Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı, Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, hızla değişen dünyada ülkelerin son derece üstün teknolojiyle donandığını Türkiye’nin bu hızlı değişime ayak uydurmak zorunda olduğunu vurguladı.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde Detay Okulları’nın davetlisi olarak Kadirli Belediyesi Kültür Merkezi’nde öğrencilere yönelik konuşma yapan Sönmez, TÜRKONFED ve ADSİAD’ın bölge ve ülke ekonomisi, sosyal hayatı için önemine değindikten sonra önemli açıklamalarda bulundu.
Ar-Ge’nin önemi
Gıdaya erişimin zorlaştığı günümüzde ülkemizin de tarıma ve tarıma dayalı sanayiye ayrı bir önem vermesi gerektiğini söyleyen Sönmez, “Üzerinde yaşadığımız Çukurova toprakları da dünyanın en önemli 3 ovasından biridir ve tarım alanında dünyada öne çıkan bir noktada yer almalıdır. Tüm bireyler, okullarımız, üniversitelerimiz ve öğrencilerimiz geleceklerini şekillendirirken hem bilişimi, bilimi, teknolojiyi, Araştırma-Geliştirme faaliyetlerini esas almalı, hem de tarımın sürdürülebilir, inovatif pazarlama teknikleriyle dünyaya adeta meydan okuyan bir yapıya bürünmesini sağlamalıdır” dedi.
Ana gündemimiz teknoloji olmalı
Dünyanın ekonomik ve sosyal döngüsüne bakıldığında teknolojiyi en iyi kullananların yarışı en önde bitirdiklerinin görüleceğini ifade eden Sönmez, T”ürkiye olarak biz ilerliyoruz ama dünya bizden hızlı olunca çok da anlamı olmuyor. Ana gündeminiz teknoloji ve inovasyon, yani iş yaşamında yenilik, değişim ve gelişim olmalı. İnovasyonu geliştirecek gerekli iklimi hazırlamak da iş hayatınızda sizlerin elinde olacak. Dolayısıyla iş hayatınızda farklılığa, farkındalığa, değişime ve ilkleri başarmaya dikkat edin. Türkiye, inovasyonda atak yapmaya hazır bir ülkedir. Teknolojinin son olanaklarından faydalanmaya özen gösterin. Hangi alanda iş yaparsanız yapın ama öncelikle kaliteli iş yapmaya dikkat edin. Dünyanın neresinde olursanız olun kaliteli iş yaptığınız takdirde mutlaka alıcı bulursunuz. Bu sayede rakiplerinizden hep bir adım önde olursunuz” diye konuştu.
Katma değerli ürünler üretmeye gayret göstermek zorunda olunduğuna işaret eden Sönmez, şunları söyledi
“Bildiğiniz gibi teknolojinin büyük bölümünü ithal ediyoruz. Bu nedenle yurtiçi ve yurtdışında ekonomik alandaki açığımızı bir türlü kapatamıyoruz. Mesela kullandığınız cep telefonlarının tamamı yurtdışından ithal ediliyor. Yazılım devlerinin yabancı şirketlerden oluştuğunu biliyoruz. Mesela dünyanın en yenilikçi şirketlerinin Apple, Google ve Amazon.com olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmış. Tabi bu şirketlerin yenilikçi yani inovatif seçilmeleri boşuna olmamış. Bu şirketler dünyanın en hızlı büyüyen ilk üç şirketi ünvanını da elinde bulunduruyor.
Rakipler değişiyor
Dünya hızla değişiyor dedik. Yapay zekaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bilgisayarlar dünyamızı anlamada katlanarak artan bir şekilde daha iyi bir konuma ulaşıyor. 2016’da bir bilgisayar dünyanın en iyi go oyuncusunu yendi ki bu beklenenden 10 yıl daha önce gerçekleşti. ABD’deki genç avukatların iş bulması çok zor hale geldi. 2018’de, ilk kez kendi kendine giden arabalar halka sunulacak. 2020 civarında tüm endüstri bundan kötü etkilenecek. Artık bir araba sahibi olmak istemeyeceksiniz. Telefonunuzla bir araba çağıracaksınız ve olduğunuz yere gelip sizi istediğiniz yere götürecek. Arabayı park etmenize gerek olmayacak, sadecej ücreti ödeyeceksiniz ve yolculuk esnasında çalışabileceksiniz.
3D yazıcı ile ofis yaptılar
Son 10 yılda en ucuz 3D yazıcının fiyatı 18.000 bin dolardan 400 dolara düşerken hızı da yaklaşık 100 kat arttı. Tüm büyük ayakkabı firmaları çoktan 3D yazıcılarla üretime başladılar. Artık telefonunuzla ayağınızı tarayıp evde ayağınıza mükemmel uyan bir ayakkabı üretebileceksiniz. Örneğin Çin’de 6 katlı bir ofis binası 3D yazıcıyla üretildi bile. 2027’yılına geldiğimizde üretilen her şeyin yüzde 10’u 3D yazıcılardan çıkmış olacak.
DAHA ÇOK SORGULAYIN
Yeni sanayi çağını sizin gibi özgür ve inovatif gençlerle yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Daha çok sorgulayan, daha çok araştıran bir yapıyla hareket etmeniz gerekiyor. Dünyayı iyi okumak için araştırma-geliştirme faaliyetlerine ayrı bir parantez açmanız şart görünüyor. Elinizdeki teknolojik aletleri de bu yönde kullanırsanız hedefinize bir adım daha yaklaşmış olursunuz.
ATATÜRK’ÜN HAYATINI İYİ OKUYUN
Gençlere Atatürk’ün de tavsiye ettiği Grigory Petrov’un ‘Beyaz Zambaklar Ülkesinde’ kitabını tavsiye eden ve okul kütüphanesine de bu kitaptan 5 adet hediye eden Sönmez, “Kutuplaşmayı, ayrışmayı bir kenara itmek zorundayız. Atatürk’ün gösterdiği yolda komple bir dünya insanı olmak için uğraş vermelisiniz. Sizler, bu ülkenin geleceğini oluşturuyorsunuz. Renklerimiz, desenlerimiz, kültür kazanımlarımız bizi biz yapan değerlerimizdir. İşte tüm bu özellikler ülkemizi özel kılıyor. Bu özelliği sonsuza dek yaşatacağınıza inanıyorum. Hayatınız boyunca eğitime, bilimselliğe, yeniliğe, çağdaş ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmada öncü birer rol model olmanızı ümit ediyorum” diye konuştu.
Sönmez, konuşmasının ardından öğrencilere katkılarından dolayı kendisine çiçek sunan okul yönetimine kitap hediye etti. Öğrenciler, toplantı sonunda Sönmez’e birçok soru yöneltti.