Adana’nın Çukurova ilçesine bağlı Mahfesığmaz Mahallesi’ne Muhtar Adayı olan Evla Çalışkan, “1984 doğumlu, iki çocuk annesiyim. 33 senedir Mahfesığmaz’da ikamet ediyorum. Mahalle ilk kurulurken her alanında biz vardık. Çocukken paten kayarak, bisiklete binerek, adım adım mahallemi çok iyi bilen biriyim.” dedi.
Mahallenin adının hikayesini de anlatan Çalışkan, “Çok eskiden mahallemizin olduğu alan yeşil bir yermiş. Adana’daki yörükler yazın çok sıcak olduğu için bu bölgeye, yaylalara gelirlermiş. Develeriyle gelirlermiş. Develerin üzerinde de iki kişinin oturacağı oturak olur. Ona ‘mahfe’ denir. Her yer yeşil alan olduğu için develer ağaçlara takılırmış ve mahfesığmaz derlermiş.” diye konuştu.
“MUHTAR OLMAYI GÖNÜLDEN İSTİYORUM”
Muhtar adaylığını açıkladığı 9 aydan bu yana sıkmadık el, çalmadık kapı bırakmadığın ifade eden Çalışkan şöyle konuştu:
“Ben muhtar olmayı gerçekten gönülden istiyorum. Gönülden istediğim için de dokuz aydır mahallemde hemen hemen sıkmadığım el bırakmayacak kadar çok çalışıyorum. Ve bana diyorlar ki sen neden bu kadar çok koşturuyorsun? Çalışıyorsun. Çünkü gerçekten istiyorum. Bana göre muhtar yerel yönetimlerin en küçük yapı taşı evet ama bence mahalledeki elçidir. Bakın eskiden hani böyle köylerimizde muhtar çok önemliydi. Bilirkişi gibiydi. İnsanlar bir şey olduğunda ilk koştukları yer muhtardı. Evet gelişiyoruz, büyüyoruz, bu gelişimde de toplumumuzda inanın duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizler şimdi de gelişip büyürken bazen şunları unutuyoruz. Hala bizim çok güzel değer yargılarımız var. Bizler hala birlik beraberlik içinde olmak isteyen insanlarız. Ben bunu dokuz aydır sahada çok iyi gördüm. İnsanların sıcak kanlı, girişimci, lider özelliğe sahip kendini dinleyen insanlara çok ihtiyacı olduğunu gördüm. Evet muhtarlık baktığınızda görev olarak tanımlaması şudur. Cadde, sokak, levha bunları düzenlemekle görevli kişidir aslında. Ama bence çok önemli bir görevi daha vardır. İnsanların sorunlarına eğilmeli. Yaşlı, engelli bireylere, çocuklarımıza, toplumdaki her canlıya dokunmalı diye düşünüyorum. Ben artık muhtarlığın başka bir boyutta olduğunu ve bu şekilde ilerletilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
“ELİMİZDEN GELİNİN FAZLASINI YAPACAĞIZ”
Mahfesığmaz’ın sorunlarına ve mahallelinin isteklerine de değinen Çalışkan şunları dile getirdi:
“Bir defter alıyorum, parklara gidiyorum. Kişileri dinliyorum, insanları dinliyorum. Mahfesığmaz çok gözde bir mahalledir. Geçmişi de çok güzeldir. Tabii ki sorunsuz bir mahalle diyemem. Ama mahallem adına şöyle insanların dile getirdikleri istekleri var bizden. Diyorlar ki neden bizim mahallemizde biz kadınlar için üretim kooperatifi yok. İşte üretelim, satalım, bizler üretmek istiyoruz, bunları satmak istiyoruz. Biz mahallemizde bunu istiyoruz diyoruz. Başka mahallelerde ne kadar güzel diyorlar. Bilgi Evleri açılmış. Öğrencilere ücretsiz yemek veriyorlar. Bazı güzel işler yapıldı. Adana'mızda gerçekten ilerleme çok güzel şekilde devam ediyor. Bizim mahallemizde neden yok dediklerinde biz diyoruz ki biz bunları el birliğiyle yapacağız. İnsanlara vaat vermek değil bizim niyetimiz. Elimizden geleni yapacağız. Hatta elimizden geleni fazlasıyla yapacağız. Bir kişi gittik. Muhtar olarak istedik. Alamadık mı? Bir kişinin istemesi nerede? Gönüllü insanlarla birlikte toplanıp gidip bir şeyleri istemek nerede? Ki zaten ben inanıyorum ki yerel yönetim bize bu konuda çok büyük katkı sağlayacağını, bizden yana olacağını çünkü biz onlara gittiğimizde çalışkan, üretken ve istekli olduğumuzu gördüklerinde bize yok demeyeceklerdir.”