Anıl Tanburoğlu'ndan 6 Şubat Mesajı

Tanburoğlu: “6 Şubat Depremlerini unutmadık, unutturmayacağız”

CHP Adana İl Başkanı Dr. Anıl Tanburoğlu, Adana’mızın da içinde bulunduğu, 11 ili kapsayan 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve bölgemizi ve ülkemizi derinden etkileyen depremlerin yıl dönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Deprem dolayısıyla hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.

Tanburoğlu: “6 Şubat Depremlerini unutmadık, unutturmayacağız”

ÜLKEMİZ BÖYLE ACILARI BİR KEZ DAHA YAŞAMASIN

Asrın felaketi olarak adlandırdığımız 6 Şubat 2023 depremin üzerinden bir yıl geçtiğini ifade eden Başkan Tanburoğlu mesajının devamında şu sözlere yer verdi:  "Cumhuriyet tarihimizin en büyük ve en acı depreminin üzerinden bir yıl geçti. Ülkemizin her köşesinde, vatandaşlarımızın kalbinde hüzünlü izler bırakan ve yüreklerimizi dağlayan 6 Şubat depreminin yıl dönümünde, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, aile ve yakınlarına sabır diliyorum. 6 Şubat acı bir şekilde deprem bölgesi olduğumuz gerçeğini bir kez daha bizlere gösterdi. Bu tarz felaketin bir daha yaşanmaması için tedbir almak zorundayız. Gelecekte de aynı şeyleri yaşamamak için önemler almalıyız. Depremin hepimiz de bıraktığı izi acı bir şekilde maalesef gördük.  Ülkemizi ve milletimizi derinden etkileyen bu acı felaketlerde kaybettiğimiz canlarımızı unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, depremlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, böyle acıların ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum.”


 

VATANDAŞIN EN TEMEL HAKKI BARINMA HAKKIDIR

6 Şubat Depreminin 1. yılında da temel insan hakkı olan “Barınma Hakkı’nın” tüm yurttaşlarımıza sunulabilmesi için depremi unutmama, unutturmama ısrarını sürdürmeye, güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlanana kadar siyasi iktidarların görev ve sorumluluğunu hatırlatmaya kararlı olduklarını belirten Başkan Tanburoğlu, “Cumhuriyet döneminin gerek can ve mal kaybı açısından gerekse sosyal ve ekonomik sonuçları açısından en yıkıcı depremlerinden biri 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş Pazarcık ve Kahramanmaraş Elbistan merkezli depremlerdir. 7,6 ve 7,4 büyüklüğündeki bu depremler başta Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş olmak üzere Malatya, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye, Elazığ ve Adana’mızı derinden etkilemiştir. Depremde resmi kayıtlara göre 53 binden fazla yurttaşımız hayatını kaybederken yaralı sayısı 100 bini aşmıştır. Ortaya çıkan kayıpların ve hasarın büyüklüğü, deprem sonrası müdahalede yaşanan sorunlarla birlikte bu depremin etkisi açıklananın kat kat fazlası durumundadır. Bu kadar büyük ve ağır sonuçlar doğuran 6 Şubat Depremleri, depreme bakış açısının değişmesinde bir milat olmalıdır. Yalnızca deprem sonrası yapılacak müdahaleler değil depremden önce alınması gereken tedbirler de tartışılmalıdır, tartışılmaya devam edilmelidir. Plansız-çarpık kentleşmenin ve mühendislik hizmeti almayan yapıların ne kadar büyük tehdit oluşturduğu anlaşılmış, bu konuda birçok kurum ve kuruluş tarafından neler yapılması gerektiği konusunda çalışmalar yapılmış, bu çalışmalar birleştirilerek strateji ve eylem planlarına dönüştürülmelidir” dedi.

 

TEDBİR İÇİN GEREKLİ OLAN ÖNLEMLER BELLİDİR

Yıllara dayanan çalışmalar ve yaşadığımız deprem felaketlerinin sonucunda deprem konusunda sorunlar da bu sorunların çözümü için yapılması gerekenler de açıkça belli olduğunu söyleyen Tanburoğlu, “Mevcut yapı stoku iyileştirilmeli ve güçlendirilmelidir. Her şantiyenin tam zamanlı bir şantiye şefi olmalıdır. Yapı denetim sistemi yeniden düzenlenmeli, mevzuata uymayanlar için ağır cezalar uygulanmalıdır. Rant odaklı kentsel dönüşümden vazgeçilmelidir. 6 Şubat Depremlerinde gördük ki imar afları ölüme davetiye çıkarmıştır. Bunun sorumlusu imar barışı adı altında imar affı getiren Recep Tayyip Erdoğan ve mensubu olduğu partidir” diye konuştu.

 

 

Etiketler:
Deprem

DİĞER HABERLER