Muş Alparslan Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kaba Yemde Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Koordinatörlüğünü Muş Alparslan Üniversitesi’nin üstlendiği Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi, çayır, mera ıslahı ve yönetimi ile yem bitkileri sahasında yapılacak araştırma ve geliştirme çalışmaları yapacak. Çalışmalar merkez bünyesinde kurulan ve kaba yemde çayır, mera ve yem bitkileri anabilim dallarında doktoralı akademik personel tarafından oluşan AR-GE Çalışma Kurulu’nca yapılacak. Yönetmelik hükümlerini Muş Alparslan Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörleri birlikte yürütecek.
Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin amacı ve faaliyet alanlarına yer verildi.
Buna göre, Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi, hayvancılığın geliştirilmesi hedefi doğrultusunda hayvancılığın gereksinim duyacağı yeterli ve kaliteli kaba yem üretiminin sağlanması maksadıyla doğal kaba yem kaynaklarını ıslah edebilecek. Bu doğrultuda kaba yem kaynaklarının geliştirilmesi, uygun kaba yem bitkisi tür ve çeşitlerinin belirlenmesi, ıslahı ve bunların optimum yetiştirme tekniklerinin yanısıra kaba yem muhafazası konularında bilimsel ve teknolojik AR-GE faaliyetleri yürütülecek. AR-GE faaliyetlerinde elde edilen sonuçların üretime aktarılmasında Ortak Üniversiteler ile işbirliği yapılacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, merkezin faaliyet alanı hakkında da şunlara yer verildi:
“AR-GE Çalışma Kurulunun hazırlığı ve Yürütme Kurulunun alacağı kararlar doğrultusunda bilimsel araştırma ve geliştirme projelerinin yürütülmesi için gerekli alt yapı imkânlarını sağlamak. Yürütme Kurulu ve AR-GE Çalışma Kurulunun dönemsel toplantılarını gerçekleştirebilmesi için gerekli toplantı alt yapısını sağlamak. Yürütme Kurulunun kararı ile belirlenen ve Ortak Üniversitelerin veya çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının bilimsel araştırma ve proje birimlerince finanse edilen ve Merkezde gerçekleştirilecek AR-GE projelerinin aksamadan yürütülebilmesi için tedbirler almak. Doğu Anadolu Bölgesi ve araştırma alanları ile ilgili AR-GE sonuçlarının sahada uygulamaya aktarılması için bireysel çalışmalarda ve üretim faaliyetlerinde bulunmak. Muş Alparslan Üniversitesi koordinatörlüğünde Ortak Üniversitelerde çayır, mera ve yem bitkileri alanında öğrenim gören öğrencilerin uygulama eğitimlerine destek vermek. Çayır, mera ve yem bitkileri ile kaba yem konusunda bölge yetiştiricilerinin bilinçlendirilmesi amacıyla danışmanlık ve eğitim desteği sunmak. Merkezin amacı doğrultusunda yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapmak”