Dünya Bankası'nın "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Çatışma ve Borç" başlıklı raporuna göre, bölgedeki zayıf büyüme, artan borçlanma ve devam eden çatışmalar, ekonomiler üzerinde yükselen belirsizlik yaratıyor.
Rapora göre, MENA ekonomilerinin, Kovid-19 salgını öncesindeki döneme benzer şekilde düşük bir büyüme trendine girmesi bekleniyor. Buna göre, bölgenin 2023'te yüzde 1,9'luk bir büyüme kaydetmesi öngörülüyor ve bu oranın 2024'te yüzde 2,7'ye yükselmesi bekleniyor.
Yüksek petrol fiyatlarının petrol ihracatçısı ülkelerde büyümeyi desteklediğine dikkat çekilen raporda, neredeyse tüm petrol ithalatçısı ülkelerde GSYH büyümesinin yavaşladığı ifade ediliyor.
Çatışmaların ekonomik etkisi incelenirken, Gazze'deki ekonomik faaliyetlerin durma noktasına geldiği ve GSYH'nin son çeyrekte yüzde 86 düştüğü belirtiliyor. Batı Şeria'nın da kamu ve özel sektör krizleriyle birlikte resesyona girdiği vurgulanıyor.
Raporda, bölgedeki artan borçlanmanın da ele alındığı ve 2013-2019 arasında bölge ekonomilerinin borçlarının GSYH'ye oranının yüzde 23'ten fazla arttığı belirtiliyor. Kovid-19 salgınının gelirlerdeki düşüşleri ve destek harcamalarının artmasıyla birlikte birçok ülkenin finansman ihtiyacını artırdığına işaret ediliyor.
Petrol ithalatçısı ülkelerin borç oranının petrol ihracatçısı ülkelere göre neredeyse üç kat daha yüksek olduğu vurgulanıyor. Bazı MENA ekonomilerinde bütçe dışı kalemlerin borç ve mali şeffaflığa zarar verdiği belirtiliyor.
Raporda, bölgedeki yapısal değişimlere ve yenilenebilir enerji talebine karşılık vermek için petrol ihracatçılarının ekonomik ve mali gelirlerini çeşitlendirmeleri gerektiği vurgulanıyor. Son olarak, rapor, MENA ekonomilerinin büyümeyi desteklemek ve sürdürülebilir bir yol izlemek için şeffaflık gibi yapısal reformlar yapması gerektiğini vurguluyor.