Türk
gıda sektörü, ABD’ye ihracatını 5 milyar dolara çıkarabilmek için 25-27 Haziran
2023 tarihlerinde Newyork Fancy Food Fuarı’nda 43 firmayla yerini alacak.
Fancy
Food Fuarı’nın Türkiye Milli Katılımını 24 yıldır başarıyla gerçekleştiren Ege
İhracatçı Birlikleri, 2023 yılında da Türk gıda firmalarının milli katılım
organizasyonunu üstleniyor.
Türk
gıda sektörünün geleneksel ihraç pazarları olan Avrupa Birliği, Ortadoğu ve
Rusya Federasyonu’nda konumunu güçlendirirken, Amerika Birleşik Devletleri,
Japonya, Çin, Kanada, Güney Kore gibi gıda ithalatı hacimli olan ülkeleri hedef
Pazar olarak seçtiğini aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak
Eskinazi, Türk gıda sektörünün ABD pazarına yaptığı yatırımların meyvelerini
topladıklarını, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatında 2023 yılı hedeflerinin 2
milyar dolar, orta vadede ise 5 milyar dolara ulaşmak olduğunu dile getirdi.
Ticaret
Bakanlığı’nın desteklediği TURQUALITY Projesiyle ABD’de 4 yıl süreyle Türk gıda
ürünlerinin tanıtımını yaptıkları bilgisini veren Eskinazi, “TURQUALITY Projesi
kapsamında Anadolu topraklarında ve denizlerinde yetişen su ürünleri, kuru
meyve, meyve sebze mamulleri, zeytinyağı, tıbbı aromatik bitkiler ve hububat,
bakliyat ve yağlı tohumların ağırlıkta olduğu binlerce çeşit yemeğe sahip Türk
mutfağının Las Vegas Üniversitesi William F. Harrah Turizm Otelcilik Okulu
müfredatında ders olarak okutulmasını sağladık. Amerika’da düzenlediğimiz yemek
yarışmasında Las Vegaslı şefler, Türk gıda ürünleriyle hazırladıkları yemeklerle
yarıştılar. Ünlü şeflerle tarif videoları, sektör bazlı tadım ve tanıtım
etkinlikleri, ulusal ölçekli etkinlik katılımları, medya reklamları, özel jette
tadım etkinliği, e-spor yarışmacısı sponsorluğu gibi son tüketici odaklı
çalışmalar yaptık. Turkish Tastes isimli referans kitabı hazırladık. Kitapla hedef
kitleye bir yandan ürünlerimizi, mutfağımı ve kültürümüzü tanıtırken bir yandan
da Türk ürünlerinin dünyanın tüm mutfaklarında kullanılabileceğini göstermiş
olduk. TURQUALİTY Projemizin ikinci dört yıllık dönemine başladık. TURQUALİTY
Projesi, Fuarlar, Sektörel Ticaret Heyetleriyle ABD’ye gıda ihracatında
potansiyelimizi tam olarak yansıtmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Türk
gıda ürünlerinin lezzetlerini her fuarda gerçekleştirdiği tadım etkinleriyle
ziyaretçilere sunan Ege İhracatçı Birlikleri Fancy Food Fuarı’nda da Şef Özlem
Oğuzcan Cranston ve ekibinin sunumlarıyla Türk lezzetlerini ziyaretçilerin beğenisine
sunacak.
Fancy
Food Fuarı için 3 gün 3 ayrı menü hazırlayan Şef Özlem Oğuzcan Cranston ilk gün
fuar ziyaretçilerine kayısı, incir, fıstık ve fındıktan oluşan kuruyemiş barları,
biber, beyaz peynir ve fındık pestolu közlenmiş patlıcan salatası ve fıstık şekerlemeli
kayısı musu ikram edecek.
İkinci
günün menüsünde ise; Labneli parfe meyve kompostosu ile (kayısı, incir, antep
fıstığı ve fındık), Levrek Marin (Levrek, zeytinyağı, defne yaprağı) ve kuru
domatesli bruschetta olacak. Fuarın son günü Labneli ve haşhaşlı lokmalar, kapari,
kekik ve zeytinli kanepe ve glaze incirli beyaz peynirli turtalar fuar
ziyaretçilerinin beğenisine sunulacak. Fuar süresince 3 gün süreyle şarap tadım
seansları da olacak.
Newyork
Fancy Food Fuarı’na; Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı
Davut Er Heyet Başkanı olarak katılırken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları
Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller
İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar
ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye İhracatçılar
Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep’in aralarında bulunduğu bir heyet Ege
İhracatçı Birlikleri’ni temsilen katılacak. Heyet, Türk Evi ve Newyork Başkonsolosluğunu
ziyaret edecekler. Türkiye’nin Newyort Başkonsolosu Reyhan Özgür, Newyort Ticaret
Ataşeleri Filiz KÖSEYENER,
Bilgehan
Ramazan CANER ve Osman Nuri GÖKBULUT fuar süresince Türkiye standını
ziyaret ederek, Türk firmalarına ABD ile ilgili deneyimlerini aktaracaklar.