Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz, Sonay Özoğul kimdir?
Güzellik uzmanıyım, 1997 senesinden bu yana güzellik sektöründe hizmet veriyorum. Sektördeki bütün uygulamalara ve konulara vakıfım. Milli eğitime bağlı okulum var, güzellik uzmanı olan veya güzellik salonu açacak olan arkadaşlara bakanlık onaylı belge veriyorum.
Güzellik ve estetisyenlik kursları düzenlemeye başlamanız nasıl aklınıza geldi, bu yola nasıl çıktınız?
Benim yaklaşık 10 küsur yıl güzellik salonu işletmeciliği geçmişim var. İş yerimizi büyütme düşüncesine girdiğimizde, bir arkadaşım vasıtasıyla İŞKUR bağlantılı bir eğitim vermiştik ve sonrasında bu işe yönelme isteği duydum. Çünkü sektörde bu konuda bir eksiklik olduğu çok aşikardı. İnsanlar bir şeyleri öğrenmek istiyorlar ama gidebilecekleri sağlıklı noktalar yoktu veya belgelendirme kısmında problem yaşıyorlardı. Böyle sebeplerden dolayı rotamızı çevirmiş olduk, 10 yıldır bilfiil eğitim veriyoruz, belgelendirme yapıyoruz.
Amacınız ve misyonunuz nedir?
Öncelikle sektörde ihtiyaç olduğunu gördüğümüz için bu yola girdik. Hizmet ve görevi kendimize misyon edindik. Sektöre atılmak isteyen kişilere meslek edindirmek, bir şeyler öğretmiş olmanın verdiği haz çok başka bir şey. Amacımız, sektöre işini kaliteli yapan güzellik uzmanları yetiştirmek.
Hangi konularda kurslar düzenliyorsunuz?
Cilt bakımı, saç ve kaş simülasyonu, medikal kalıcı makyaj uygulamaları, hatalı kaş silme, protez tırnak, kalıcı oje, manikür, pedikür, kaş tasarımı uygulamaları, masaj, ipek kirpik, kirpik lifting ve lazer gibi birçok kurslarımız var. Yani, bir güzellik merkezinde olması gereken bütün uygulamaların eğitimleri ve belgelendirmeleri mevcut.
Kurslarınız gruplar halinde mi, yoksa tek olarak da eğitim veriyor musunuz?
Tabi bazen birebir eğitimlerimiz de oluyor. Özellikle şehir dışından gelen ve konaklama veya zaman problemi yaşayan kişilere VIP eğitimler veriyoruz. Grup eğitimlerimiz de mümkün. Onlar biraz daha verimli ve zevkli geçiyor. Öğrenci ne istiyorsa biz ona göre program yapıp, şekillenebiliyoruz.
Kursiyerler işlemleri kendileri yaparak mı öğreniyorlar?
Bizim kurumumuzdaki en büyük ilkemiz şu; öğrenci kesinlikle uygulama yapmalı, uygulama yapmadan mezun olmamalı ve bizim kurum olarak yaptığı uygulamadan tatmin olmamız gerekiyor. Eğitimlerimizde slaytlarımız ve kitapçıklarımız var, teori veriyoruz. Ama çok fazla teoriye bağımlı veya yazdırma bağımlısı değiliz, öğrenciyi o şekilde oyalamak istemiyoruz. Çünkü bizim amacımız, kursiyer kurumumuzdan çıktığı zaman gerçek bir uygulayıcı olarak, işlemleri çok rahat bir şekilde yapmalı, el pratiğini kazanmış olmalıdır. Bunun için de eğitimlerimizin yüzde 80’ini uygulamalı veriyoruz.
Hangi dönemlerde kurs düzenliyorsunuz ve süreleri ne kadar oluyor?
Bir güzellik uzmanlığı eğitimimizi hesapladığımızda 2,5-3 ay sürüyor ve her dönem eğitim yapabiliyoruz. Kursiyerin sıkıntısını her türlü çözebilecek, donanımlı olarak sektöre hazırlayabilecek şekilde plan program çıkartıyoruz.
Eğitimlere katılmak için herhangi bir şart var mı?
18 yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı veya yabancı uyruklu kişiler katılabiliyor. Sadece işi yapmaya engel herhangi bir sorunu olan kişilerde problem oluşuyor. Mesela bir kişi masörlük yapmak istiyor ama 3 parmağı yok. Bu durum gerçekleşemez, o kişiyi verimli kılmaz, kayıt yapmayabiliriz.
Bu sektöre atılırken kişide yetenek olması şart mı?
Aslında kimden ne çıkacağı belli olmaz. Öğrencilerim hepsi sıfır pozisyonunda olmuyor, yıllardır sektörün içerisinde olan kişiler de oluyor. Bir kişinin yıllarca kaş alması çok iyi kalıcı makyaj yapacağı anlamına gelmiyor ama birbirini destekliyor. Yani, sektörün içerisinde olmanın avantajı var ama kişiyi yeni öğreneceği dalda çok başarılı kılacak diye bir durum yok ya da sektörde hiç bulunmamış birisinin çok başarısız olması gibi bir durum da yok. Herkes aldığı eğitimin sonunda, uygulama yapacak pozisyona gelir. Ama işini daha farklı, daha sanatkâr icra etmek farklı bir yetenektir.
Kursların sonunda verdiğiniz sertifikalar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı mı?
Evet, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okuluz. Kursun sonunda kaydettiğimiz öğrencilerin hepsi bakanlık onaylı belge alıyorlar. Bakanlık onaylı olmayan, kurum sertifikalarımızın olduğu eğitimler de var, çünkü bütün eğitimleri belgelendiremiyorsun. Hem kurum sertifikası hem de sertifikalar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriyoruz. Hatta belirli bir saatin üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı sertifika alanlar, ustalıklarını aldıkları zaman iş yeri de açabiliyorlar.
Sizden kurs alan birisi piyasada rahat bir şekilde iş bulup çalışabilir mi?
Bizden mezun olan öğrenci açıkta kalmıyor. Bize sektörden çok fazla talep geliyor, mezunlarımızı istiyorlar. Zaten hemen hemen herkesi yerleştiriyoruz, çünkü o pozisyonda eğitim veriyoruz. Öğrencilerimizin hepsi belirli bir standartta yetişiyor. Sahada yer alan çok nezih ve çok güzel işletmeler açan bir sürü öğrencim var. Hepsi de işlerinde çok güzel ilerliyorlar. İşi doğru yerden, doğru kanaldan öğrendikleri için takılmıyorlar, hata yapmıyorlar. Bu durum müşteri memnuniyeti için çok önemli. Ayrıca biz eğitim verirken sadece herhangi bir cihazın nasıl açılıp kapandığını öğretmiyoruz. Bu eğitimlerin içerisinde hijyen, müşteriyi karşılama ve uğurlama, müşteri gelmeden önce salon nasıl hazırlanır, iş güvenliği nasıl olur, nelere dikkat edilmesi gerekir gibi ayrıntıları da öğretiyoruz.
Bugüne kadar kaç kursiyer yetiştirdiniz?
Resmi olarak hiç saymadım ama çok fazla olmuştur. 10 yıl boyunca siz tahmin edin ne kadar çok olduğunu.
Sizce Adana’da fiili olarak iş yapan estetisyen sayısı yeterli mi?
Adana’da salon fazlalığı var diyebilirim. Adana’nın bu duruma doyduğunu düşünüyorum. Herkes işletme sahibi olmak istiyor.
Piyasada iş yapan estetisyenlerin kalitesini nasıl buluyorsunuz?
Piyasadaki estetisyenleri üç gruba ayırabiliriz. Birinci üst düzeyde olanlar. İkincisi orta düzeyde olanlar var. Üçüncü olarak da çok aşağıda olan, konuyu bilmeyen, uzmanım diye geçinen kişiler var.
Düzenlediğiniz kursların Adana’daki güzellik ve estetisyenlik sektörüne nasıl bir etkisi olduğunu düşünüyorsunuz?
Mesela eskiden çok kalın kaşlarla gezen bir grup vardı, Adana’ya bu anlamda dokunduğumu düşünüyorum. En azından artık o çok kötü kaşlar yok, insanlar bilinçlendi. Artık insanlar bir şey yapmak istediklerinde, bunu öğrenmeleri gerektiğinin bilincinde.
Güzellik sektöründe çalışanlara ve güzelliğini önemseyen hanımefendilere vermek istediğiniz mesajınız var mı?
Hizmet almak isteyen kadınlar, doğru adresten hizmet alsınlar. İşletme sahibinin gerçekten iyi bir eğitimden geçmiş olması ve uygulamayı yapan kişinin belgesinin olması çok önemli. Kendileri için bunu önemsesinler. Bu sektöre girecek olan kişilere ise gerçekten doğru bir adresten eğitim alarak bu yola girmelerini tavsiye ediyorum.