Geri Dönüşüm Ve Atık Yönetim Fuarı Toplantısı

Geri Dönüşüm ve Atık Yönetim Fuarı toplantısı

Solis Renewable Hub organizasyonuyla gerçekleşecek olan Rewa Anatolia Geri Dönüşüm ve Atık Yönetim Fuarı ve Konferansı, 15-17 Şubat 2024'te Adana TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Konferans öncesi basın toplantısı düzenlendi.

Geri Dönüşüm ve Atık Yönetim Fuarı toplantısı

MEHMET AKİF ORTAÇ - Adana Divan Otel’de gerçekleşen basın toplantısına  Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay,ve Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç katıldı. REWA Anatolia Fuarı'nın 2024 yılındaki stratejik planları ve sektörüyle ilgili bilgilendirme yapıldı.

Toplantıda açılış konuşması yapan Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş Genel Müdürü Feraye Gürel, REWA Anatolia hakkında bilgi verdi. Gürel, ”Dünya büyük bir telaş içindedir. Çoğunluğu insan kaynaklı nedenlerle iklim değişiyor ve dünya ısınıyor. Kâğıt üzerinde 1,5 derece ısınma göreceli olarak çok büyük bir fark gibi algılanmasa da yaratmakta olduğu ve yaratacağı etki çok büyük. Atıklar da sera gazı emisyonlarının yükselmesi başta olmak üzere su, toprak, hava gibi kaynakların geri dönülemez şekilde kirlenmesine neden oluyor. Sürdürülebilir geleceğe inanan ve bu yönde çalışmalar gerçekleştiren Solis Renewable Hub olarak, sanayileşmede ülkemizin öncü illerinden, gelişmiş üretim altyapısı, yapımı devam eden mega projeleri ile genç ve dinamik bir nüfusa sahip Adana’da, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Valiliği, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ve Adana Ticaret Odası’nın destekleri ile REWA Anatolia-Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuarı ve Konferansı’nı düzenleme kararı aldık.” şeklinde konuştu.


Toplantıda ATO Başkanı Yücel Bayram da kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Bayram, “Enteresan bir şey var. Bizim geri dönüşüm yani çöp dediğimiz tabiriyle alışımız İngiltere, Almanya, Hollanda'mızda. Ve üretip sattığımız yerde oralar. Hepimizin evi var. Hepimizin evinde çöp var. Ne yapıyoruz? Evimizde ayrım yapmadıysak, yapsak bile götürüyoruz. Çöp konteynerleri atıyoruz güzel de çöp konteynırı geliyor. Güzel bir sistemle topluyorlar. Geri dönüşümcülere ne satıyorsunuz İngiltere diye sorunca belediyelere çöp poşeti satıyoruz, dediler. Ne yapıyor belediyeler bu poşeti? Bizim caddelere kurduğumuz ayrılma kutuları yerine o ülkelerde fazla miktarda çöp poşeti bırakıyor. O çöp poşeti evde ayrılarak toplanıyor.” diye konuştu."


Toplantıda konuşan Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, “Geri dönüşüm yerinde ayrıştırmasıyla başlar. Vahşi depolamayla bugünlere gelen, gerçekten çevreyi toprağı, suyu ciddi anlamda kirlettiğimiz yaşanabilir gelecek nesilleri huzurlu bir gelecek vadetmek gerekirken birçok şeyi kendi ellerimizle kirletmekteyiz. Ben 2009 yılında belediye başkanı oldum. Yaklaşık 15 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Çukurova Kalkınma Ajansında geçirdiğimiz geri dönüşüm projesiyle Pozantı’nın yıllarca Belemedik vadisine vahşi depolama sistemiyle depolanan bir ortamı çok şükür yerinde ayrıştırarak geri dönüşüm firmalarıyla anlaşmalar yaparak hem geri dönüşüm sağlıyoruz hem de Büyükşehir Belediyesinin taşıma sistemiyle de Pozantı’nın çöplerini burada enerjiye dönüştürüyor ve atık dönüştürme sistemine dâhil ediyoruz.” dedi.


ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, “Geri dönüşüm tüm Dünya’da her geçen gün önemini arttırıyor. Benim vazifem gereği Odalar Borsalar Birliğinde Yönetim Kurulu üyesi olmam dolayısıyla Çevre Bakanlığından sorumlu yönetim kurulu üyesi benim. Benim sırtıma bu iş yapıştı, ben geri dönüşümcü filan değilim. Ama öyle bir yapıştı ki Mehmet Emin Birpınar Bakan Yardımcısı bir gün bir kararla Türkiye'ye ithal edilen kâğıda bir fon koydu bir gecede. Bu fonu koyunca bizim Maraş bölgesindeki filan kâğıtçılar aman ne oluyoruz ne yapıyoruz filan. Biz kâğıdı ithal etmezsek çalışamayız. Biz tabii gittik yönetim olarak müdahale ediliyor. Eğer siz belediyeler karar verebiliyorsanız, kaynağında ayrıştırma yapacağız diye, buna hükümet de, devleti sahip çıksın. Türkiye'ye hiçbir kilogram atık ithal edilmez. Türkiye'de toplanan atık vahşi bir şekilde toplanıyor. Kâğıdı, plastiği, camı, hepsi toplanıyor İskandinav ülkelerinin tamamında hiçbir tane ürün zayi olmuyor. Bizde bütün ürünler zayi oluyor. Sağ olsunlar bakın bu fuarın kurmak için uğraşıyorlar. Gerçekleştirmek için uğraşıyorlar. Çok doğru bir iştir.” İfadelerini kullandı.

 

Etiketler:
adanageridönüşümatıkyönetimiçevrefuarırewaanatoliaatoadasomustafaçay

DİĞER HABERLER

15 Günlük Hava Durumu I Adana
15 Günlük Hava Durumu I Adana
5 Ekim 2024 Cumartesi