ÇEP Anadolu Meslek Lisesi’nden mezun olan ve yıllar sonra kendi okulunda konferans veren Gazette Gazetesi İmtiyaz Sahibi Fatma İnci Gül, gazetecilik deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. İnci Gül, gazeteciliğe ilk adımı attığı lisede bir gazeteci olarak konuşma yapmanın heyecanını yaşadığını söyledi.
DOĞRULUKTAN ŞAŞMAYIN
Gazeteci Gül şöyle devam etti ; “Yazdığınız her yazı, bulduğunuz her fotoğraf karesi bile sizi idam sehpasına bile götürebilir.Çok dikkatli olmak,belgesi olmayan hiç bir işin içerisine girmemek gerekiyor. Dürüstlükten şaşmadan doğru haber yapmalısınız. Tabi başarılı olmanın temelinde çalışkan ve özverili olmak da var. Çok kitap okumak, araştırma yapmak ve özellikle merak etmek gerekiyor.”
‘BU MESLEĞİ BIRAKMAYIN’
“Zorlu bir mesleğin ilk adımı attınız veya atmak üzeresiniz. Çok yollardan geçtim ve zorlu şartlar altında bir gazete kurdum. 4 arkadaş olarak karar almıştık lakin işin zor kısmına gelince arkadaşlarım vazgeçtiler. Ama ben direndim, çalıştım ve çocukluğumdan beri istediğim mesleğin içerisinde olup hedeflerimi yükselttim ve gazetemi kurdum. Geçtiğim o yollardan çıkarım yaptığım bir şey var. İletişim mezunu olup bu mesleği yapan çok az insan var. Sizden ricam bu zorlu ama eğlenceli mesleği yapın. Bu sektörün sizler gibi okuyan ve bu mesleği özverili ile yapacak olan insanlara ihtiyacı var.”

NE ZAMAN GAZETECİ OLUNUR ?
Yazar olmak isteyen bir öğrenci, gazeteci Gül’ün nasıl zorluklardan geçtiğini ve kendisine ne zaman ‘ben gazeteciyim’ dediğini sordu. Gül de yanıt olarak, ”Hürriyet Gazetesi’nde sayfa sekreterliği bölümünde stajımı yaptım. Şimdiye kadar o bölümde staj yapan olmadığı için bunun avantajlarını yaşadım. Rahmetli Sinan Tanyıldız ağabeyimin bende emeği çok fazladır. Oradan sağladığım avantajları ve faydaları bir çok gazetede ve televizyonlarda çalışarak sürdürdüm. Çukurova Üniversitesi’nde Radyo ve Televizyon bölümünü okurken yerel gazetelerde çalışmaya devam ettim. Özverili çalışmanın sonucunda çok önemli kişilerle ses getirecek röportajlar yaptım ve bu özverili çalışmanın mükafatını aldım. Gazeteciyim demeniz için çok mesafe almanız gerekiyor. Ve bu deneyimleri yaşarken doğru haberler yapmanız gerekiyor. Bunları yaptığınıza inandığınız an ya da kanıtladığınız an ‘ben gazeteciyim’ diyebiliyorsunuz” açıklamasında bulundu.
GAZETE KURMANIN ZORLUKLARI
Gazete kurmanın zor olup olmadığını soran gazetecilik bölümü öğrencisine de yanıt veren Gül, aslında tek olmadığını ve ortağı Adem Akol’un da desteğini alarak çok yol katetiklerini ifade etti. Sosyal Medya’ya çok fazla güvenmemek gerektiğine de dikkat çeken İnci Gül, gazetelerin belge niteliğini taşıdığını, bu nedenle internetin gazeteye göre daha güvensiz olduğunu söyledi.
TÜRKİYE’DE MEDYA ÖZGÜR
Türkiye’de medya kuruluşlarının özgür olduklarını belirten Gazette Gazetesi İmtiyaz Sahibi İnci Gül, “Devleti zor duruma sürüklemeyecek ve hakaret boyutunda olmayan her haber, bu ülkede yazılabiliyor.Doğrular yazıldığı sürece kimse hiç bir yazınıza müdahele etmez” diye konuştu.