Süt ile İlgili bilmediklerimiz

Süt ile İlgili bilmediklerimiz

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Baş Diyetisyeni Uzman Hatice Baygut, Süt ile ilgili bilmediklerimizi  kaleme alarak, sütün uygun koşullarda muhafa edilmediği taktirde çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığını yazdı..

Süt ile İlgili bilmediklerimiz

Uzman Hatice Baygut süt ile ilgili Bilmediklerimizi şöyle anlattı;
Süt bebeklikten yaşlılığa vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için gereken besin öğelerini bünyesinde bulundurmaktadır. İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında tüm besin öğelerini içeren en iyi kaynaktır. Süt, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için çok uygun bir besin maddesidir. Bunun için sütü sağlıklı tüketmek çok önemlidir. Sütte bulunan ve hastalığa neden olan bakteri ve virüsleri yok etmek için pastörizasyon ya da UHT (ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmalıdır.
Bilmediğimiz ‘’Süt’ün yararlarını’’ inceleyelim:
-Gebelik süresince annenin süt ve süt ürünlerini tüketiminin fazla olması çocuklarda gelişebilecek inek sütü alerjilerinden koruyabilmektedir.
-Gebelik süresince annenin az miktarda süt tüketmesinin bebeğin düşük doğum ağırlıklı doğma riskini arttırmaktadır.
-Gebelik süresince probiyotik içeren süt içen kadınların spontan erken doğum riski azalmaktadır.
-Büyüme sürecinde süt ve süt ürünlerinden alınan yeterli miktarda alınan kalsiyum kemik yapımı için önemlidir. Özellikle çocukluk döneminde genetik potansiyel doruk kemik kütlesinin yapılandırılabilmesi için besin yolu ile kalsiyum alınmalıdır.
-Osteoporoz, kemiklerin mineral yoğunluğundaki azalma ile kırılgan ve gözenekli yapı oluşturan kemiklerdeki boşluğun genişlemesi olarak tanımlanan metabolik bir kemik hastalığıdır. Hastalığın birçok sebebi bilinmesine rağmen en yaygın nedeni yetişkin nüfusta görülen yaşa bağlı kemik kaybıdır. Kemiklerdeki mineral yoğunluğundaki azalmayı önlemenin yolu süt ürünlerinden gelen kalsiyumun yeterli miktarda düzenli alımı ile sağlanmalıdır. Unutmayın kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, süt grubu besinler tüketilmeden sağlanamamaktadır. Yapılan çalışmalarda yüksek oranda kalsiyum alımının özellikle yaşlı insanlarda kemik kaybı oranının azalmasıyla birlikte yeterli oranda vitamin D alımını sağlanmakta olduğu görülmüştür.
-Gençlik döneminde en yüksek kemik kütlesini süt ile karşılama, ileriki yaşlarda osteoporozun önlenmesinde önemlidir.
-Ekstra süt takviyesi ile kısa süreli de olsa çocuklarda boy uzaması ve kemik kazanımının arttığı kesindir.
-Sağlıklı kemik yapısının oluşturmanın yanı sıra süt; bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını düşürür, diş çürüklerini önler, osteoporoz, diyabet ve kolon kanseri gibi bazı kanserlerden korur, yaşa bağlı bilişsel fonksiyonların kaybını azaltır, tokluk hissi yaratarak kilo yönetiminde olumlu etkiler sağlar.

-Kanser dünya genelinde pek çok sayıda sağlık problemine yol açmakta olup toplumda yaygın bir şekilde görülmektedir. Her yıl 10,1 milyon yeni kanser vakası tanımlanmakta olup dünya genelinde kanserden dolayı her yıl 6,2 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Kanser dünya genelindeki ölümlerin %25’ini oluşturmaktadır. Yoğurt, süt ve peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olarak kalsiyumun kanser riskini azalttığı yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Yüksek oranda kalsiyum alımının kolon kanserine karşı koruyucu bir etki oluşturduğu saptanmıştır.
-Menopoz dönemindeki kadınlarda ilk 5 yıl boyunca kemik bütünlüğünde hızlı bir düşüş görülmektedir. Yapılan çalışmayla 1000-2000 mg süt kaynaklı kalsiyum alımıyla bu düşüşün engellenebildiği saptanmıştır.
-Yaşlılarda süt tüketiminin arttırılmasına yönelik stratejiler geliştirilmelidir. Çünkü kemiğin asıl yapısal bileşeni olan kalsiyumun yaşlılık döneminde de korunması için süt mutlaka içilmelidir. Özellikle menopozu takip eden östrojen yetersizliğinden dolayı kemik yoğunluğundaki hızla azalmayı önlemek açısından günde yeterli süt tüketerek diyet kalsiyumunu almak gerekmektedir. Kemiğin kütlesel ağırlığını arttırmak değil olabilecek farklı etkenlere karşı kemikte hali hazırda olan yoğunluğu korumak açısından sütte bulunan kalsiyum mutlaka yaşlılık döneminde de alınmalıdır.

 

DİĞER HABERLER

Kuyu-37 operasyonunda 207 tutuklama
Kuyu-37 operasyonunda 207 tutuklama
14 Kasım 2024 Perşembe