Viyana'da Avusturya-Türkiye İlişkileri

Viyana'da "Avusturya-Türkiye İlişkileri" konulu sempozyum düzenlendi

Avusturya’nın başkenti Viyana, diplomatik ilişkilerde önemli bir kilometre taşı olan Avusturya-Türkiye ilişkilerinin 100. yılına özel bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. 

Viyana'da "Avusturya-Türkiye İlişkileri" konulu sempozyum düzenlendi

"Kolektif Hafıza ve Diyaloğun Devamı: Avusturya-Türkiye İlişkileri" başlıklı sempozyum, Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği, Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) Akademi ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını, Viyana Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Balca Kurhan Elayouti yaptı. Etkinlik, iki bölümden oluştu ve katılımcılara tarihsel bağları daha derinden anlama fırsatı sundu. Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen "Diplomatik Törenlerde Müzik" adlı dinletiyle programın ilk kısmı başladı.

Programın ilk bölümünde, Avusturyalı tarihçi Prof. Dr. Arno Strohmeyer, 16-18. yüzyıllarda Türkiye ve Avusturya arasındaki diplomatik ilişkileri ele aldı. Strohmeyer, iki ülke arasındaki diplomatik ilişki süreçlerini üç ana aşamada değerlendirdi. İlk aşama, imzalanan barış anlaşmalarının ardından başlayan ilişkilerdi. İkinci aşama, karşılıklı sefirlerin atanmasıyla ilişkilerin daha da derinleşmesi oldu. Üçüncü aşama ise, iki toplum arasında tarihçiler ve gezginler aracılığıyla bilgi akışının başlamasıydı. Strohmeyer, Avusturyalı tarihçi Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall’in "Osmanlı Tarihi" adlı 10 ciltlik ansiklopedisi ile Evliya Çelebi’nin Avusturya üzerine yazdığı metinleri bu dönemin önemli örnekleri olarak gösterdi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba İsmailoğlu Kacır da Hammer-Purgstall’in hayatı ve eserleri üzerine konuştu. Kacır, Hammer’in Osmanlı tarihi üzerine yazdığı eserin büyük bir başyapıt olduğunu vurgulayarak, Hammer’in doğuya olan derin ilgisini ve kültürler arası katkılarını aktardı. Ayrıca, Hammer’in aynı zamanda diplomat, şair, mütercim ve seyyah olduğunu belirtti.

Sempozyumun ikinci bölümünde, Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Onur Ercan, Belgrad Barış Anlaşması’ndan Birinci Dünya Savaşı’na kadar olan dönemde Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburger İmparatorluğu arasındaki diplomatik ilişkileri ele aldı. Avusturyalı Doç. Dr. Erwin Schmidl ise cumhuriyetin ilk yıllarında iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl şekillendiğini anlattı.

 

Etiketler:
AvusturyaTürkiyeDiplomatik İlişkiler

DİĞER HABERLER

İsrail’den hava saldırısı
İsrail’den hava saldırısı
2 Aralık 2024 Pazartesi
KİK Zirvesi
KİK Zirvesi'nde konu: Gazze
1 Aralık 2024 Pazar