İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliği ile Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na konu hakkında yeni bir genelge gönderdi. Bakanlığın gönderdiği genelgede, toplu taşımalardaki oturma düzeni için yüzde 50 kapasite kullanımı kaldırılırken araçların cinsine ve yoğunluğuna göre ayakta ne kadar yolcu alacaklarına ilişkin karar il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarına bırakıldı.
“KAZANCIMIZ YARIYA DÜŞTÜ”
Adana’da İncirlik Dolmuş hattında şoförlük yapan Enes Yıldız, Koronavirüsün dolmuş şoförlerine etkisini anlattı. Yıldız, “Koronavirüs öncesinde 1 ay içerisinde 24 gün çalışıyorduk. Koronavirüs sonrasında günlük olarak araçların yarısı çalışmaya başladı. Pazartesi bir gurup, salı günü bir gurup çalışıyor olduk. Bizim aylık çalışma sayımız 11 güne düştü. Buna bağlantılı olarak gelirimiz de yarı yarıya azaldı. Koronavirüs bizi yüzde 80 ile yüzde 70 arasında bir zarara soktu. Bizler riskli meslek guruplarından bir tanesiyiz, çok fazla insanla muhatap oluyoruz. Maskesiz sefere çıkmıyoruz, eldiven takıyoruz. Adana sıcağında bunu yapmak çok zor oluyor” dedi.
“TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYALIM”
Yıldız, “Arabada dezenfektanı, kolonyayı asla eksik etmiyorum ve sürekli sıvı deterjanla temizliyorum. Tabii iş bizde bitmiyor sürekli bir yolcu sirkülasyonu oluyor. Zabıta ekipleri maske de dağıtıyordu bu çok iyi oluyordu. 1 hazirandan sonra ise maske kullanımı yüzde 80 düştü, insanlar sanki salgın geçmiş gibi bir psikolojiye büründü ve böyle davranıyor. İmkânı olan kendi şahsi aracını kullanıyor ama işe gidenler mecburen toplu taşımaları kullanıyor. Bu normalleşme takvimiyle vatandaş gezmeye de başladı ama tabii ki eskisi gibi değil. Bizler elimizden geleni yapıyoruz ama lütfen vatandaşlarımız da tedbiri elden bırakmasın; maskesini taksın, çıkmak zorunda olduğu durumlarda evden çıkalım” diye konuştu.