Yılın ilk yağlık ayçiçeği hasadının yapıldığı Çukurova'da, yağışların ve hava koşullarının iyi gitmesi sayesinde artan verim, üreticiyi memnun ediyor.
Ülkenin ham yağ ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan ve bu sene 625 bin dekar alana ayçiçeği ekilen Adana'da, 300 bin ton civarında ürün bekleniyor.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine açıklamada, kentte ayçiçeği ekiminin her yıl giderek arttığını söyledi.
Ayçiçeğinin, getirisinin yüksek ve buğdaya alternatif ürün olması nedeniyle tercih edildiğini belirten Tekin, "İlimizde geçen yıl 540 bin dekar alana ayçiçeği ekilirken, bu yıl ekim alanı 625 bin dekar oldu. İklim şartlarından dolayı verim daha da arttı. Geçtiğimiz sezon dekar başına aldığımız 300 kilogram ürün 400 kilogramı buluyor. Özellikle sulanamayan arazilerde alternatif ürün olarak ayçiçeği tercih edilmekte." diye konuştu.
Tekin, ayçiçeğinin ilk hasadının Çukurova bölgesinde başladığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Ülkenin tam ayçiçeği ürünü sıkışıklığı yaşadığı ve stoktaki ürünlerin bittiği dönemde bölgemizde hasat yapılmakta. Bu dönemde ayçiçeği üretemezseniz ithal etmek zorundasınız. Adana’da ürünün turfanda hasadı yapıldığından dolayı ithalata karşı alternatif olarak ortaya çıkıyoruz. Ülkedeki ham yağ açığının kapatılmasına yurt içinden elde edilen ayçiçeğiyle katkıda bulunuyoruz. İlimizde ekilen ayçiçeğinin tamamı yağlık. Ülkenin ham yağını karşılaması açısından önemli bir rol oynamakta."
- Fiyatı 1 lira 60 kuruş
Hasadın iki hafta önce başladığını hatırlatan Tekin, "Şu an hasadın ortasındayız. 10 güne tamamen bitmiş olacak. Adana’da 300 bin ton civarında ayçiçeği üretimi bekliyoruz. Fiyatı şu anda 1 lira 60 kuruş civarında. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının vermiş olduğu teşviklerle çiftçimizin eline geçen miktar biraz daha artmakta." ifadesini kullandı. AA