Pandemi, boşanmaları patlattı!..

Pandemi, boşanmaları patlattı!..

Av. Özkan Özkul, boşanma davası ile ilgili şu dönemde çok fazla talep aldıklarını bildirdi

Pandemi, boşanmaları patlattı!..

ADANA Barosu’na kayıtlı Av. Özkan Özkul, son birbuçuk yıldır tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgınında, boşanma davalarının arttığını vurguladı. Gazette’ye değerlendirmelerde bulunan Av. Özkan, pandemi döneminde, kendilerine boşanmayla ilgili çok fazla talep geldiğine dikkat çekti. Özkan, “Bazı iş yerlerinin kapatılması sonucu çoğu insan çalışma hayatından izole edildi, bazı esnaflar kepenk kapatmak zorunda kaldı. Dolayısı ile boşanma davası ile ilgili olarak şu dönemde çok fazla talep alıyoruz” diye konuştu.

Boşanma davalarının “anlaşmalı” ve “çekişmeli” davalar olarak ikiye ayrıldığını anlatan Av. Özkan Özkul, asıl zor olan davanın çekişmeli davalar olduğunu kaydetti.

Av. Özkan,  Gazette’ye şu açıklamaları yaptı:

“Günümüzde dünyanın ve Türkiye’nin yaşadığı pandemi serüveni neticesinde çok fazla boşanmalar gerçekleşti. Bunlar gözardı edilecek bir durum değildi. Çiftlerin başka ekonomik sıkıntılarının olması, ekonomik özgürlüklerini elde edememesi, bazı iş yerlerinin kapatılması sonucu çoğu insan çalışma hayatından izole edildi, bazı esnaflar kepenk kapatmak zorunda kaldı. Dolayısı ile boşanma davası ile ilgili olarak şu dönemde çok fazla talep alıyoruz. Boşanma davaları ile ilgili olarak iki farklı bölümde inceleyebiliriz; anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma şeklinde ele alırız.

Anlaşmalı boşanma dediğimiz olay; tek celsede sonuçlanan boşanma turu olup tarafların kendi istekleri doğrultusunda gerek nafaka, gerek tazminat, gerek velayet gerekse de mal paylaşımı konusunda mutabık kalıp anlaşmaları sonucunda biz avukatlar tarafından hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolü dava dilekçemizle birlikte açılan dava tek celsede sonuçlanıyor. Anlaşmalı boşanma için ayrıca tarafların en az bir yıl evli kalmaları gerekiyor.

Asıl zor olan gerek taraflara ekonomik olarak maliyeti yüksek olan, gerekse süre anlamında yıpranmalarına sebep olan ise çekişmeli boşanma davalarıdır. Taraflardan birisinin bir kusuru olmalı, yani çekişmeli boşanma davası bir nedene dayandırılmalıdır. Yine bu davada sebepler de kendi içinde ikiye ayrılmaktadır; boşanma sebebi ve genel boşanma sebebi olarak. Nedir bu özel boşanma sebepleri diye soracak olursak; zina, yani aldatmak, yaşama hakkını elinden almak, hayata kast, onur kırıcı davranış sergilemek, suç işlemek, haysiyetsizce bir hayat sürmesi, terk edilme ve eşlerden birisinin evlendikten sonra akıl hastası olması sebeplerine dayandırılmasıdır. Bu durumlarda taraflardan birisi çekişmeli boşanma davası açabilme hakkına sahip olur. Önemli olan çekişmeli boşanma davasında iddiaların ispatlanmasıdır. Çok zorlu bir süreçtir öncelikle dilekçeler aşamasının tamamlanması gerekir ki bu 1,5-2 ay gibi bir zaman demektir. Sonrasında ön inceleme aşamasına geçirilir mahkeme tarafından. Sonrasında delillerin toplanması, tarafların beyanları ve tanık beyanlarına başvurulur, bu da oldukça uzun sürecektir. Bu davalara aile mahkemeleri bakmaktadır. Bazen ise görevli asliye hukuk mahkemelerinde görülmektedir.

Eğer kişi boşanma davası açılmadan önce tarafların en az 6 ay birlikte yaşadıkları konutun yer mahkemesinde bu davayı açabilir. Fakat kesin yetki değildir, taraflardan birisi bu kararı aldıktan sonra ailesinin yanına taşınabilir, iş sebebi ile şehir değiştirmiş olabilir, gittiği şehirde de dava açabilir fakat karşı tarafın burada yetki itirazı da bulunma hakkı vardır. Bu durumda gidişatı mahkeme değerlendirir”

 

DİĞER HABERLER