Fatma İnci Gül Yazdı: Karadeniz’in İncisi Trabzon

Fatma İnci Gül Yazdı: Karadeniz’in İncisi Trabzon

www.gazette.com.tr İmtiyaz Sahibi Fatma İnci Gül, Trabzon’a çıkarma yaptı. Geçtiğimiz hafta sonu gittiği Trabzon gezisini, siz değerli gazette.com.tr okuyucuları için kaleme aldı. Trabzon’un tarihinden ve doğasından adeta büyülendiğini dile getiren Fatma İnci Gül, ‘’Türkiye’nin, artık eski Türkiye olmadığını günübirlikte olsa gezip gördüğümüz şehirlerden çok daha iyi anlıyoruz. Bu ülkenin bir ferdi olarak beni ziyadesiyle mutlu ediyor. Türkiye Yüzyılında, “Mutlu kentler, Mutlu Türkiye” için daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz’’ diye yazdı.

Fatma İnci Gül Yazdı: Karadeniz’in İncisi Trabzon

BİRBİRİNDEN GÜZEL TARİHİ MEKANLAR

Gül, ‘’Trabzon, Türkiye’nin en kalabalık 27’inci şehri. Karadeniz’in Doğu Karadeniz bölümünde Karadeniz’e kıyısı bulunan, gelişmiş güzel bir kentimiz Trabzon…

Batısında Giresun, Güneyinde Gümüşhane ve Bayburt, Doğusunda Rize illeri yer alıyor. Adana-Trabzon direkt sefer yapan sadece bir uçuş olduğu için seyahat ettiğim uçak, öğle saatlerinde Trabzon Havalimanına indi. Havalimanından çıkmadan kiraladığım aracı teslim aldım ve Trabzon turuna başladım. İlk etapta, çok beğenerek kaldığım Yol-İş Holiday Hotel’de işlemlerimi yaptım. Ve ilk olarak Ortahisar Belediyesi’ne bağlı Kahramanmaraş Caddesi’ni, sırasıyla Uzun Sokak, Atatürk Meydanı’nı gezdim. Trabzon’da yaşayan ve beni iki gün boyunca hızlandırılmış bir gezi programı ile gezdiren Dilek ve Ahmet Babur çiftinin önerisiyle Trabzon’un en güzel mekanlarından Çinik Restoran’ı tercih ettik’’ ifadelerine yer verdi.

TURİSTLERİN MERAK ETTİĞİ YER; AYASOFYA CAMİİ

Gül, ‘’Buradaki dinlenmenin ardından sonraki durağımız Ayasofya Camii… 1024 tarihinde Trabzon İmparatorluğunu kuran Kral I. Manuel tarafından 1250–1260 yılları arasında yaptırılmış. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Trabzon fethedildikten sonra ise 1584 yılında yine sultanın emriyle Kürd Ali Bey tarafından kiliseye bir minber ve müezzin mahfili eklenerek camiye dönüştürülmüş. Fakat cami uzun süre onarılmamış ve ibadete kapalı kalmış. 1960 yılına kadar cami olarak kullanılan yapı 1964 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek müze haline getirilmiş. 2013 yılında yeniden Müslümanların ibadetine açılmış. Yerli ve yabancı turistlerin merak ettiği Ayasofya Camii’yi, Trabzon’a yolunuz düşerse mutlaka siz de ziyaret edin’’ ifadelerini kullandı.

Fatma İnci Gül’ün yazısını bu linkten okuyabilirsiniz…

 

DİĞER HABERLER