Adana’nın kurtuluşu  sosyal girişimcilikte

Adana’nın kurtuluşu  sosyal girişimcilikte

Adana Sanayi Odası'nda "sosyal girişimcilik" üzerine bir panel düzenlendi. 

Adana’nın kurtuluşu  sosyal girişimcilikte

Gazeteci Mehmet Uluğtürkkan'ın yönettiği panele Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Chicago Belediyesi Danışmanı Bina Patel, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Erk, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İ. Efe Efeoğlu, İŞGEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oktay Vurankaya ve Çukurova Kalkınma Ajansı  Uygulama Birim Başkanı Türker Delikoğlu katıldı.

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, "sosyal girişimcilik nedir? sosyal girişimciliği ticari girişimcilikten, hayırseverlikten ayıran nedir?" sorularına açıklık getirdi. Zeki Kıvanç, “Girişimcilik sadece bir şeyler satmakla ilgili değildir, yenilikci yollarla insan hayatına değer katmak demektir” şeklinde sosyal girişimciliği açıkladı.

Zeki Kıvanç, sosyal girişimciliği diğerlerinden ayıran özelliklerini “kişisel çıkarı değil; toplumsal faydayı gözetmektedir” diyerek açıkladı. Panele Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden de katıldı. Özden, “Hem kentimiz hem de ülkemiz için sosyal girişimcilere ihtiyacımız var” dedi. Özden Adana'nın işsizlik, sağlıksız şekilde büyümesinden, Suriyeli konuklardan gelen sıkıntılardan ve mesleki yetersizliklerden bahsetti. Esra Özden “Sosyal girişimcilik Adanamız için bir çıkış enstürmanı olabilir” dedi.

Gazeteci Mehmet Uluğtürkan da, konuşmasına “Girişimciliğin kar amacı gütmesi lazım, kazanması lazım, risk alması lazım,” diyerek başladı. Mehmet Uluğtürkan “Gerek yönetim açısından gerek merkezi yönetim açısından Adana’ya baktığımızda birçok sosyal girişimciler yetiştirip kendi projelerimizle yürümemiz bir umut olabilir” dedi.

ÇÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Erk ise, girişimcinin tek bir şey fark ettiğini, fırsatları algıladığını söyledi. Erk “Ben teşviklerin arttırılması gerektiğine inanıyorum, fakat teşviğin işi bitireceğine hiç inanmıyorum” dedi.

"Olayları farklı bakış açılarından görmek lazım" diyen Erk “Kadın olmadan demokrasi olamaz”dedi. Nejat Erk gelişmekte olan ülkelerde en büyük sorunun öncelikli problem olduğunu belirtti. Erk, “Önce fırsatı algılayacağız ki duvarı itmek mecburiyetinde kalmayalım” dedi. "İyi stratejik plan müstahdemin bile bildiği plandır" diyen Nejat Erk, ”Gençler için en küçük alanları dahi değerlendirmek lazım, her zaman tenis kortu yapmamak lazım, her zaman basketbol sahası yapmamak lazım, burada yaratıcı olmak lazım kenti böylece işlemiş olursunuz” şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. İ. Efe Efeoğlu da, “Benim varsayımım bu toplantıya sosyal girişimcilikle hiç ilgisi olmayan grup, sosyal girişimcilikle ilgili aklında birşeyler olup ne yapacağını bilmeyen grup, sosyal girişimciliğin içerisinde olan bir grup gelebilir”dedi. "Sosyal girişimcilik anlamında madem bizim kültürümüzle dayanışma, topluma hizmet ve bir takım faktörler var o zaman bu işi en iyi yapanlardan biri bizim olmamız lazım diyen Efeoğlu “Sosyal girişimcilik her zaman etkin ve kaliteli hizmet sağlayarak yükü ortadan kaldırıyor” dedi.

Panele ABD’den Chicago Belediyesi Danışmanı Bina Patel de katıldı. Bina Patel, Amerika’nın sosyal girişimciliğinden bahsetti.

Bina Patel, Amerika’da ekonomik kalkınmada farklı devlet bölümlerinin olduğunu söyledi. Patel, Chicago’da federal düzeyde bölgesel eyalet, kent ve çevresel çalışmalar sürdüğünü söyledi. Öncelikle bütçe paylaşma konularında sorun yaşadıklarını söyleyen Patel sosyal girişimciliğin onlar için çok önemli olduğuna değindi. Patel, “Girişimciliğin en önemli özelliği kar olursa yeni sosyal projelere harcıyoruz” dedi.  Patel gavurmentde sosyal girişimcilik yapısının nasıl yönetildiği gibi farklılıkların olduğunu Amerika’da para kazanma ve sosyal projeleri aramanın öne çıktığından bahsetti. Patel 1960’lı yıllarda bir girişimci iş adamı çalışanlar arasında toplum için projenin yapılmasını öğütlediğini sonrasında ise  250 girişimci bir araya gelip bu konuda neler yapabileceklerini düşündüklerini söyledi.  Bina Patel “Biz sadece yeni fikirler aramayız ama aynı zamanda farklı fikirler ararız bir yerden kopya çekip de alabilirsiniz ama biz yeni fikirleri özendiririz” dedi. "Başarısızlık bizde yok olmak demektir" diyen Bina Patel, “Olayın içinde en önemli kısım sürdürülebilirlik ve kalıcılıktır” dedi.
Haber: Damla CENGİ

 

DİĞER HABERLER

Borsa güne yükselişle başladı
Borsa güne yükselişle başladı
4 Aralık 2024 Çarşamba
Borsa haftaya düşüşle başladı
Borsa haftaya düşüşle başladı
2 Aralık 2024 Pazartesi
Borsa güne yükselişle başladı
Borsa güne yükselişle başladı
27 Kasım 2024 Çarşamba
Borsa güne yükselişle başladı
Borsa güne yükselişle başladı
20 Kasım 2024 Çarşamba