Erdemli
Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türk Patent ve
Marka Kurumuna yaptıkları başvuru sonucunda 18 Aralık 2020'de coğrafi işaret
belgesi alan muzun üretim alanlarının artması için "Erdemli Muzu Yayım
Projesi" başlatıldı.
Tarım
ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne
(TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü desteğiyle
yürütülen proje sayesinde, 25 dekarlık üretim alanı bu süreçte iki katından
fazla artarak 55 dekara ulaştı.
Tescilli
Erdemli muzunda bu yıl 55 dekardan 160 ton rekolte bekleniyor.
-
Şeker oranı düşük olduğundan diyabet hastaları tercih ediyor
İlçe
Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, gazetecilere, Erdemli muzunda üretim
alanlarının artırılmasına yönelik çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü
söyledi.
Meyvenin
bilinirliğine yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldız, şöyle
konuştu:
"Erdemli
muzu ilçe iklimine uygun ve yerel bir ürün. Şeker oranının düşük olmasından
kaynaklı diyabet hastaları tarafından sıkça tercih ediliyor. Projemiz kapsamında
ilk önce Erdemli muzunu yetiştiren üreticilerimizi kayıt altına aldık.
Yetiştirilip satılan ürünlerin üzerine Erdemli muzu etiketi yapıştırdık. Ülke
genelinde tanınırlığının artırılması için de yayım çalışmaları yürüttük.
Coğrafi işaretli muzdan çeşitli pasta ve tatlı yarışmaları yaptık."
Alata
Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü de hastalıklara
dayanıklı muz fidesi üretmeyi amaçladıklarını aktardı.
Erdemli
Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kamil Yeşilyurt, kısa zamanda ürünün
rekoltesinde ciddi artışlar yakalamayı hedeflediklerini kaydetti. (A.A)