Zafar, birçok ülkede fazla alınan ve bozulan gıdaların, çöpe
atılan yiyeceklerin ve mutfak atıklarının büyük bir gıda israfına neden
olduğunu belirterek, bu durumun özellikle yoksul bölgelerde yaşayanları olumsuz
etkilediğini vurguladı. Dünya genelinde 2023'te gerçekleşen gıda israfının
yaklaşık bir trilyon dolara ulaştığını ifade eden Zafar, bu israfın küresel açlık sorununun ana nedenlerinden biri olduğunu dile getirdi.
Özellikle ramazan ayında Müslüman ülkelerde ciddi bir israf
yaşandığına dikkat çeken Zafar, bu ayda hazırlanan yiyeceklerin neredeyse
yarısının israf olduğunu belirtti. Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap
Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerde ramazan ayında israfın yoğun olduğunu
aktaran Zafar, bu durumun ramazan ruhuyla bağdaşmadığını vurguladı.
Müslümanların fazla yiyeceklerini fakirlerle paylaşmalarının İslam'ın
öğretilerine uymadığını dile getiren Zafar, gıda israfının azaltılması için
herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
UNEP Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Program Yönetim
Sorumlusu O'Connor da batı Asya ülkelerinde ramazan ayında yaşanan gıda
israfına odaklanarak, bu ülkelerde hazırlanan gıdaların yüzde 25 ila 50'sinin
israf edildiğini belirtti. Dünya genelinde israf edilen gıda ürünlerinin yoksul
ülkelere dağıtılması durumunda açlık çeken kişilerin daha fazla öğüne
erişebileceğini ifade eden O'Connor, gıda israfıyla mücadelede tüketim ve
alışveriş alışkanlıklarının değiştirilmesinin önemine işaret etti.
Son olarak, BM'nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri
kapsamında gıda israfının yarıya indirilmesinin amaçlandığını belirten
O'Connor, bu hedefe ulaşabilmek için ulusal düzeyde belirlenen hedeflere
ulaşılması gerektiğini ve bu süreçte kamu-özel sektör paydaşlarının işbirliği
içinde hareket etmesinin önemli olduğunu vurguladı.