Aracımız kadar canımızı düşünmüyoruz

Aracımız kadar canımızı düşünmüyoruz

GAZETTE – Adana’da, zorunlu trafik ve DASK sigortaları, Türkiye’deki genel oranla başa baş giderek sigorta hacminin yüzde 80’ini oluşturuyor. Yıllık sadece 100 lira prim ödemesi bulunan ferdi kaza sigortasının varlığından bile haberdar olmayanlar örnek gösterilecek olursa, insanların arabalarına verdikleri değer kadar kendi canlarını düşünmedikleri ortaya çıkıyor.


Aracımız kadar canımızı düşünmüyoruz

Kolucuoğlu Sigorta Acenteliği’nin sahibi Vedat Kolcuoğlu, bugün itibarıyla gerek hizmet ve gerek ürün çeşitliliği açısından gelişmiş ülke piyasalarıyla rekabet edebilecek bir sigortacılık sektörüne sahip olduğumuzun altını çizerek, ‘Dünya piyasalarından tek farkımız, sigorta bilincinin son derece düşük olmasıdır. Bu eksikliğin giderilmesi ile birlikte, ülkemiz sigortacılığının önemli bir ivme kazanacağını söyleyebilirim’ diye konuştu. Sektörle ilgili gazetemizin sorularını yanıtlayarak bilgiler aktaran Vedat Kolcuoğlu, sigortacılığın her yıl genişleyen teminat yapısıyla reel ekonominin önemli bir garantörü haline geldiğini söyledi ve şirketlerin özellikle geniş kitleleri etkileyen, ciddi ekonomik kayıplara yol açan yangın, deprem, sel gibi felaketlerde üzerine düşen vazifeleri layıkıyla yerine getirdiğini vurguladı.

SERBEST TARİFE PRİM FİYATLARINI DÜŞÜRDÜ

Kolcuoğlu, sektörün son 10 yıl içerisinde çok önemli mesafeler kat ettiğinin altını çizerek, ‘Bu dönem içerisinde en önemli gelişme tarife rejiminin terk edilmesi oldu. Tarife rejiminde tek bir tarife uygulanmakta ve şirketler arasında fiyat farklılıkları oluşmamaktaydı. Serbest tarifeye geçişle birlikte sigorta şirketlerinin her bir riski serbestçe fiyatlamaya başlamış ve ülkemizde tam rekabete dayalı bir piyasanın temeli atılmıştır. Bu değişiklikle birlikte sigortalılar çok daha az primle ürünlerine kavuşur hale geldi’ dedi.

UZMAN SİGORTACILAR YETİŞTİRMEMİZ GEREKLİ

‘Toplumun refah düzeyi ve eğitim seviyesi ne kadar yükselirse, sigorta bilincinin de o kadar yükseleceğini kaydeden Kolcuoğlu, bununla ilgili hükümetin olumlu çalışmaları olduğunu hatırlattı. Sigortacılığın geçmiş yıllara göre yükselme trendini yakaladığı gerçeğini göz ardı etmeyen Kolcuoğlu, şöyle konuştu; ‘Sigortacılık sektörünün ekonomi içinde önemli bir yeri olması nedeniyle, sigortacılık alanında uzmanlaşmış insanlara da ihtiyaç vardır. Finansal piyasalar içinde özellikle ülkemizdeki refah seviyesinin artışına bağlı olarak sigorta bilinci yükselmek zorundadır. Küreselleşme, finansal araçlardaki çeşitlilik ve finansal piyasaların birbirleri ile entegrasyonu, sigortacılık alanında eğitim almış, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır. Sigortacılık, ülke ekonomisinin gelişimini gösteren önemli bir göstergedir. Bu nedenledir ki Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) gibi dallarda hükümetimiz ciddi çalışmalar gerçekleştirmektedir.’

HER BÜTÇEYE UYGUN SİGORTA MUTLAKA VARDIR

Kolcuoğlu, ülkemizin sürekli artan nüfus oranı nedeniyle sigorta konusunda oldukça verimli bir konumda bulunduğunu belirterek, şunları söyledi; ‘Ancak gerek geçmiş dönemlerde yaşanan kimi olumsuzluklar, gerekse sosyo-ekonomik şartlar nedeniyle sigortacılık sektörü olması gereken tabloyu çizememektedir. En önemli risk yönetim modeli olan sigorta henüz ülkemizde temel ihtiyaçlar sıralamasında oldukça alt sıralarda yer almaktadır. Kişilerin eğitim seviyesi, ekonomik durumları ve güven problemi en büyük engellerden bazıları olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek can gerekse mallarımıza dair risklerin ne zaman, nasıl ve ne kadarlık bir zararla karşımıza çıkacağını kestirmek mümkün değil. Ancak, ihtiyacımıza yönelik sigortaları şimdiden temin ederek, en azından önlem alma yolunda, anlamlı bir çaba gösterebiliriz. Özel sigortalar, kişilerin kendi istek ve tercihlerine göre yapılmaktadır. Zorunlu trafik sigortası  ve zorunlu deprem sigortası  haricinde tüm özel sigortalar isteğe bağlı olarak yapılabilmektedir. Kişiler ve kuruluşlar istedikleri şirketi ve sunduğu poliçeleri seçme ve kapsamını değiştirme hakkında sahip olmaktadırlar. Ayrıca kişiler ödeyecekleri prim miktarını da kendileri belirleyebilmekte, bu durum da sektörün rekabete çok açık olmasını sağlamaktadır.’

İHTİYACA UYGUN ÜRÜNLER SUNULUYOR

Müşteri talep ve ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması gerektiğini vurgulayan Vedat Kolcuoğlu, “Acente olarak bu bağlamda, yeni ürün ve hizmet geliştirirken öncelikle sigortalının ihtiyaçlarının ne olduğunu belirlemeyi amaç ediniyoruz. Zira belli bir ihtiyaca yönelik ürün çıkarıldığı zaman bunun pazardaki olumlu geri dönüşü mutlaka görülüyor. Diğer taraftan mevcut ürünlerimizi de sürekli güncel ihtiyaçları karşılayacak şekilde revize ediyoruz. Bu bakımdan firma olarak stratejimiz, müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tatmin etmek üzere çift taraflı bir girişim olarak adlandırmak yanlış olmayacaktır’ dedi.

SİGORTA BRANŞLARI ÇOK ÇEŞİTTEN OLUŞUYOR

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin yayınladığı ve genel kabul gören sigorta branşları şunlardan oluşuyor; Kaza Sigortaları, Ferdi Kaza Sigortası Hastalık/Sağlık Sigortaları, Özel Sağlık Sigortası, Seyahat Sağlık Sigortası, Kasko Sigortası, Tekne ve Deniz Araçları Sigortası, Nakliyat Sigortaları, Emtea Nakliyat Sigortası, Kıymet Sigortası, Yangın ve Doğal Afet Sigortaları, Yangın Sigortası, Zorunlu Deprem Sigortası, Genel Zarar Sigortaları, Cam Kırılması Sigortası, Hırsızlık Sigortası, Makine Kırılması Sigortası, Makine Montaj Sigortası, İnşaat Sigortası, Elektronik Cihaz Sigortası, Dolu Sera Sigortası, Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası, Devlet Destekli Hayvan Hayat Sigortası , Devlet Destekli Kümes Hayvan Hayat Sigortası, Devlet Destekli Sera Sigortası, Devlet Destekli Su Ürünleri Sigortası, Hayvan Hayat Sigortası, Kümes Hayvanları Hayat Sigortası, Kara Araçları Sorumluluk Sigortaları, Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, Genel Sorumluluk Sigortaları, İşveren Mali Sorumluluk Sigortası, Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk Sigortası, Asansör Kazalarında Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk Sigortası, Tüpgaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası, Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası, Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası, Zorunlu Sertifika Mali Sorumluluk Sigortası Mesleki Sorumluluk Sigortası, Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Mali Sorumluluk Sigortası, Kredi Sigortaları, Finansal Kayıp Sigortaları, Hukuksal Kayıp Sigortaları, Hayat Sigortaları.

 

DİĞER HABERLER

2025 memur zammı enflasyon farkı
2025 memur zammı enflasyon farkı
9 Aralık 2024 Pazartesi
Borsa güne yükselişle başladı
Borsa güne yükselişle başladı
4 Aralık 2024 Çarşamba
Borsa haftaya düşüşle başladı
Borsa haftaya düşüşle başladı
2 Aralık 2024 Pazartesi
Borsa güne yükselişle başladı
Borsa güne yükselişle başladı
27 Kasım 2024 Çarşamba