Et Fiyatlarındaki Artışın Sebebi? Artış Sürecek mi?

Et fiyatları neden artıyor? Yükseliş devam edecek mi?

Adana’da yıllardır kasapçılık yapan Seyfettin Bozkurt, son dönemdeki et fiyatlarındaki artışın temel sebeplerini değerlendirdi. GAZETTE.COM.TR’ye konuşan Bozkurt, yem fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra nakliye maliyetlerinin de etkili olduğunu belirtirken, serbest piyasa ve yem fiyatlarının kontrol altına alınmasıyla et fiyatlarının düşebileceğini ifade etti. 

Et fiyatları neden artıyor? Yükseliş devam edecek mi?


HABER/FOTO: MEHMET AKİF ORTAÇ


Geçen yıla göre fiyatların çok yükselmediğini belirten Bozkurt, “Koyun – Kuzu kemiksiz etlerimizi 370 TL’den veriyoruz, kemikli olan etlerimizi ise 290 TL veriyoruz.

Pirzola ise 2 çeşit var. Sırt Kemikli Pirzola dediğimizi 300 TL’den, kemikten sıyrılmış olan Pirzolamızı ise 350 TL’den satıyoruz. Geçen yıl et fiyatları ise, Koyun – Kuzu kemiksiz et 320 TL, kemikli olan ise 210 TL, Pirzola 300 TL’den dolapta yerini alıyordu.” dedi.

Et satışlarının iyi olduğunu belirten Bozkurt, “Et fiyatlarında serbest bir piyasa var. Fiyatları uygun tutup fazla zam yapmadık. Dolayısıyla et satışlarımız çok iyi durumda. Önümüzdeki günlerde zam gelir mi? Bilmiyorum, inşallah gelmez diye ümit ediyorum.” diye konuştu.

Dar gelirli müşterilerinde olduğunu söyleyen Bozkurt şöyle devam etti: “Tabi ki asgari ücretle çalışan veya dar gelirli müşterilerimizde var. Daha önceleri gelip et alırken, şimdiyse dolapta en uygun eti seçmeye çalışıyor. Alım gücü azaldığı için uygun fiyat hangisiyse onu alıyor.”

Et fiyatlarının yükselmesini de değerlendiren Bozkurt, “Temel sebebi yemlerdir. Yem fiyatlarındaki yükseliş doğal olarak et fiyatlarını etkiliyor. Bunun yanında nakliyesi de çok etkili oluyor. Şu an yakıt fiyatları çok yüksek bu da ciddi etkiliyor.” şeklinde konuştu

Bozkurt, et fiyatlarını düşürmenin iki yolu olduğunu şu şekilde anlattı:

“Serbest piyasa ortadan kaldırılırsa ve yem fiyatları kontrol altına alınırsa et fiyatları düşecektir. Hem kasaplar rahatlayacak hem de insanlarımız rahatça et tüketimi yapabilecektir.”

Bozkurt, ayrıca yemek yaparken veya mangalda hangi et kullanılması gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Güzel bir tava için genellikle kaburga etinden yapılması çok güzel olur. Kendinden yağlıdır. Pirzola olabilir, kemikli olarak küçük küçük doğrandı mı çok lezzetli oluyor. Mangal içinse genellikle sırt ve but kısmını tavsiye ediyoruz.”

 

Etiketler:
Et

DİĞER HABERLER

Piyasalarda gün sonu
Piyasalarda gün sonu
8 Ocak 2025 Çarşamba