Mert Er Özel Röportaj
Sayın Erbek, aday adaylığınız hayırlı olsun. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Öncelikle Gazette gazetesine çok teşekkür ederim. Gazette, eskiden beri benim takip ettiğim, yayın politikasını da beğendiğim bir gazete. Ben Adanalıyım. Adana’da Necatibey İlkokulu’ndan başlayan eğitim hayatım; 5 Ocak Ortaokulu, Adana Erkek Lisesi’nde devam etti. 300 yıllık bir Adanalı geçmişimiz var. Kökenimiz, Karaisalı’nın Salbaş bölgesine dayanıyor. Ancak şunu söyleyebilirim; Adana’ya 3 yıl önce gelenle 300 yıl önce gelen arasında fark yoktur. Ben kesinlikle önce gelen sonra gelen diye bir düşünce taşımam.
“HİZMET İÇİN ADAY OLDUM”
Adana’ya hizmet için belediye başkanlığına aday oldum. Hizmetlerimizden bütün Adanalı hemşerilerimiz faydalanacaktır. 1989 Yılında avukatlık yapmaya başladım. İki dönem Adana Baro Başkanlığı görevini yürüttüm. 6 dönem de Türkiye Barolar Birliği delegesi oldum. Türkiye Barolar Birliği’nin eğitim komisyonunda çalıştım. Mesleki nedenlerle de Türkiye’nin birçok ilini gezdim. Milliyet gazetesinde 2 yıl kadar Adana’daki yerel sorunlarla ilgili makaleler yazdım. Baro başkanlığı yaptığım dönemde hem mesleki anlamda hem de Adana’ya hizmet anlamında çeşitli çalışmalarım oldu. Adana Barosu Tesisi ki Adana için bir zenginlikti. Bizden önce başlamıştı, biz bitirdik. Yüreğir’deki adliyenin yapılmasına öncülük eden biziz. Ben baro başkanı seçildiğimde seçim programında böyle bir adliye yapılması vardı. Bu konuda adalet bakanlığıyla hem görüşmeler yaptık hem de çeşitli dosyalar hazırlayıp gönderdik. Bize yeni adliyenin yapılması konusunda o zaman ki milletvekili meslektaşımız Sayın Fatoş Gürkan’ın da Ankara çalışması da çok etkili oldu ve esasen ikimizin çalışmasıyla Adana’ya yeni bir adliye yapılması gündeme geldi.
“BTÜ’NÜN KURULMASINI BİZ TALEP ETTİK”
Adana’nın yeni adliyeye ihtiyacı vardı. Türkiye’nin her yerinde yeni adliyeler yapıldı, Adana çok uygun olmayan eski binanın olduğu yerde adli faaliyetlerini yürütüyordu. Bizim önerdiğimiz yerde yeni adliye yapılmaya başladı. Aslında orada adliyenin yapılması hem Yüreğir’in daha şehirleşmesine yardımcı oluyor hem de kent merkezini daha nefes alınan bir yere kaydırmış oluyoruz. Adana şu andaki adliyenin olduğu yerde çok sıkışmış durumda. İnsan trafiği, araç trafiği, binaların konumlanması yönünden her anlamda sıkışmış durumda. Biz adliyenin orda da yapılmasına öncülük ettik. Bir diğer şey; Adana Bilim Teknik Üniversitesi’nin yapılmasını dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’den biz talep ettik. Gül, böyle bir talebin doğru olduğunu, ihtiyaç olduğunu ve yeni üniversitenin olması gerektiğini söyleyerek 2 ay sonra yasasını çıkarttırdı. Adana’ya hizmet etmeyi hem bir hak mücadelesi hem de bir gereklilik görüyoruz. Adana’da herkesin Adana’ya hizmet etmesi gerekir.
Aday olmanızdaki en büyük etken nedir?
Aday olmamdaki en büyük etken tam bir Adanalı olmam ve yaşanılan sorunları yakından bilmem. Adanalı olarak, Adanalıların Adana’nın sorunlarına sahip çıkması gerektiğine inanıyorum. Bu sorunların nasıl çözüleceğini ve çözecek kadroları da çok iyi biliyorum. Bu kadrolarla beraber, Adanalı hemşerilerimizle beraber Adana’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan kurtarmak.
Adana’daki siyaseti nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yerel siyaset yönünden Adana’da yanlış giden bir şey var. Gerek milletvekilleri gerekse belediye başkanları, belediye meclis üyeleri Adana’nın faydasına olacak konularda siyaset ayrımı gözetmeksizin beraber olmayı bilemiyorlar. Oysa Adana’nın ihtiyaçları konusunda siyasi farklılık gözetilmeksizin herkes onay verebilmeli, destek olabilmeli. Bunun Türkiye’de örnekleri var. Yerel siyasette asıl olan hizmettir. Parti siyasetini genel merkezler yapar. Genel merkez, partinin siyasetini belirler. Partililer genel merkezin belirlediği siyasetin iktidar olması için çalışır. Bu genel siyasettir.
KAVGA DEĞİL BARIŞ
Ama yerel yönetimlerle ilgili siyaset konusunda daha şehir faydacılığıyla çalışmak lazım. “Şehre faydası nasıldır?” diye bakmak lazım. Bu konuda Adana’da bir eksiklik var. Onun için Adana’nın çıkarları konusunda farklı görüşlerde, farklı siyasi anlayışa sahip arkadaşlarla da diyalog halinde olacağız. Kavga değil, barış halinde olacağız. Kavga hali Adana’ya zarar veriyor. İnsanlar ve siyaset yapanlar birbirini sevmeyebilir ama hizmet bağlamında saygılı olmak zorundadır. Kavga ederek değil, konuşarak, farklılıklarını diyalog halinde yürüterek siyaset yapmak gerektiği kanaatindeyim.
METRO SORUNU
Sayın Erbek, partiniz tarafından belediye başkan adayı gösterildiğinizde ve seçildiğiniz takdirde bir süredir Adana gündemini meşgul eden, Aytaç Durak döneminde hayata geçirilen ve hala 670 milyon dolar borcu olan metro sorununu nasıl çözersiniz?
Biz hizmet anlamında geçmişe dönerek bakmayacağız. Önümüze bakacağız. Biz, göreve geldiğimizden sonraki dönemi yöneteceğiz. Geçmişte herhangi bir başkan döneminde yapılan işlerin öyle ya da böyle olması bizim bildiğimiz konular ama eleştirerek, tepki göstererek hizmet olmaz. Biz o metro denilen hafif raylı sistemin borcu konusunda ulaştırma bakanlığıyla ilişkileri geliştireceğiz. Olmaması halinde ise Adana Büyükşehir Belediyesi’nin o borcu ödeyecek gücü fazlasıyla vardır. Ödemek için en temel sorun, eksiklik metronun vergi dairelerinin olduğu yerde durmuş olması. Adana’nın nüfus sirkülasyonunun olduğu en önemli iki odak, üniversite ve şehir hastanesidir. Bu metroyu kullananlar şehir hastanesine ve üniversiteye gidemiyor. Şayet giderse ki biz metroyu en kısa zamanda şehir hastanesinin, yeni yapılan adliyenin, üniversitenin ve yeni yapılan stadyumun faydalanacağı şekilde bitireceğiz. Yani metroya devam edip o bölgede kullanılır hale getireceğiz. Böylece sadece Adana adliyesine bir günde 25 bin kişinin girip çıkacağını düşünüyoruz. Bir o kadar kişi de şehir hastanesine gidip gelecek. Bir de 50 bin kişinin üniversiteye gittiğini düşünün. Bu rakamlar afaki değil çünkü 47 bin üniversite öğrencisi var. Ortalama 100 bin kişi o bölgeye g,d,p geliyor. Bu 100 bin insanın yüzde 20’si metroyu kullandığında 20 bin insan yapar. Bu rakam ise metronun borcunu ödemeye yeter. Ve biz metroda istihdamı gerektiği kadarda tutacağız. Böylece borcu da ödeyeceğiz inşallah.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi, önseçim isterse şansınız ne olur?
Genel merkezimiz ön seçim yapılmayacağını açıkladı zaten. Bunun için bu konuda açıklama yapmak gerekli değil ama biz önseçim dahil hatta son seçim dahil her şeye hazırız.
ADAYLIK ÇALIŞAMALARI
Aday adaylığı sürecinde nasıl bir yol haritası izliyorsunuz?
Aday adaylığı sürecinde biz öncelikle partili arkadaşlarımıza adaylığımızla ilgili bilgiler gezisi düzenliyoruz. İlçe teşkilatlarımızı ziyaret edip, onlara neden aday olduğumuzu ve projelerimizi anlatıyoruz. Bu arada meslek odaları ve sivil toplum örgütlerini de ziyaret ederek neden aday olduğumuzu ve belediye yönetimine geldiğimizde yapmayı düşündüğümüz temel projeleri anlatıyoruz. Çalışmalarımıza bu şekilde devam edeceğiz.
OLUMLU TEPKİLER
Vatandaşlardan olumlu, olumsuz ne gibi tepkiler alıyorsunuz?
Vatandaşlardan aldığımız tepki çok olumlu. Siyasetçiler genellikle abartarak konuşur. Bizim öyle bir tarzımız yok. Adana’da seçmenin ne tür bir yönetici istediği profili konusunda Atatürk Caddesi’nin nabzını iki saat tutalım ve gelip geçen bin vatandaşa soralım dokuz yüz doksan tanesinin vereceği cevap ‘Adanalı olsun’, ‘kavgasız olsun’, ‘belediyede hizmet odaklı çalışsın’, ‘dürüst olsun’, ‘çalışkan olsun’ ve ‘güvenilir olsun’. Biz bunu söylediğimiz için hemşerilerimizin hemen hemen tamamı bizim dürüstlüğümüze ve güvenilirliğimize inanıyor. Bu nedenle de sağ siyasetten sol siyasetten ya da o partiden, bu partiden olsun her vatandaştan olumlu destek var bize.
TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLECEK
Belediye başkanlığınız döneminde hayata geçirmeyi planladığınız projeleriniz nelerdir?
Hafif raylı sistemin diğer şehirlerde olduğu gibi Adana’da da aktif şekilde kullanılmasını sağlayacağız. Yeni hafif raylı sistem hatları oluşturacağız. Özellikle doğu-batı istikametinde nüfusun yoğunluğunun olduğu bölgeleri içine alacak şekilde bir hafif raylı sistemi mutlaka yapacağız. Seyhan Nehri’nin doğu ve batı yakasını Seyhan Mahallesi’nden başlayarak Çatalan’a kadar yaz - kış kullanılacak şekilde Avrupa standartlarında modern peyzaj çalışmaları yapacağız. Otopark düzenine mutlaka uyulmasını sağlayacağız. Kaldırım işgallerine son vereceğiz. Adana’nın en büyük sorunu olan trafik sorununu mutlaka düzene koyacağız. Bazı yollarda gerekirse tek yön uygulaması başlatacağız ve ilk iki yılda 17-18 tane alt yol, üst yol ya da uygun olan yerleri viyadük biçiminde kavşaklarla düzenleyeceğiz ve trafiği mutlaka düzene sokacağız.
ADANALI MEMNUN DEĞİL
Şu anki Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün hizmetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Konuyu isim olarak irdelemeyi doğru bulmuyorum. Başkanlık olarak, yönetim olarak bakmak lazım. Çünkü bu şehirde herkes birbiriyle kavga etmeyi çok seviyor. Biz kavga dışında duracağız. Onun için Sayın Hüseyin Sözlü, yapacağı çalışmaları yapıyor ama Adanalı, şehrin yönetiminden memnun değil. Biz şehrin yönetiminden memnun değiliz, şahıslardan değil. Şehrin yönetimi yanlış yönetiliyor. Büyükşehir Belediyesi yanlış ve eksik yönetiliyor. Yapılabilecek şeyler yapılmıyor, yanlış yapılıyor. Bu çerçevede bakıyorum olaya. Dolayısıyla Sayın Sözlü’nün şahsı ve ismi ile ilgili yorum yapmak bana düşmez.
ŞEFFAF YÖNETİM
Partinizin Adana’da başarılı olabileceğine inanıyor musunuz?
Siyasette ve diğer hayatta çok iddialı konuşmayı sevmiyorum kesinlikle başarılı olacağımıza inanıyorum. Biz iyi hukukçularız ve her bir dava da aslında bir işin, kamu yönetiminin nasıl yapılması gerektiğini bize öğretiyor. Aklın yolu bir tane ve biz aklın yolunu kullanırız. Yani biz kendimizi eşi bulunmaz, devasa yeteneklere sahip insan gibi görmüyoruz. Başkalarının önerilerini de nazara alacak olgunlukta insanlarız. Çünkü Adana’da kendisini yetiştirmiş, kafası çalışan çok sayıda insan var. Bu insanların önerileri de bizim için anlamlıdır. Cumhuriyet Halk Partisi adına, biz soysal demokrat ilkeleri yani kamu yönetiminde dürüst olmayı, çalışkan olmayı, güvenilir olmayı ve halkın parasını halktan geldiği için dürüst kullanmayı ilke ediniyoruz. Bütün harcamalarımızı da sonuna kadar şeffaf, açık yapacağız. İhaleleri de kamuya açık yapacağız. İnternetten yayınlatacağız. Bu dürüstlükle, bu şeffaflıkla, bu çalışkanlıkla biz Adanalı hemşerilerimizin Cumhuriyet Halk Partisi’ni özlediğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bizim Cumhuriyet Halk Partisi adayı olarak seçimi kazanacağımız konusunda hiçbir şüphemiz yok.
EN YOKSUL İL
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Bugüne kadar olan çatışma, çekişme, ufak hesapçılık ve kavgaları bir kenara bırakalım. Herkes Adana’nın içinde bulunduğu olumsuz şehirleşmeden kurtulmak için akıl birliği yapmak zorunda. Adana’nın, Türkiye’nin en yoksul ili olduğu gerçeğini hepimiz biliyoruz. Bunun için en başta sayın valimiz, sayın belediye başkanlarımız, diğer yetkili ve görevli arkadaşlar ‘Biz en yoksul il olmaktan nasıl kurtuluruz?’ toplantıları yapmalıdır. Planlar yapılmalı, projeler geliştirilmelidir. Adana’nın bu kötü gidişten kurtulabilmesi için aklıselimle hareket etmek, siyasi farklılıkları bir kenara koymasını bilmek, Adana’nın çıkarları etrafında bir araya gelmek gerekiyor. En büyük eksiğimiz budur diye düşünüyorum.