Muz üreticilerinin derdi gittikçe büyüyor

Muz üreticilerinin derdi çoğalıyor

Türkiye’de son zamanlarda üretiminin giderek arttığı yerli muza talep artıyor. Talep artan muz üreticileri, artan enflasyon ve sera maliyetleri gibi birçok sorundan dolayı dert yakınıyor. Son zamanlarda değişen enflasyon değerleri, satıcının komisyonunu yüksek tutması, çalışan işçi sorununun yanı sıra maliyetinin bile karşılanmaması muz üreticilerinin bir hayli zora sokuyor. www.gazette.com.tr olarak biz de muz üreticilerinin sorunlarını ele aldık.

Muz üreticilerinin derdi çoğalıyor

ÜRETİCİYİ DE TÜKETİCİYİ DE MAĞDUR EDİYOR

İlk olarak giderek artan enflasyon değerleri birçok sektörde olduğu gibi muz sektörüne de yansıyor. Artan sera maliyet fiyatlarının yanı sıra komisyoncuların fiyatları şişirmesi tüketiciye gelene kadar fiyatları iki katına kadar arttırıyor. Dalında, maliyetini bile kurtarmayacak fiyata satılıp üreticisini mağdur eden muzun tezgâhlarda yüksek fiyata satılıp tüketiciyi mağdur etmesi muz üreticilerinin canını sıkıyor.



TÜKETİCİYE GELENE KADAR FİYAT ARTIYOR

Üreticinin en büyük sorunlarından biri de komisyoncunun aldığı yüksek fark bedeli. Her üründe olduğu gibi muz üreticileri de bu konuda dertli. Ürettikleri ürünün komisyoncudan tüketiciye gelene kadar fiyatlarının iki kat fazla olduğunu gören üreticiler, yetkililerden buna bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. Üreticiler, sera maliyetlerinin de yükselmesi nedeniyle üretimin azaldığı yönünde uyarı yaptılar. Ülkemizde üretimi giderek artan muzun üretici açısından bir diğer sorunu ise, yabancı ülkelerden ithal edilmesi oldu. Antalya, Mersin, Adana ve Hatay bölgelerinde üretimi giderek artan muzun hala ithal edilmesi yerli üreticinin canını sıkıyor.



MUZ ÜRETİCİSİ İŞÇİ SIKINTISI ÇEKİYOR

Muz üreticileri ayrıca çalışacak işçilerin az olmasından şikayetçi. Bu durumdan yararlanan bazı işçiler de yüksek fiyat istiyor. Maliyetin karşılanmadığı şu günlerde işçilerinde günlük olarak aldığı paraların fiyatlarının da çok fazla olması üreticiyi zor duruma düşürüyor. Yaşanan ekonomik zorluklarından ve girdi fiyatlarındaki artışın çok yüksek olmasından dert yanan muz üreticileri, üretilen ürünlerin yapılan masraflarla kıyaslandığında çok düşük olduğunu ve vatandaşların bu ekonomik şartlarda muz bile alamadığını dile getirdi.






 

Etiketler:
ekonomimuzüretimiihracatithalat

DİĞER HABERLER

THY Duyurdu: Biletleri İptal Olacak!
THY Duyurdu: Biletleri İptal Olacak!
12 Aralık 2024 Perşembe
15 Günlük Hava Durumu I Adana
15 Günlük Hava Durumu I Adana
12 Aralık 2024 Perşembe
CHP Ekonomi takımı Adana’da
CHP Ekonomi takımı Adana’da
11 Aralık 2024 Çarşamba
Sanat Çalıştay’ı yapıldı
Sanat Çalıştay’ı yapıldı
9 Aralık 2024 Pazartesi