Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Fahri Durukan’la yaptığımız röportaj şöyle:
Sayın Durukan, bir itfaiye birimi nasıl çalışır?
Sabah 4 buçuk sıraları ihbar geliyor, Şakirpaşa’da ilk müdahaleyi onlar yapıyor, merkezden de takviye gidiyor, köpük suyla işleme başlıyorlar. Yarın başka bir yere de gitmiyorlar, sadece orayı kontrole alıyorlar. Yangın 1 saat içerisinde söndürüldü, ama soğutma işlemi uzun sürdü.
Adana İtfaiyesi’nin araç gereç bakımından durumu nedir?
Adana İtfaiyesi 2014 yerel seçiminden sonra tüm ilçelerde dahil Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandı. Mevcut ilçelerde nüfusa göre yerleşimler oldu. Aslında itfaiye yönetmeliğindeki araç sayılarına göre yüzde 70 üzerinde araçlarımız mevcut. 20 noktada itfaiyemiz var. 20 noktada 584 personelle, 113 araçla hizmet vermekteyiz. Personel sayısı yeterli, norm kadroya göre personel sayımız yüzde 99’dur. Bazen vatandaşlar yetersiz olduğunu söylüyorlar ama öyle de değil. Mesela diyoruz ki itfaiye söndürme aracı 25 tane olması gerekirken 47 tane var, merdivenli aracımız 8 ama bizde 13 tane var, hizmet aracımız 6, çift kabinli pikap 16 tane. Bu 16 tane öncü pikabımızda da 300’er litrelik köpüklü su mevcut. Araç parkımız seçimden sonra yani Hüseyin Sözlü başkan seçildikten sonra çok güçlendi. Personellerimiz hergün sabah 08.00’de vardiya değişiminde yarım saat spor yaparlar. Başkanımız çalışanlarımıza sporda kullansınlar diye eşofman ve spor ayakkabıları hediye etti.
Eğitimler, seminerler ne durumda?
Geçen senelerde kayıtlara göre 6 bin 500’e yakın yangın olmuş, onlar zaten hepsi resmi raporlu. Bu yıl içerisinde 2 tane eğitim kurumu kurduk. Bunları bilinçlendirme faaliyeti kapsamında ilçelerde kahvehane kahvehane , ev ev gezerek 2 tur yaptık, elimizde mevcut olan broşürlerimizi veriyoruz . Kış, haliyle havalar soğumaya başladı, şu anda elektrikli sobalara çok yüklenildi. Kısa devre yaptığında kablolar güçsüz olduğunda çok yangın çıkar. Bunları önlemek adına vatandaşlara diyoruz ki kaçak akım doneleri var, onları taktırın, bacaların temizliğini yaptırın. Yani bu faaliyetlerimizin meyvelerini alıyoruz. Okullara gidiyoruz, tatbikat yaptırıyoruz. Tarık bey arama kurtarma CANKUR ekibinin müdürü. CANKUR araçlarımız var, toplamda 8 aracımız var. 2018 yılında da 3-4 tane daha eklenecek. Pozantı’daki trafik kazaları yoğun, Ceyhan’da aynı şekilde, bu yerlerde de CANKUR ekiplerimizi de kurduk. Trafik kazalarına da müdahale ediyoruz. Onları da eğitimli, bir arkadaşımız göreve geldiğinde hadi al eline hortumu yangına gideceksin diye bir şey yok. Güzelyalı itfaiye birimimiz de eğitim birimimiz var. İtfaiye okulundan mezun arkadaşlarımızdan bir kadro kurduk. Üniversitede de ders veriyorlar. Bizzat tatbikatlı eğitimini görüyorlar ve sertifikalarını verdikten sonra işin başına geçiyorlar.
Bunlar meslek hayatları boyunca eğitim görüyorlar mı?
Evet bunlar 6 aya bir eğitim görürler. Birde bizde 3 vardiya var her sabah saat 08.00’da spor ve araç kontrolleriyle birlikte herkes ne yapması gerektiği konusunda kontrollerini yapar ondan sonra beklemeye koyulurlar.
Personellerin öğrenim durumunu önemli mi?
Tabi önemli ama bu iş cesaret, güç kuvvet işi. Bir arkadaşımız çok iyi Üniversite bitirmiştir, ama hortumu tutamıyordur. O arkadaş bu işi yapamıyorsa santrali yapabiliyordur, orada değerlendiriyoruz. Kademe kademe ayırıyoruz CANKUR ayrı, hortumcu ayrı, şoför ayrı.
Tabi vatandaşlara çağrımızdır, lütfen itfaiye hattını meşgul etmeyin. Belki çıkabilecek bir yangında bizim için 1 saniye çok önemlidir. Evi yanan kendileri olabilir, kaza yapan kendileri olabilir. Bizim geçebileceğimiz bazı yollarda şeritler var oraları kullandığımız zaman çok kısa sürede müdahale etmeye çalışıyoruz.