Adana'da Deprem Çalıştayı Düzenlendi

Prof. Dr. Pampal, biz önceki depremlerden ders alamadık

Adana’da 6 Şubat’ta meydana gelen Asrın Felaketinin yıl dönümünde Deprem Çalıştay’ı düzenledi. Çalıştay’da konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal tarihte meydana genel depremlere değinerek belli aralıklarla 50 bin, 50 bin canlarımızı bizden aldığını belirti.

Prof. Dr. Pampal, biz önceki depremlerden ders alamadık

HABER/FOTO: MEHMET AKİF ORTAÇ

“Binalar neden yıkılıyor?”  temalı Deprem Çalıştay’ında, asıl felaketin acıların unutulmasına vurgu yapıldı. Çalıştayda konuşan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, fay yasası ve afet yasasının çıkarılması, Afet Bakanlığı’nın kurulması yönünde verdikleri mücadeleyi anlattı.


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “6 Şubat 2023 günü saat 04:47’de yıkılan bir binanın başında olduğunu ve o anı asla unutmayacağını dile getirdi. Küçük bir kızın kendisine, enkaz altındaki babasını kurtarması için haykırdığını ama saniyeler içinde un ufak olan binada bunu başarmanın mümkün olmadığını söyledi.”

ADANA’NIN STRATEJİK KONUMU

Depremde Adana’nın ne denli stratejik öneme sahip bir kent olduğunun bir kez daha anlaşıldığının altını çizen Karalar, Adana’nın yurtiçi ve yurtdışı için tam kapasiteli bir lojistik üs haline geldiğini kaydetti.

Karalar, “Depremde Adana’nın olağanüstü bir merkez olduğunu bir kez daha gördük. Yurtdışından yurtiçinden gelen tüm yardımlar, arama kurtarma ekipleri Adana Havalimanı’na geldiler ve onları biz hızlıca depremin yıktığı şehirlere taşıdık. Bizim havalimanımız stratejik öneme sahiptir ve asla kapatılmamalıdır” dedi.


GEÇMİŞTEN DERS ALINMIYOR

Tarihte gerçekleşen depremlerden ders alınmadığına işaret eden Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Tarihsel dönemde Maraş'ta 1114 yıldan 50 bin kişi ölmüş, Urfalı Mateos depremi yazıyor. Maraş, yerle bir oldu. Frenkler yaşıyordu. 50 binden fazla can telef oldu diyor. Gerekçe olarak da biz diyor dini vecibelerimizi yerine getirmediğimiz için Tanrı cezalandırdı diyor. Aynı deprem, aynı bölge kırılmış. Sonra 1513’te bu sefer Ebul Faraç aynı şeyleri yazıyor. Bugün o da 50 bin can kaybı, Maraş merkezli. Daha sonra 1534’te Elbistan depremi olmuş. Birçok kişi hayatını kaybetmiş. Bugün yine 50 bin kişiden bahsediyoruz. Daha bin yıl olmamış, 50 bin, 50 bin, 50 bin götürüyor bu depremler. Biz halen ders almadık maalesef.” şeklide konuştu.

 

Etiketler:
Deprem

DİĞER HABERLER