HABER-FOTOĞRAF: MEHMET AKİF ORTAÇ
Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Büyüksaat’te yıllanmış esnaflarından olan Evyapar, çok küçük yaşlardan beri bu mesleği yaptığını söyledi.
Geçimini bu meslekten sağladığını belirten Evyapar, “1950’de Adana'da doğdum. 8-9 yaşlarında bu mesleğe başladım. Eniştemin yanında yetiştim. Askere gidip geldikten sonra ustalık belgemi aldım. O günden beridir bu mesleği yapıyorum. Allah’a şükürler olsun bundan geçimimi sağlıyorum.” dedi.
“Ruhsatsız tüfek tamiri yapmıyorum”
Daha çok yeni tüfekleri tamir ettiğini söyleyen Evyapar, şöyle devam etti: “Eski tüfekler azalmış maalesef ama yine de geliyor. Şuan tüm silahlar ruhsatlı hale gelmiş. Eski tüfekte olsa ruhsalı olanların tamirini yapıyorum. Bundan dolayı şuan daha fazla yeni tüfekleri tamir ediyorum.”
“Silahın tüm bakımlarını yapıyorum”
Yaptığı işlerden ve aşamalarından bahseden Evyapar,”Kundak, horoz yayı, silahın çakmak teşkilatı, tırnağı ve elimizden gelen her şeyi yapıyorum. Özellikle silahın kundağını sıfırdan yapabiliyorum. Ceviz ağacı parça olarak geliyor. Bu ağaç parçasından kundak yapıp müşteriye teslim ediyorum. Yaklaşık bir silahın kundağının yapımı 3 gün sürüyor. İlk önce tesviye ediliyor daha sonra oyma, cila ve nakış işlemlerinden geçiyor. En güzel şekilde teslim etmeye gayret ediyorum.” diye konuştu.
Bu mesleği devam ettirecek yeni eleman bulamadığından yakınan Evyapar şu sözleri kullandı:
“Benden sonra bu işi kimsenin yapacağını zannetmiyorum. Çok üzücü bir durum, bende 3-5 sene daha yaparsam ne mutlu bana. Gelişen teknolojiye yenik düşme noktasında yeni silahların da tamirini yapıyor olmam beni kurtarıyor. Yeni silahların birtakım eski silahlarda farkı da olsa genel olarak tamiratını yapabiliyorum. Hey şey pahalı, bir kutu fişek şuan 300 lira, ava gidiyorsun mazot pahalı gidip gelemiyor. Çoluk çocuğunun rızkını oraya bağlayamıyor. Avcılık neredeyse bitmek üzere, haliyle kullanılmayan silahlar arızalanmadığı için tamire de ihtiyaç duyulmuyor.”
“İşimi severek yapıyorum ve önemsiyorum”
Emeğinin karşılığını aldığını vurgulayan Evyapar şunları dile getirdi:
“Emeğimin karşılığını alıyorum. Elli senenin tecrübesi var. Değerini müşterilerimiz biliyor ve takdir ediyorlar. Ben işime önem veriyorum. İşime önem verdiğim müddetçe şükürler olsun müşterim de oluyor. Ben bu işi severek yapıyorum. İşini severek yaptığın zaman her şeyin en güzelini yaparsın, eğer sevmeyerek yapıyorsan o işi bırak gitsin. Her şey severek olur, sevmezsen işin içinden çıkamazsın.”
“Meslekte doğruluk çok güzeldir”
Evyapar, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Gençler bu mesleğe merak salmıyor. Hep hazır parayı seviyorlar. Bizden sonra bu meslek ölecek, bayiler artık fabrikaların servislerinde yaptıracaklar. Haliyle bu da ciddi bir maliyet farkı oluşturacaktır. Yaklaşık orada yapılacak olan bin lira olan masrafı, burada üç yüz liraya yaptırabilirler. Meslekte doğruluk çok güzel bir şeydir. Karşı tarafı kandırmamak neyse onu söylemek güzel, böyle olunca müşteri de seni seviyor.”
Etiketler:
Adana, Tüfek tamircisi, Cabbar Evyapar