TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından
yapılan açıklamada, üretim miktarları, 2020 yılında bir önceki yıla tahıllar ve
diğer bitkisel ürünlerde yüzde 8,7, sebzelerde yüzde0,3, meyveler, içecek ve
baharat bitkilerinde yüzde 5,8 oranında artış gösterdiği belirtildi.
Açıklamada, Üretim miktarlarının 2020
yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 69,3 milyon ton,
sebzelerde 31,2 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23,6
milyon ton olarak gerçekleştiği bildirildi.
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2020
yılında bir önceki yıla göre yüzde 8,1 oranında artarak yaklaşık 37,2 milyon
ton olarak gerçekleştiği ifade edildi.
Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde
8,8 oranında azalarak yaklaşık 5 bin ton, kırmızı mercimek yüzde5,9 oranında
artarak yaklaşık 328,4 bin ton, yumru bitkilerden patates ise yüzde 4,4
oranında artarak 5,2 bin ton oldu.
Tütün üretiminin yüzde 12,2 oranında
artarak 76,5 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise yüzde 16,3 oranında artarak
21 milyon ton olarak gerçekleşti.
Sebze ürünleri üretim miktarının 2020 yılında
bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak yaklaşık 31,2 milyon ton oldu. Sebze
ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök
sebzelerde yüzde 0,7, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler ise yüzde 3,4 oranında
arttı.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden
domateste yüzde 2,8, kuru soğanda yüzde 3,6, salçalık kapya biberde yüzde 4,6
oranında artış, karpuzda yüzde 9,8, kavunda yüzde 2,9, hıyarda yüzde 1,6
oranında azalış oldu.
Meyveler, içecek ve baharat bitkileri
üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,8 oranında artarak
yaklaşık 23,6 milyon ton olarak gerçekleştiği ifade edildi.
Turunçgil meyvelerinden mandalinanın yüzde
13,3, sert kabuklu meyvelerden antep fıstığının ise yüzde 248,7 oranında
arttığı bildirildi.
İncirde yüzde 3,2, muzda ise yüzde32,8 oranında
artış oldu. Süs bitkileri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde
3,5 oranında azaldığı;süs bitkileri üretimi içindeki paylar incelendiğinde ise
kesme çiçeklerin yüzde 60,9, diğer süs bitkilerinin yüzde 39,1'lik bir paya
sahip olduğu ifade edildi.
Dış mekan süs bitkileri üretiminin bir
önceki yıla göre yüzde 3,6 oranında arttığı, kesme çiçek üretiminin yüzde 7,7,
iç mekan süs bitkileri üretiminin ise yüzde 6,2 oranında azaldığı açıklandı.