Burundi’de yaşayan 40 yaşındaki Irambona, yüzü, göğsü ve kollarındaki kabarcıklarla mücadele ediyor. Virüsün Klad 1 varyantını taşıyan Irambona, BBC'ye yaptığı açıklamada yaşadığı ağrıların uyumasını engellediğini belirtti. "Önce boğazımda şişmiş lenf düğümleri oluştu. O kadar acı vericiydi ki uyuyamıyordum. Sonra ağrı bacaklarıma geçti" dedi. Ayrıca sesinin günden güne kısılmaya başladığını ve konuşurken zorlandığını ifade etti. Irambona, virüsü bir arkadaşından kaptığını ve şu anda yedi çocuğundan sadece eşinin semptom gösterdiğini söyledi.
M-Çiçeği virüsü (mpox), ilk olarak Afrika'da ortaya çıktı ve burada 15'ten fazla ülkede tespit edildi. Şu ana kadar 13 ülkede 17 binden fazla kişiyi etkileyen virüs, can kaybını 500'ün üzerine çıkardı. Avrupa'nın ardından Asya'ya da sıçrayan virüs, sağlık otoritelerini endişelendirmeye devam ediyor.
Burundi'deki sağlık sisteminde büyük zorluklar yaşanıyor. Bujumbura’daki hastanenin mevcut 61 yatağının 59’u enfekte hastalar tarafından kullanılıyor. Hasta sayısının her gün arttığını belirten Dr. Odette Nsavyimana, artık çadırlar kurmaya başladıklarını ve bebeklerin tedavisinin özellikle zor olduğunu söyledi.
Dr. Liliane Nkengurutse, şehirdeki tek test laboratuvarının yetersiz olduğunu ve halkın virüs hakkında farkındalığının sınırlı olduğunu vurguladı. Bujumbura’da insanlar hâlâ normal yaşamlarına devam ediyor, el sıkışma ve yakın temaslar sürüyor.
WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün Afrika ve diğer bölgelere yayılma ihtimalinin "çok endişe verici" olduğunu belirtti ve uluslararası koordinasyon gerekliliğine dikkat çekti. M-Çiçeği virüsünün yeni varyantları, daha hızlı yayılma ve yüksek ölüm oranları ile ilişkilendirildiği için dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiği vurgulandı.
Sağlık yetkilileri, virüsün yayılmasını sınırlamak için acil durum planlarını devreye sokarken, halk sağlığı önlemlerine ve aşılamaya yönelik stratejilere odaklanıyor.
Etiketler:
Adana Haber Adana Son Dakika Gazette Afrika M-Çiçeği Virüs