Mavrat ismini nereden alıyor?
Mavradan türemiş bir kelime ve bir stüdyo çalışması sırasında aynı isimde bir grup olduğu için sonuna t harfi ekledik ve anlamını araştırdığımızda Kırşehir ilinde ''öl, geber, yok ol bedduası'' anlamına geldiğini öğrendik. Biz de bunun rock grubuna yakışacağını düşündük. Öyle de kaldı.
Grup kaç kişiden ve kimlerden oluşuyor?
Grubumuz solist,gitarist,bass gitarist ve bir davulcu olmak üzere 4 kişiden oluşmaktadır. Bireysel olarak her üye ortalama 7 yıldır müzikle aktif olarak uğraşmaktadır. Grubun davulcusu Onur Bozer lise hayatından beri çeşitli konserler ve gruplarda çalışmış ve kendi çizdiği müzik yolunda devam etmiştir, lise hayatından sonra iş hayatına atılmıştır ama konserlerde ve canlı müzikte bizimle müzik hayatına devam etmektedir.Grubun bass gitaristi Nebi Yürüse 21 yaşında Çukurova Üniversitesi'nde tıbbi laboratuvar okumaktadır. Grup üyesi Onur Bozer'le aynı lise ve sınıf arkadaşları olup beraber müzik yapmışlardır, bugüne kadar farklı grup ve birçok organizasyonda yer almıştır.Grubun gitaristi Ayberk Aladağ ise 21 yaşında ve şu an Çukurova Üniversitesi'nde Maden Mühendisliği 2. sınıf öğrencisidir ve 7 yıldır lise hayatından beri müzikle uğraşmaktadır. Şu an bir müzik stüdyosunda gitar dersi vermekle birlikte müzik hayatı olmuş dense yeridir. Çünkü sadece gitaristlik değil çeşitli organizasyonlarda sahne, ses ve ışık sistemi kurmada görev almış, dj'lik ve seçim şarkılarını hazırlama gibi her türlü azmini müzikte göstermiştir. Aktif müzik hayatı boyunca çeşitli konserlerde gruplarda yer almıştır. 2013 Kasım ayından beri Mavrat adlı grupta gitaristlik yapmaktadır. Grubun solisti ve ağabeyi konumundaki 29 yaşındaki aslen Konyalı olan Hasan Emre Ağmaz Çukurova Belediyesi zabıta memurudur aynı zamanda. Çağ Üniversitesi son sınıf hukuk bölümü öğrenci olup öte yandan da da şiir kitabının hazırlıklarını tamamlama aşamasındadır.İş,okul,müzik ve şairliği hayatını hep birlikte sürdürmeyi başarmıştır ve bunu daha da iyi hale getirmek için bu hayat mücadelesine devam ediyor. ''Bir Yabancısın'' adlı single şarkısını geçtiğimiz günlerde çıkarmakta olup yeni şarkılarımız içinse şu an hazırlık sürecindeyiz.
Grup üyeleri Adanalı mı?
Grubun solisti Konyalı olup onun dışında tüm grup üyeleri Adanalı'dır.
Grubun kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?
Grup aslında lise yıllarından beri birlikte üçlüye sonunda iyi bir solist bulmasıyla oluştu. Grubun gitarist, bass gitaristi ve davulcusu Adanalılardır.
Ne tür müzik yapıyorsunuz?
Alternatif rock ve bunun yanında ne yazık ki unutulmaya yüz tutan bir zamanlara damga vurmuş parçaları kendi tarzımızla özleştirerek bağdaştırıyoruz. Ortaya çıkan her eser bizi daha çok mutlu ve motive ediyor çünkü hedef kitlemiz gençlerden gelen tepkiler oldukça olumlu.
Hangi festivallerde ya da etkinliklerde görev aldınız?
Çağ Üniversitesi yılbaşı şenliği, Portakal Çiçeği Festivali açılış konseri,5 ay süreli Adana Leman Kültür sahnesi,Ankara Tepe Prime Avenue Eylül Esintisi konserinde yer aldık. Grup, Konser ve festivaller devam etmekle birlikte 30 Eylül'de Çukurova Üniversitesi Açılış Festivalinde yer alacaktır ve 11 Ekim'de Karataş Gönülden Bir Gece 3.sü düzenlenecek olan festivalde de sahne alacaktır.Önümüzdeki günlerde Adana'da hem canlı müzik hem de rock sahnesinde düzenli olarak bir mekanda yer alacaktır.
Sizin için müzik nedir?
Müzik bizler için öncelikle hobi olarak başlayıp daha sonralarda amatörlükten çıkıp yavaş yavaş profesyonel müzik hayatına adım atamaya başladığımız bir süreçtir. Grup üyeleri eğitim ve iş hayatlarına devam ederken müziği hayatlarından koparmak istememiştir. Ne olursa olsun müzik, hayatlarından vazgeçemeyeceği bir parça haline gelmiştir.
Genelde cover parçalar yapıyorsunuz. Kendinize ait besteniz var mı ya da düşünüyor musunuz?
Kendimize ait parçalarımız var. Şu an 4 tane kayıt ve mix aşamasındalar ve yakın zamanda hazırlayıp bir video klip çekmeyi düşünüyoruz. Bunlar olurken İstanbul ve Ankara bağlantılı görüştüğümüz organizasyon firmaları da var.
Günümüzde pop müzik popüler olsa da çabuk tüketilen bir unsur haline geldi. Pop müziğe bakış açınız nedir?
Günümüzde ister istemez bu kaçınılmaz bir gerçek. Duyguları daha iyi anlattıkları ve slow oldukları için daha çok tercih edildiklerini düşünüyoruz. Bu yüzden geçmişteki efsane sanatçıların şarkılarının yıllar geçse de hala günümüzde sözleri ve müziğiyle fark yaratan eserleri kendi süzgecimizden geçirmeyi tercih ediyoruz.Evet bir rock grubuyuz ancak pop müziği rakip görmüyoruz aksine her fırsat bulduğumuzda da dinleyicilerimizden bu yönde gelen talepleri değerlendiriyoruz. Kaldı ki solistimizin bireysel çalışmaları pop müziği yönündedir.
Beğendiniz ya da öykündüğünüz gruplar ya da sanatçılar kimlerdir?
Her grubun olduğu gibi ideali olan bir grubuz. Şehrimiz kökenli olan Kolpa adlı grup ve Grup 84'ü de oldukça beğeniyor ve takip ediyoruz.
Türkiye'de rock müziğin kitlesi nedir?
Her yaş grubundan insanların deşarj olması için rock müzik bizce büyük bir yol. Özellikle genç neslin ilgisinden çok memnunuz. Bunun haricinde konserlerimiz sonrasında her yaş grubundan kitlenin bizi dinleyip tebriklerini sunması da rock müziğe olan ilginin de hiç te az olmadığını kanıtlar nitelikte.
Rock'ın çok sayıda türevi oluştu. Anadolu rock gibi senfonik rock gibi hatta laz rock gibi. Bu türevlere bakış açınız nedir?
Rock müziğe gönül verdiğinizde, ister istemez bu bahsettiğiniz türevlere dahil oluyorsunuz. Belirttiğiniz gibi bizler eski yeni bağını kurmayı kendi müzik bilgimizle ve tarzımızla bir şeyler ortaya koymayı çok seviyoruz ve senfonik rock gibi farklı tarz bileşimlerini de ilgiyle takip ediyor , bu gelişmeleri heyecan verici buluyoruz.Bizce müzik evrensel olduğu kadar tüm türleriyle bir bütündür.
Grup üyelerinden öğrenci olanlar var sanırım. Okulla profesyonel müziği aynı anda götürmek sıkıntı yaratıyor mu?
Eğitim ve müziği bir arada götürmek göründüğü kadar da zor bir şey değil. Bunun en büyük örneği solistimiz Hasan'dır. Bırakın eğitim ve müziği bunun yanında devlet memurluğu ve şairliği de bir arada götürmektedir. İnsanlar amaçları uğruna yorulmayı göze almak zorunda ve bunlar bizce tatlı yorgunluklardır. Önemli olan başardığınız işin layığıyla yerine gelmesi. Başardığınızı gördüğünüzde o duygu size ayrı bir enerji veriyor.
Türkiye'de en uzun soluklu gruplar bile günün birinde ayrılabiliyorlar. Grupta birlikteliği ve sürekliliği sağlayabilmenin esasları nelerdir?
Söylediğinize katılmamak mümkün değil eğer bir grup kuruyorsanız düşünce yapılarınızın, hayat tarzlarınızın, zevklerinizin ve ortak yönlerinizin bir paydada buluşması gerekiyor. Ve bunu destekleyecek bir yönümüz var örneğin davulcumuz hariç diğer 3 grup üyesinin aynı evi paylaşması hem grubun birlikteliğini hem de gelişimini olumlu bir şekilde etkiliyor. Ayrıca bir şeyi biliyoruz ki biz gibi genç gruplar ve idealist gruplar çevrelerinin ve ailelerinin desteğine daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Bu konuda oldukça şanslı olduğumuz grubun her üyesi açısından bir gerçek.
Adana'daki rock müzik dinleyicisini tanımlayabilir misiniz?
Adana öncelikle bir sanatçı cenneti. Akla ilk gelen isimleri şu an birlikte aynı sırayla sayabiliriz belki de. Bunlar rahmetli Murat Göğebakan, Haluk Levent, Feridun Düzağaç, Murat Kekilli, Yaşar, Ferdi Tayfur, Erol Büyükburç, Demir Demirkan, Kurtuluş ve daha birçok Türkiye'ye mal olmuş değer. Böyle değerler çıkaran bir ilde müziğin ve müzikseverlerin geri seviyede olması mümkün mü? Dolayısıyla müzik dinleyicilerinin Adana'da oldukça kaliteli olduğu ve ne istediklerini bilen bilinçli kişiler olduğu apaçık ortadadır.Biz de bununla kendi adımıza gurur duyuyoruz.
Hep bağımsız mı çalacaksınız yoksa vokal yapmak istediğiniz ya da birlikte çalmak istediğiniz isimler var mıdır?
Bunu bağımsızlık olarak görmemek gerekiyor aslında. Bizim şu an yerimizde olmak isteyen ve bizim başardıklarımızı hayal olarak gören yeni gruplara cesaret vermek ve onlara da yol açmak gerekiyor. En azından biz buna inanıyoruz. Bizim de tabi ki hedeflerimiz var. Büyük isimlerle çalışmak kuşkusuz ki onur vericidir ve yeni kapılar açar. Bağımsız olmak ve büyümek en büyük amacımız.
Rock müziğin kitlesi olarak genelde üniversite gençliği görülür. Bu doğru bir kanı mıdır? Konserlerinizde üniversite gençliği dışında sizi dinleyen başka kesimler var mıdır?
Yaş kitlesi olarak dinleyicilerimiz genelde üniversite öğrencileri ki bizler de bu kitle arasındayız. Dolayısıyla onların ne istediğini biliyoruz isteklerini karşılayabiliyoruz. Bu bize ve yaptığımız müziğe de yansıyor doğal olarak. Çok olumlu yönde tepkilerle karşılaşıyoruz. Tabi ki herkese hitap eden bir müzik tarzımız da olduğu için her yaştan insanları eğlendirecek ve anılarını hatırlatacak şarkıları da yapıyoruz.
MURAT YILDIRIM'IN ÖZEL RÖPORTAJI