Burada işçiler tarafından yıkanarak temizlenen ıspanaklar,
çuval ya da kasalara konularak Türkiye'nin çeşitli bölgelerine gönderiliyor.
Geçen yıl yaklaşık 20 bin dekar alana ekilen ve 35 bin tona yakın rekolte elde
edilen ıspanakta bu yıl ekim alanı 14 bin dekara, rekolte tahmini ise 25 bin
tona geriledi.
Bölgedeki çiftçiler tarlada kilogramını 1-1,5 lira arası
sattıkları ıspanakta, havaların soğumasıyla ürünün kilogram fiyatının da
artmasını bekliyorlar. Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Recep Bulut, AA
muhabirine, Osmaniye'nin ıspanak üretiminde önemli bir merkez olduğunu söyledi.
Bu yıl 14 bin dekar alanda ıspanak ekimi yapıldığını dile
getiren Bulut, "2020'de Osmaniye, ıspanak üretiminde 15. sırada yer
almıştı. Bu yıl ekiliş alanlarımız geçen yıla göre azalış gösterse de ıspanak
üretimimizden dekara 1750 kilogram verim, 25 bin tonluk da rekolte
beklemekteyiz." diye konuştu.
Ekim ve kasım aylarında ekilen ıspanağın aralık ve ocakta
hasadının yapıldığını aktaran Bulut, "Ispanak, besin değerleri bakımından
değerli bir ürün. Bu nedenle üretimine önem veriyoruz. Türkiye'nin ıspanak
üretiminin önemli kısmının ilimizden karşılanması bizi mutlu etmektedir.
İnşallah önümüzdeki dönemlerde ekiliş alanı ve rekolte de daha yukarılara
çıkarız." dedi.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de ıspanağın ilçe
ekonomisi için çok önemli olduğunu kaydetti.
Üretim, hasat ve satış döneminde binlerce insanın evine
ıspanak sayesinde ekmek götürebildiğini dile getiren İspir, "Bu yıl,
havaların sıcak gitmesi nedeniyle ekiliş alanlarında bir azalma oldu. Ispanak,
soğuğu seven ve havalar soğudukça kalitesi artan bir ürün. Aynı zamanda buna
paralel talepte de artış ve azalış yaşanıyor. Şu an fiyatlar istediğimiz
seviyede değil ancak havalar soğumaya başladı. Önümüzdeki günlerde istediğimiz
rakamlara geleceğini umuyoruz." ifadelerini kullandı.
Ispanak üreticisi Mehmet Pekbilir de ıspanak hasadının
başladığını ancak havaların sıcak gitmesi nedeniyle fiyatın istedikleri
seviyede olmadığını ancak bunun değişebileceğini kaydetti. AA