Yaz aylarının vazgeçilmez Adana tatlısı: Bici Bici

Yaz aylarının vazgeçilmez Adana tatlısı: Bici Bici

Yaz aylarında havaların aşırı ısındığı Adana’da serinlemek için tüketilen ‘Bici Bici’ye rağbet gösteriliyor. Bici Bici ustası Şehmuz Tosun gazetemize yaptığı açıklamada çok fazla ‘Bici Bici’ işletmesi olmasına rağmen talebe yetişilemediğini dile getirdi.


Yaz aylarının vazgeçilmez Adana tatlısı: Bici Bici

MEHMET AKİF ORTAÇ - Havaların ısınmasıyla Adana’da termometreler 32 dereceyi göstermeye başladı. Sıcaktan bunalan Adanalılar serinlemek için ‘Bici Bici’ tüketiyorlar. Adana’nın geleneksel tatlısı olan bici yoğun rağbet görüyor. Bici tatlısı içinde muhallebisi, pudra şekeri, şerbeti ve karsambaç’tan oluşuyor. Daha sonra farklı meyvelerle süslenerek servis ediliyor.

Bici Bici ustası Şehmuz Tosun’la yaptığımız röportajda, Tosun “Uzun zamandan beri bu işi yaptığını, havaların ısınmasıyla Adanalıların bici tükettiklerini özellikle de yaz aylarında akşam 5-6 gibi saatlerinde başlayıp gece geç saatlere kadar yoğunluğun devam ettiğini” dedi.

Tosun, Bici Bici’nin hem tatlı hem de buzlu olduğu için müşterilerin serinlemek için geldiklerini, çok fazla bici yapan iş yerleri olmasına rağmen hepsinin de fazlasıyla bici sattığını söyledi. Tosun, “Adana’mıza has olan bici için şehir dışından gelen hatta ülke dışından gelen turistlerimiz dahi oluyor. Bu turistler bicimizi yedikten sonra çok beğeniyorlar” diye konuştu.

Bici Bici için gerekli malzemeler;

2 litre su

1,5 su bardağı nişasta

1 çay bardağı şeker

Şerbet için;

2 litre su

1 tatlı kaşığı bici boyası

2 yemek kaşığı gül suyu

2 su bardağı şeker

Bici Bici nasıl yapılıyor?

Bici Bici için;

2 litre su ve 1 çay bardağı şeker kaynatılır.

Nişasta 1 su bardağı soğuk suda eritilip kaynayan suya azar azar sürekli karıştırılarak dökülür ve 5 dk sürekli karıştırılarak kaynatılır.

Ocaktan alınıp tepsiye dökülür.

Soğuduktan sonra buzdolabına alınır.

Şerbet için;

2 litre suya tüm şerbet malzemeleri eklenir.

Karıştırılıp buzdolabına alınır ve donması beklenir (bu karışımdan bicinin üzerine dekor amaçlı damlatılır).

Sunum aşamasında bici küp küp doğranıp üzerine donan şerbet buz rendesi yardımıyla rendelenip üzerine eklenir (Ben rende olmadığı için yemek kaşığıyla sıyırıp yaptım).

Son olarak buzun üzerine isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı pudra şekeri ve birkaç damla gül suyu eklenir. Afiyet olsun.

 

DİĞER HABERLER