TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından
yapılan açıklamada, Türkiye genelinde Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına
göre toplanan inek sütü miktarının yüzde 4,6,
Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde4
arttığı belirtildi.
Açıklamada, Ekim ayında ticari süt
işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranının ortalama yüzde3,5,
protein oranı ise ortalama yüzde3,2 olarak tespit edildiği bildirildi.
Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına
göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretiminin yüzde
4 artarak 133 bin 44 ton olarak gerçekleştiği belirtildi. Ocak-Ekim
döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretiminin yüzde 12,1
artarak 1 milyon 200 bin 860 ton olarak gerçekleşti.
Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına
göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretiminin yüzde 2,2
azalarak 96 bin 119 ton, Ocak-Ekim döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine
göre yüzde 1,9 azalarak 939 bin 809 ton olarak gerçekleşti.
Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına
göre, diğer peynirlerin (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen
peynir çeşitleri) yüzde 60,1, kaymak üretiminin yüzde 28, yağsız süt tozunun yüzde
9,3, inek peyniri üretiminin yüzde 8,7 artarken, tereyağı üretiminin yüzde 2,4,
tam yağlı süt tozu üretiminin yüzde7,7, ayran üretiminin yüzde 14,8 azaldığı açıklandı.