Bulgar Akademisyen, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Yıldız Daşgan ve ekibinden sebze aşılamaları konusunda bilgiler
alarak, Çukurova Üniversitesi’nin ileri teknolojik laboratuvarlarında çalışma
imkânı buldu. Dr. Elena Balacheva, farklı kabak anaçları üzerine karpuz, kavun,
salatalık, domates, patlıcan ve biber çeşitlerine aşılama çalışmaları
gerçekleştirerek, bu alanda kısa eğitim programlarına katıldı.
Salatalığa Domates-Patlıcan, Domatese ise Biber ve Patlıcan
Aşıladılar
Çukurova Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Yıldız Daşgan yapılan bilimsel çalışmayı anlatarak, dünya
ülkelerinden akademisyenlerle de bilgi ve birikimlerini paylaştıklarını
söyledi. Kabak fidesine karpuz ve kavun aşıladıklarını, salatalık üzerine ise
domates ve patlıcan aşıları yaparak önemli sonuçlar aldıklarını anlatan Prof.
Dr. Daşgan, “Aşılama tekniği kullanılarak, dayanıklı kök siteminin yani anacın,
duyarlı çeşide aktarabildiği dayanıklılık mekanizmaları üzerinde ilk bilgiler
toplandı.” dedi.
Aşılı Fideye Talep Gün Geçtikçe Artıyor
Ülkemizdeki sebze yetiştiriciliği ve fideye olan talepler
ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Yıldız Daşgan, Bulgarian Academy of Science
Kurumu’yla projeler yapılıp ikili işbirlikleri konusunda da ilk adımların
atıldığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Sebze yetiştirilen sera ve açık saha alanlarında, toprak
kökenli bitki kök hastalıkları ve zararlıları, tuz, kuraklık ve ağır metaller
gibi abiyotik stres faktörleri, sebze yetiştiriciliğinde aşılı fideye talebi
gün geçtikçe artırıyor. Türkiye’deki
sebzecilik sektöründe aşılı fide elde etmek üzere kullanılan anaçlar sayıca
yetersiz ve tamamı yurtdışı kayaklı. Biyotik ve abiyotikstres faktörlerine
dayanıklı yerli sebze anaçlarının geliştirilmesi önemli bir konu. Bulgarian Academy of Science’den Dr. Elena
Balavhevaile, iki ülke arasında farklı kurumların işbirliğiyle hastalık,
zararlılar ve abiyotik streslere dayanıklı yeni anaçların geliştirilmesi,
anaç-kalem kombinasyon fizyolojilosi gibi konular üzerinde yeni projeler
yapılması konusunda ilk adımlar atılmıştır.”