Hatay Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, AA muhabirine,
kentin havuç üretimiyle Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer aldığını
söyledi. Kırıkhan, Reyhanlı, Kumlu, Antakya ve Belen ilçelerinde havuç ekiminin
yoğun bir şekilde yapıldığını aktaran Çolakoğlu, "Bu yıl yaklaşık 16-17
bin dekar alanda 60 bin tonun üzerinde bir rekolte bekleniyor. Dekara verimiz
3-5 ton arasında değişiyor. Havuçların, yurt içinin yanı sıra özellikle Orta
Doğu ülkeleri başta olmak üzere Azerbaycan, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan ve
Rusya'ya ihracatı yapılmaktadır." diye konuştu.
Bu yıl yağışların iyi olmasının havucun verimini de
etkilediği aktaran Çolakoğlu, üreticilerin hem fiyattan hem de verimden mutlu
olduğunu belirtti. Hasadı devam eden havucun kilogram fiyatının 2,2 liraya
kadar çıktığını dile getiren Çolakoğlu, ihracatı da yapılan ürünün kent
ekonomisine yaklaşık 90 milyon liranın üzerinde katkı sağladığını söyledi.
Havuç üreticisi Yunus Emre Ekerbiçer de 1500 dekarlık alanda
havuç ektiğini, dönüme yaklaşık 5 ton ürün aldığını anlattı.
Ürünün veriminden ve fiyatından memnun olduklarını ifade
eden Ekerbiçer, "İç piyasayla birlikte Bulgaristan ve Romanya'ya
ihracatımıza devam ediyoruz." dedi. Üretici Paşa İkizoğlu, 2 bin dekarlık
alanda havuç ektiğini sezon başı olmasına rağmen verimin iyi olduğunu belirtti.
İlk hasatta dönüme 5 ton hasat yaptığını, hava şartlarının
olumlu gitmesi halinde dönüme 7 ton ürün almayı hedeflediğini aktaran İkizoğlu,
fiyatlardan memnun olduğunu söyledi. Tarım işçisi Hakan Kaya, sabahın erken
saatinde başladıkları hasadın akşama kadar sürdüğünü ve yaklaşık 90 lira
yevmiye aldıklarını dile getirdi. AA