Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları

TRT World Forum’da Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları ihlalleri tartışıldı

"Uluslararası Hukukun Sınavı: Çatışmalarda Ağır İnsan Hakları İhlallerinin Değerlendirilmesi" başlıklı panelde önemli konuşmalar yapıldı.

TRT World Forum’da Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları ihlalleri tartışıldı

TRT'nin İstanbul’da düzenlediği "TRT World Forum" etkinliği, "Kırılma Noktasında Bir Dünya: Krizleri ve Dönüşümü Yönetmek" teması altında çatışmalarda ağır insan hakları ihlallerini ele alan bir panele ev sahipliği yaptı.

Panelin moderatörlüğünü TRT World Baş Yapımcısı Ghida Fakhry üstlenirken, Ceza Mahkemeleri Uluslararası Rezidüel Mekanizması Yargıcı Carmel Agius, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, eski İnsan Hakları Özel Raportörü Prof. Dr. Michael Lynk, Karşılaştırmalı ve Uluslararası Ceza Hukuku Profesörü Prof. Dr. Mohamed Badar ve insan hakları savunucusu Dr. Ömer Süleyman konuşmacı olarak yer aldı.

Agius: Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) hakkındaki eleştirilerini paylaşarak, soruşturmaların ve tutuklama emirlerinin zamanında uygulanmamasını sorun olarak gündeme getirdi. Gazze ve Ukrayna gibi bölgelerdeki durumun kritik olduğunu vurgulayan Agius, UCM’deki sorunların bu tür durumlarla başa çıkmak için yavaş işlediğini belirtti. 2005'ten bu yana sadece 26 kişinin yargılanabildiğini ve 11'inin beraat ettiğini söyledi.

Yüksel: Uluslararası hukuk ve insancıl hukuk açısından önemli bir dönüm noktasında olduklarını ifade etti. Yüksel, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’deki insanlık krizinin soykırıma dönüştüğünü vurgulayarak, İsrail’in uygulamalarını Nazi Almanyası’na benzetti. Ayrıca, UCM'nin kararlarının uygulanmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne bağlı olmasının engeller oluşturduğunu belirtti.

Badar: Gazze'deki durumu soykırımdan daha kötü bir krize, yani ikinci bir Nekbe’ye benzetti. UCM'nin bireysel sorumluluğu ve üst düzey yetkililere karşı tutuklama emirlerini önemseyerek, sonuç almak için sabırlı olunması gerektiğini belirtti.

Süleyman: Uluslararası sistemin savaş suçlularına karşı yeterli hesap verebilirlik sağlamadığını belirtti. İsrail’in gerçek anlamda adalet karşısına çıkmadığı sürece bu kararların sadece sembolik bir zafer olacağını söyledi. Süleyman, ABD’nin etkisiyle BMGK ve uluslararası sistemlere olan güvenin düşük olduğunu ifade etti.

Lynk: Gazze'deki insanlık krizine küresel kuzeyin tepkisizliğini sorguladı. Küresel güçlerin, özellikle ABD, Kanada ve Avrupa’nın, bu krize karşı daha pasif kaldığını belirtti. İsrail’in Birleşmiş Milletler'e karşı sürekli itaatsizlik ettiğini ve ABD’nin İsrail’i koruma yönündeki vetolarının bu durumu sürdürdüğünü dile getirdi. 

Etiketler:
TRT World ForumUluslararası HukukGazze

DİĞER HABERLER

İsrail’den hava saldırısı
İsrail’den hava saldırısı
2 Aralık 2024 Pazartesi
KİK Zirvesi
KİK Zirvesi'nde konu: Gazze
1 Aralık 2024 Pazar