Deniz Orhan'dan Çözüm Önerileri

Deniz Orhan'dan çözüm önerileri

Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Deniz Orhan ile yaptığımız röportajda Adana'nın hava kirliliği durumu hakkında konuştuk. 

Deniz Orhan'dan çözüm önerileri

Hava kirliliğin arttığı etkenlere, insan sağlığına ve çevreye olan olumsuz etkilerine dikkat çekerek çözüm önerilerine değindi.

“Adana İlinin havası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının üstünde yer almaktadır”

Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Deniz Orhan'ın ifadelerine göre, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), hava kirliliğiyle mücadelede önemli bir rol üstlenmektedir. ÇMO, farkındalık kampanyaları düzenleyerek, halkı bilgilendirir ve bilimsel araştırmalar yaptığını söyleyen Orhan, hava kalitesini iyileştirmek için çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaptığını söyledi. 

Orhan, Adana'nın hava kalitesi hakkında özellikle kış aylarında ve sanayi bölgelerine yakın yerlerde hava kirliliğinin yoğun olarak gözlemlendiğini vurguladı. Bunun başlıca nedenlerinden biri, düşük gelir seviyesine sahip olanların ısınma amaçlı kullandığı odun, kömür gibi kirletici yakıtların emisyonları olduğunu ifade etti. Ayrıca, trafik yoğunluğunun da egzoz emisyonlarıyla hava kirliliğine katkıda bulunduğunu belirtti. Adana'nın hava kirliliğiyle mücadeledeki sıralamasına değinen Orhan, şehrin Türkiye genelindeki konumunu da ele aldı. Hava kirliliğinin özellikle kentin güney bölgelerinde hissedilir derecede olduğunu söyleyen Orhan, “.Hava Ölçüm istasyonları şehrin farklı bölgelerinde olduğu için farklı sonuçlar çıkmaktadır. Fakat Adana İlinin havası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının üstünde yer almaktadır” dedi. Orhan, Adana'da hava kalitesini izlemek için Temiz Hava Merkezi Müdürlüğü tarafından çeşitli istasyonların kullanıldığını ve bu istasyonların PM10, SO2, NOx gibi kirleticileri sürekli olarak ölçtüğünü söyledi.


Hava kirliliğinin etkileyici faktörlerine de değinen Orhan, organize sanayi bölgeleri ve fabrikaların fosil yakıtların kullanımı sonucu önemli ölçüde kirletici madde yaydığını belirtti. Orhan, Adana'daki hava kirliliğinin en önemli kaynaklarının petrokimya, tekstil ve plastik sanayileri olduğunu bu sektörlerin atmosfere yüksek miktarda kirletici madde saldığı vurguladı. Ulusal hava kalitesi standartlarının zaman zaman Adana'da aşıldığını bu durumun sürekli olarak izlenmesi ve veri akışının düzenli olması gerektiğine dikkat çekti.

Hava kirliliği; Tarım, turizm, insan sağlığı ve sosyal yaşamı etkiliyor

Orhan, hava kirliliğinin tarım ve ekosistemler üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler de paylaştı. Orhan, hava kirliliğinin tarım ürünlerinin verimini azaltabileceğini ve ekosistemlere zarar verebileceğini belirtti. Kirleticilerin bitkilerin fotosentez yeteneğini düşürdüğünü ve toprak kalitesini olumsuz etkileyerek tarımsal üretimi zorlaştırdığını ifade etti. Ayrıca, hava kirleticilerinin yağışlarla birlikte tarımsal arazilere zarar verebileceğini de vurguladı.

Orhan, hava kirliliğinin turizm sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirirken, Adana'nın turizm potansiyelini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Orhan'a göre, “Turistler artık gidecekleri bölge için daha araştırmacı oluyorlar. Her yıl dünyanın en kültürel-tarihi, en kolay ulaşımın olduğu, en güvenilir şehirleri yapılan araştırmalar sonucu paylaşılıyor. Hava kirliliği gündemde ciddiyetini sürdürdüğü sürece, ileriki dönemlerde hava kirliliği turistler için seyahat planlarını programlarken önemli bir etken olabilir”dedi.

Hava kirliliğinin sosyal yaşam ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren Orhan, sağlığa yönelik en büyük doğrudan risklerin özellikle şehirlerde hava kirliliği ve gürültü olduğunu belirtti. Orhan, insan sağlığı ile ekosistem sağlığının ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı olduğuna dikkat çekti. Vücudun çalışması için temiz hava, su ve gıdaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Orhan, hava kirliliğinin astım, bronşit, akciğer kanseri, göz tahrişi, konsantrasyon bozuklukları gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, hava kirliliğinin ruh sağlığını da olumsuz etkileyebileceğine dair birçok çalışmanın bulunduğunu belirtti.

Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Orhan, “Hava kirliliği, solunum yolu hastalıkları, astım, bronşit ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarını artırmaktadır. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireyler bu durumdan daha fazla etkilenmektedir” şeklinde konuştu.

“Toplum, merkezi ve yerel yönetimler, sanayi işbirliği içinde olmalıdır”

Hava kirliliğiyle mücadelede toplumun aktif rol alabileceğine dair önemli bir noktaya dikkat çeken Orhan, “Toplum, hava kirliliğiyle mücadelede aktif bir rol oynayabilir. Bireyler, araç kullanımını azaltarak, enerji tasarrufu yaparak ve geri dönüşümü destekleyerek katkıda bulunabilir. Hava kirliliği sorununu çözmek tek bir kurumun çözebileceği bir sorun değildir. Toplum, merkezi ve yerel yönetimler, sanayi işbirliği içinde olmalıdır. Uzun vadeli stratejiler ve yenilikçi çözümler, bu mücadelede kilit rol oynayacaktır. Hava kirliliğini azaltmak için akıllı şehir teknolojileri, temiz enerji sistemleri ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri kullanılabilir. Sensör ağları ve veri analiz sistemleri, kirliliğin anlık izlenmesine olanak tanır.” ifadelerine yer verdi.

Adana’nın hava kirliliği sorununu çözmek için diğer şehirlerden örnek alınabilecek uygulamalar olduğunu belirten Orhan “İstanbul’un yeşil ulaşım projeleri veya İzmir’in rüzgar enerjisi yatırımları gibi uygulamalar örnek alınabilir. Ayrıca Adana, diğer büyükşehirlere göre küçük bir alan içerisinde yaşayan aktif bir şehirdir. Şehirleşmenin merkez ilçelerin dışarısına doğru taşınması, bununla birlikte sanayi sektörünün de şehir merkezine uzak olarak planlanması için uzun vadeli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Sanayinin şehir merkezi ve diğer şehirlere ulaşımı yaylı sistem projeleri ile desteklenmedir. Şüphesiz ki, Adana’nın en büyük kirlilik sorunlarından biri, Çukurova bölgesinde hapsolan trafikten kaynaklı emisyon kirliliğidir. Ulaşım yollarında alternatiflerin artması hava kirliliğini azaltacak önemli bir gelişme olacaktır” dedi. Adana’da hava kirliliği konusunda farkındalığı artırmak için eğitim programları, kamu spotları ve yerel etkinlikler düzenlenebileceğini söyleyen Orhan, sosyal medya kampanyaları ile de geniş kitlelere ulaşılabilir durum olabileceğini belirtti.  Orhan,”Bunun dışında önceden de bahsettiğimiz üzere hava kirliliği sorununu çözmek için işbirliği kurarak çözümler üretilmelidir” diye açıkladı.


Son Dakika Gelişmelerden Vaktinde Haberdar olmak istiyor musunuz? Google News'te Gazette'ye abone olun. 

ABONE OL!

 

DİĞER HABERLER

Adana
Adana'da zincirleme kaza
11 Haziran 2025 Çarşamba
Oğlu tarafından bıçaklandı
Oğlu tarafından bıçaklandı
11 Haziran 2025 Çarşamba