MEHMETAKİF ORTAÇ - 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü kapsamında gazette.com.tr’
ye konuşan Koçaklı Türk kahvesiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
İşte Fatih Koçaklı
ile yaptığımız röportaj;
Sizi Tanıyabilir miyiz?
Ben Fatih Koçaklı, Han
Kurukahvesi işletme sahibiyim. Yaklaşık 3 yıldır bu işi yapıyoruz. İki yıla
yakındır Büyük Saat’teyiz. Ağırlıklı olarak Türk kahvesi satıyoruz. Bunun
yanında dünya kahveleri de mevcuttur. Elimizde 20 çeşit kahve türümüz
bulunuyor. Ama ağırlıklı olarak orta kavrulmuş Türk Kahvesi servis ediyoruz.
Türk Kahvesinin Tarihçesi
ve Kültürel Önemi Hakkında Bize Bilgi Verebilir misiniz?
Türk toplumu tarafından çok
beğenilen bir kahve türüdür. Ülkemizde çok tüketilen bir kahve türü olmakla
birlikte dünyada da popülerliği giderek artmaktadır. Türk kahvesi, yaklaşık bin
yıldır bu coğrafyalarda tüketilen bir kahve çeşididir. Özellikle daha fazla
popülerliği artmaktadır. Türk toplumu tarafından en çok tüketilen kahve
türüdür. Kahve tarihçe olarak baktığımızda Etiyopya topraklarından çıkan bir
şeydir. Daha sonra kavurma keşfediliyor. Yeşil kahve toplanıp kavruluyor.
Eleklerden geçirilip eliminasyona giriyor. Akabinde öğütülüp Osmanlı
coğrafyasında Türk usulü servis edilmeye başlanıyor. Buna Türk kahvesi
deniliyor. Türk kahvesi ismini Türk usulü pişiriminden alıyor, diyebiliriz.
Türk Kahvesinin Diğer Kahve
Türlerinden Farkları Nelerdir?
Türk kahvesi diğer kahvelere
göre yoğunluğu daha fazladır. Klasik usullerle pişirilir. Özellikle bakır cezve
tercih edilir. Espresso bazlı kahvelerde tortu olmazken, Türk kahvesinde telve
dediğimiz bir şey ortaya çıkıyor. Bu da kültürel olarak genişlemeye sebebiyet
veriyor. Türk kahvesi üzerinden kahve falı bakılması da buradan gelen bir
seçenektir.
Türk Kahvesinin Hazırlanma
Süreci Nedir ve Bu Süreçte Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar Nelerdir?
Türk kahvesi klasik olarak
bildiğimiz gibi soğuk suya karıştırılıp, kısık ateşte pişirilerek hazırlanıyor.
Son dönemde paketli kahveler dediğimiz, anında üstüne sıcak su dökülerek
hazırlanan kahvelerde mevcuttur. Türk kahvesinin hazırlanması aşağı yukarı
aynı, yeni nesil makinelerle birlikte bu çeşitlendirildi. Daha hızlı ve pratik
bir şekilde hazırlanıyor. Bakır cezve ve kum üzerinde yapılan kahveler var.
Bununla birlikte közde pişirilen Türk kahvesi var.
Türk Kahvesinin Sağlık
Üzerindeki Etkileri Hakkında Ne Söyleyebilirsiniz?
Türk kahvesinin birçok faydası
var. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi var. Beyin sisi dediğimiz şeyi ortadan
kaldırarak zihnin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Zihinsel gelişime faydası
vardır. Hafızayı kuvvetlendiriyor. Spordan önce alınırsa yağ yakmasını
hızlandırıyor.
Türk Kahvesi Endüstrisi ve
Sektöründeki Son Gelişmeler Nelerdir?
Türk kahvesi olarak dış
pazarlarda gittikçe büyüyen bir Pazar hacmi olduğunu görüyorum. Yurtdışındaki
kanalları ve sosyal medya ağlarını takip ediyorum. Türk kahvesinin giderek
popülerliğini arttırdığını yabancıların da tükettiği ve benimsediği bir kahve
haline geliyor. Tabi bunun tanıtımda çok büyük etkisi var. Ne kadar çok fazla
tanıtımını yaparsak o kadar tüm dünyada popüler hale gelir. Japonya da dahi çok
fazla tüketilmeye başlandığını görüyoruz. Bununla birlikte zaten Avrupa'da
tüketim oldukça yüksektir. Oradaki Türk vatandaşlarından dolayı yabancılar da
ilgi gösteriyor. Amerika’da raflarda satılıyor.
Türk Kahvesiyle İlgili
Popüler Efsaneler veya İlginç Hikâyeler Var mı?
Türk kahvesinin en büyük olayı
fal bakılmasıdır. Yaklaşık bin yıldır, Kahve telvelerinin şekilleri üzerinden
gelecekteki olayları yorumlamaya çalışıyorlar. En büyük efsanelerden birisi
budur, çünkü bu telveler üzerinden geleceği görmeye çalışıyorlar bu ilginç bir
olaydır.
Türk Kahvesinin
Uluslararası Arenada Nasıl Bir Konumu Var?
Türk kahvesinin tanıtımı daha
iyi yapılarak daha iyi yerlere gelmesi sağlanabilir. Workshoplar yapılarak
Avrupa ve ABD’de özellikle batı ülkelerinde tanıtıma yer verilebilir. Böylece
sadece bize değil, evrensel bir hale getirebiliriz. Farklı bir damak tadı olan
Türk kahvesi giderek ilgi çekici bir hale dönüşüyor.
Son Olarak Ne Eklemek
İstersiniz?
Doğru bilinen yanlışlardan
biri Türk kahvesinin sabah aç karna tüketilmesidir. Oysa bu sağlık açısından
risk barındıran bir şeydir. Kahve kahvaltı yapıldıktan birkaç saat sonra
tüketilmelidir. Böylesi daha faydalıdır. Her gün kahve tüketmek vücuda,
zihinsel sağlığa ve hafızaya iyi gelir.
Etiketler:
kahve türkkahvesi kahvefalı türkkahvesiendüstirisi