneyimli tecrübeli bir insan. Parti içerisinde değer verdiğimiz, SHP döneminden bu yana partiye ciddi katkıları olan bir büyüğümüzdür. Bu sebeple Adana’ya da Seyhan’a da ciddi katkıları ve hizmetleri olacağını biliyoruz. Çünkü büyük bir bilgi birikimi var ve bu 5 aylık süre içerisinde çalışkanlığına şahit olduk. Herkesin bir adaptasyon süreci vardır ve Akif başkanımız bu adaptasyonu beklediğimizden de kısa bir sürede bu süreci tamamladı. Kadrolar yavaş yavaş oluşturuldu ve hizmetlere başlandı.
Başkan Karalar Seyhan’da güzel işler yaptı. Ama illaki yarım kalan işler, projeler vardır. Tamamlanması gereken, aciliyeti olan projeler nelerdir?
Seyhan’da Zeydan Başkan ciddi anlamda yatırımlar yaptı. 4 tane kent merkezi yaptı lakin faaliyete geçmedi. Başkanımız Akay ile bir an önce faaliyete geçirilecek çalışmalar üzerine konuştuk. Ve yakın bir zamanda bu merkezlerimizi aktif hale getireceğiz. Bu kent merkezleri kendi bünyesinde semnt pazarları oluşturuyor. Biraz önce bahsettiğimiz kent konseylerinin birimleri de orada oluşacak. Seyhan Belediyesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkez (SEYMER)’leri var. O merkezlerde SEYMER’lerin çok ciddi çalışmaları olacak. Yine Seyhan Belediyesi’nin çok ciddi bir spor birimi var. Bu merkezlerin aktif olması Seyhanspor için de faydalı olacaktır. Başkan Karalar’ın döneminde çalışmalarından dolayı yarım bırakmak zorunda kaldığı ne varsa hepsi yakın zamanlarda bitirilecek.
Belediye olarak, görev süreniz dolana kadar programa aldığınız projeler nelerdir Sayın Geçer?
Yerel yönetimlerin temel amacı daha yaşanılabilir bir kent oluşturmaktır. Sadece başkanımızla değil meclis üyelerimizle beraber el birliğiyle çalıştığımız zaman dönem sonunda bambaşka bir Seyhan göreceksiniz. Nasıl ki Başkan Karalar’dan sonra kreşleriyle, taziye evleriyle, kurslarıyla, temiz sokaklarıyla bambaşka bir Seyhan oluştuysa bunu devam ettirip birlik ve beraberlik içerisinde Seyhan’ı daha yaşanır bir yer haline getireceğiz. Seyhan Belediyesi eskiden sadece futbol alanında hizmet veriyordu, şimdi ise 14 branşı sporseverlerle buluşturuyoruz. Bu hizmetler her alanda artarak devam edecek ve mevcut olan Seyhan’dan daha iyi bir Seyhan bizi bekleyecek.
Bu projeleri hayata geçirebilmek için; meclis aritmetiği veya finansman gibi önünüzde engeller var mı?
Seyhan için ciddi bir engel söz konusu değil. Zaten stratejik planlar şuanda yapılıyor ve yakın zamanda da meclis gündemine gelecek. Bu plan çerçevesinde bunlar uygulanacak ve Seyhan’da bu anlamda ciddi bir sıkıntı görmüyoruz.
Son olarak eklemek istedikleriniz, vermek istediğiniz mesajlarınız nelerdir Sayın Geçer?
Önümüzdeki süreçte daha güzel, daha yaşanılabilir ve en önemlisi işsizliğin azaldığı, ekonominin düzeldiği bir Adana’da yaşatmayı ve yaşamayı temenni ediyorum. Hep beraber olduğumuz sürece, bu temenninin gerçeğe dönüşeceğine de inanıyorum. Herkesin inanmasını istiyorum.