Nezir Ertuğrul: Stokçuluk yapmıyoruz

Nezir Ertuğrul: Stokçuluk yapmıyoruz

Gazette Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Gül’ün moderatörlüğünü yaptığı “Onur ile Gündem” programının konuğu, Öz Ertuğrul Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Nezir Ertuğrul oldu. Kabzımalların stokçuluk yaptığı iddiaların üzerine Gül’ün sorularını yanıtlayan Ertuğrul, “Adana hal esnafları olarak kesinlikle stok yapmıyoruz, fiyat şişirmiyoruz. Bugün Adana haline 500 ton mal giriyorsa inanın bir o kadar da Adana Merkezine mal çıkıyor” dedi.


Nezir Ertuğrul: Stokçuluk yapmıyoruz

“GÜNAH KEÇİSİ KABZIMALLAR”

Kabzımalların günah keçisi olduğunu, stokçuluk yapmadığını dile getiren Ertuğrul, “Kabzımallar burada biraz da günah keçisi oldu. Kesinlikle öyle bir şey yok. Sebze halinde ürünleri, birebir çiftçiden alıyoruz, aldığımız ürünleri aynı şekilde lokantacı olsun, marketçi olsun, pazarcı olsun bunlara kendimiz veriyoruz. Herhangi bir aracı yok. Tarlada 1 lira, sebze halinde 5 lira olmaz kesinlikle, biz böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. Eğer tarlada bir liraysa halde minimum bin 50 lira bir şeydir farklı olmaz. Pazarcıların ve marketçilerin kendi aralarındaki aracılıklarından kaynaklanan bir şey, yani halden kaynaklanan bir şey değildir” diye konuştu.

BEKLENEN HAL YASASI HAKKINDA KONUŞTU

Çıkması beklenen yeni hal yasası hakkında da konuşan Nezir Ertuğrul, “Tabi devlet yetkilileri araştırıyor, takip ediyor, saygı duyuyoruz. Benim masa başında oturarak bazı şeylere karar vermem iyi değildir. Bazı hal esnaflarını, hal başkanlarını toplayıp “Bu gidişat neden böyle” diye sormak lazım. Bir karar veriliyorsa önce bir araştırmak lazım. Konuyla ilgili olarak devlet yetkililerine şunu söyleyebilirim 81 ilimiz var, 81 ile yetkililerinizi yollayın, gezip bir görsünler, araştırsınlar biz her şeye hazırız zaten. Henüz bize Hal Yasasıyla ilgili bir taslak gelmedi. Ama devletimize şunu öneriyorum Türkiye’deki kabzımalların, başkanların kendi belirledikleri kişilerle veya müfettişlerle kendi fikirlerini ve düşüncelerini almaları lazım. Çünkü ben Adana sebze halinin fikrini aldım ama İstanbul sebze halinin fikrini almadım. İstanbul, Tüketicidir. Adana ise hem tüketiyor hem üretiyor. Bir toplantı yapıp fikir ve düşüncelerinin alınması lazım” ifadelerini kullandı.

“DEVLET ÇİFTÇİLERİ DESTEKLİYOR”

Devlet tarafından çiftçilerin desteklendiğini, tarım politikalarının iyi bir şekilde uygulandığını vurgulayan Ertuğrul, “Devletimiz çiftçiye destek veriyor mu? Veriyor. Gübre veriyor mu? Veriyor. Fide veriyor mu? Veriyor. Kredi veriyor mu? Veriyor. Devlet diyor ki benden isteyin ben size vereyim. Bu konuda kesinlikle hiç kimse biz devletin kapısını çaldık, devlet bize kapıyı kapattı diyemez. Bu konuda Hassas olmamız lazım. Ama şöyle bir şey var; Türkiye’de, 81 ilde kesinlikle ve kesinlikle 5 karış toprağın boş kalmaması lazım. Hepsinin üretime dayalı olması lazım, fabrikaların olması lazım. Bunlar hep ülkemizin kalkınması için. Türkiye’ye baktığımız zaman dört mevsim sebze, meyve yetiştirilebiliyor” şeklinde konuştu.

UYGUN FİYATA SEBZE MEYVE YEMENİN FORMÜLÜ

Halkın daha uygun fiyata sebze meyve yiyebilmesi, kabzımalların da kazanabilmesinin formüllerini anlatan Ertuğrul, “20 yıllık tecrübenin içerisinde şunları söyleyebilirim; mevsim bölgesine göre narenciye Adana’da, Antalya’da çok yoğun. Bunları daha böyle kota koyarak bunların üretim yapmalarını ve bu üretimlerin hem çiftçinin hem de üreticilerin sağlıklı bir şekilde kazanabilmeleri için az da olsa bir kota koymaları gerekiyor. Mesela Adana bölgesi 2bin ton karpuz ekebilir örnek veriyorum. Mesela bugün portakal Türkiye’de üretiliyor, Türkiye’de kısıldığı zaman yurt dışından ithalat yapılıyor. Benim ülkemde Patates var, Mısır’dan patates geliyor. Bu sefer patates üreticileri güme gidiyor. O patates ithal getirilmese en azından yurt içinde bu patates satılacak ve az da olsa çiftçi de esnaf da kazanacak” dedi.

 

 

 

 

DİĞER HABERLER