Süllü, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye’nin son açıklanan ödemeler dengesinde, cari açık geçtiğimiz yılın Ocak-Temmuz dönemine göre 16,5 milyar Dolar azalarak, 26,77 milyar Dolar’a geriledi. Temmuz ayında ise 2,63 milyar Dolar’la 11 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Cari açığa en büyük katkı, büyüme rakamlarında da olduğu gibi, ihracattan geldi. İlk çeyrekte toparlanma sinyalleri veren Avrupa ekonomisi ihracatımızı canlandırırken, kurun sağladığı avantaj ve faizlerin düşüş eğilimine geçmesi ihracata olumlu yansıdı.
Cari açık finansmanın kalitesi düşüyor
Son dönemde Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri artıracağı yönünde beklentiler, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarına sebep oldu. Ödemeler dengesinde de sermaye ve finans kaleminde DİBS ve tahvil çıkışı yaşanırken, bu dönemde 8,23 milyar Dolar kaynağı belli olmayan para girişi yaşandı. Net hata ve noksan kaleminde yaşanan bu artış, cari açık finansmanının kalitesi konusunda yine tartışmalara sebep olacağı benziyor. Sermaye yatırımlarında yaşanan çıkışları geri çekmekteki en önemli problemlerden birisi enflasyon olurken, özel ve kamu yatırımlarının düşük olması da büyüme ve ödemeler dengesinde sorunlara sebep oluyor.
Piyasalarda ise cari açıkta azalma sonrası Dolar/TL 2,1920 seviyesine gerilerken, BİST100 endeksi de 80,100 puanı test etti. İthalatın azalmasıyla beraber yurtiçinde dolar talebinde de düşüş yaşandı