Zamana elleriyle dokunan bir esnaf: Saatçi Cumali

Zamana elleriyle dokunan bir esnaf: Saatçi Cumali

Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Antikacılar Çarşısı, birçok esnafa ev sahipliği yapıyor. Gaz lambalarından plaklara, eski fincan takımlarına kadar birçok ürün burada yer alıyor. Bu ürünlerden bir tanesi de eski saatler. 


Zamana elleriyle dokunan bir esnaf: Saatçi Cumali

Yaklaşık 10 yıldır eski saatlerin tamir ve bakımını yapan Cumali Özdemir, antika saatlere sahip çıkıyor. Özdemir, “Zamanın akışını izlemek insana ayrı bir zevk veriyor. Çok küçük parçalarla uğraşıyorsun. Onları yeniden hayata döndürdüğün aslında eskileri yaşattığın zaman bambaşka bir duygu oluşuyor. Eskilerle yeniyi birleştirmek, nostaljiyi yaşamak, zamanın akışına şahitlik etmek bambaşka bir olay” dedi.

Görme engelliler için üretilen özel saatler bulunuyor

Birden fazla saat çeşidini yeniden hayata döndüren Özdemir, görme engellilere özel kurmalı saatlerinde bakımını yapıyor. Bu saatlerin çoğunun 1960 üretimi olduğunu söyleyen Özdemir, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kurmalı duvar saatlerimize oldukça rağbet var. Bunlar zamanında görme engelliler için üretilen özel saatler. Hangi saate geldiyse her saat başında o kadar çalar. Günde toplam 24 defa çalar. Kendi zaman ayarını verir. Ayrıca her seferinde farklı ses verir. Su terazisi sistemi vardır bu saatlerde. Saat eğri durursa çalışmaz. Tam düz durduğu zaman çalışır ve kesinlikle dakikadan geri şaşmaz. Bunların meraklısı oldukça fazla. Tamir ve bakıma getiriyorlar.”


Adana için kültürel bir miras

Antikacılar Çarşısı’nda yer alan esnaflar, buranın daha çok keşfedilmesi gerektiğini söylüyor. Özdemir, Adana’nın eski turistik değerlerinin ön plana çıkartılması gerektiğini vurguladı. Özdemir, “Eski değerlere, nostaljiye, antikaya gerçekten sahip çıkan bir yer. Kültür sokağı ama hiç değer verilmiyor. Eskisi gibi rağbet yok. Adana’mızın eski turistik değerlerinin ön plana çıkartıldığı gerçekten Adana'nın hak ettiği yere gelmesini iple çekiyoruz” ifadelerini kullandı. 


 

Etiketler:
#zaman #saat #antika #nostalji #saatçi #adanaantikacılarçarşısı #adana #cumaliözdemir

DİĞER HABERLER

Büyükşehir Ekipleri Teyakkuzda
Büyükşehir Ekipleri Teyakkuzda
9 Eylül 2026 Çarşamba