Kamu hastaneler birliğinden yanık merkezi

Kamu hastaneler birliğinden yanık merkezi

Patlama yanıkları, bomba yanıkları, kimyasal yanıklar, teknolojik yanıklar, elektrik yanıkları... 


Kamu hastaneler birliğinden yanık merkezi

Globalleşen dünyada, teknolojik ilerlemeler, sanayileşme, savaşlar vb. sağlık sektöründe de özellikli birimlerin kurulmasına ihtiyaç oluşturmuştur. Bunlardan birisi de Yanık Merkezleridir... 

Ağır yanık vakaları fazla görülmese de,  tedavilerinde özellikli bir merkeze ihtiyaçları vardır. Türkiye’de sadece belli illerde bulunan yanık merkezlerinden birisi de, Adana Kamu Hastaneler Birliği Numune Eğitim ve Araştırma Hastenesine bağlı Seyhan Uygulama Merkezi’nde bulunmaktadır.

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat ARIKAN, Bölgenin göz bebeği, ‘’Yanık Merkezini’’ tanıttı. Yanık Merkezi sorumlusu Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Koray DAŞ ise yanıklarda yapılması gerekenler ve doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi.

7/24 Uzman Doktor Bulunduran Yanık Merkezi
Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Osman Kürşat ARIKAN yanık merkeziyle ilgili olarak;
‘’Adana Seyhan Uygulama Merkezi’nde bulunan Yanık Merkezimiz,  2012 yılında resmi olarak tanımlandı. Merkez şu an 18 servis, 4 yoğun bakım hastasına bakacak yatak kapasitesine sahiptir.  5 genel cerrahi uzmanı, 1 anestezi uzmanı olmak üzere toplam 6 hekim tam zamanlı olarak merkezimizde hizmet vermektedir. Aynı zamanda bir yanık merkezinde, 7/24 uzman doktor bulunduran nadir kliniklerden birisiyiz. Yanık Merkezine yatanların  % 90’ı travmatik, yanık oranı yüksek ve ağır tabloda seyreden yanık hastalarıdır. Son 3 yılda,  yatan 2000 hastayı tedavi ederek, arkadaşlarımız ciddi bir başarı göstermişlerdir ’’dedi.

Yanık Ünitesiyle, Yanık Merkezi Arasındaki Fark


Sayın Arıkan ayrıca ’’Merkez statüsünü almış
birimler, en üst seviyede donanıma sahip, özel statüde değerlendirilen yerlerdir. Ağır yanık hastalarına bakabilecek teknolojiye ve deneyime sahiptirler. Biz sadece bölgeye hizmet vermekle kalmayıp Türkiye’nin çok farklı yerlerinden de hava ambulansıyla hasta kabulü yapmaktayız.

Yanık Merkezleri  Hem bakanlık nezninde hem de ulusal düzeyde hassasiyet  oluşturan kuruluşlardır ve ulusal duzeyde palanlama gerektiren birimlerdendir. Özellikle ağır yanık hastalarının ağrıları dayanılmazdır. Organ kayıpları oluşabilir, enfeksiyon riskleri fazladır,  fiziki ve psikolojik olarak ağır bir travma yaşarlar. Mesleğimde yılların deneyimine sahip, sayısız hastaya bakmış bir hekim olmama rağmen,  yanık hastalarına ayrı bir hassasiyet gösteririm. Dolayısıyla, yanık merkezleri, yanık üniteleri hatta en ufak yanık birimi bile bizim için çok kıymetlidir.  Bu konuda halkımızın bilgilendirilmesi önemlidir’’dedi.

En Fazla Görülen Yanık Tipleri

Seyhan Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi sorumlusu Genel Cerrahi Uzmanı  Doç.Dr.Koray DAŞ;
Tüm dünyada en çok görülen yanık tipi sıcak su yanığıdır. Arkasından alev yanıkları, elektrik yanıkları, kimyasal yanıkları gelir. Ayrıca, merkezimize yatan hastalar arasında,  Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle, savaş kaynaklı yanıklar, alev yanıkları, mazot yanıkları, bomba yanıkları, araç patlamalarına bağlı yanık hastalarıda bulunmaktadır.

Yanıklarda En Önemli Nokta Önlem Almak, Yanmamaya Çalışmaktır

Yanık tedavisinde ilk yapılacak şey, en yakın sağlık kuruluşuna başvurana kadar, yanan bölgeyi soğutmak ve temiz tutmak olmalıdır. En uygun yöntem, yanık bölgesinin 15-20 dakika kadar çeşme suyunun altına tutulmasıdır. Buz uygulaması zararlıdır. Su hem acıyı azaltır, hem de yanığın derinlere inmesini engeller. Elektrik yanıkları ciddi travmatik yanıklardır, ilk yardımında su yerine, solunum yolunun açık tutulması, dolaşımın sağlanması gibi temel ilk yardım teknikleri uygulanmalıdır. 

Savaş Yanıklarında, Tecrübe

Sağlık Bakanlığımızın ve Genel Sekreterliğimizin destekleriyle Merkezimiz,  yanık tedavisinde dünya teknolojisini kullanmaktadır. Buna rağmen, iyi bir merkez olmak için en önemli faktör yetişmiş deneyimli iş gücüne sahip olmaktır. Suriye savaşıyla beraber bölgeden gelen çok ciddi savaş yanıklarını tedavi etmek, ekibimizin ciddi bir tecrübeye sahip olmasına neden olmuştur. Ulusal Yanık Sertfikası programı çalışmalarına katılıyoruz. Bu aşamayı atlatabilirsek merkezimiz, Türkiye’ye yanık kliniklerinde çalışacak sağlık personeli yetiştiren ideal bir eğitim merkezi olacaktır.

Bireysel Değil Ekip Çalışması

Yanık hastaları ortalama 14-20 gün hastanede yatarlar. Hastaları,  kısa süre içerisinde iyileştirip yatakları yeni hastalar için hazır tutmak ve enfeksiyon riskini en aza indirmek, ekip çalışmasıyla mümkündür.
Elimizden geldiğince, ekibimizle beraber nerdeyse hiç izin kullanmaksızın 7/24, Türkiye’nin en yoğun yanık merkezlerinden birinde en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. 

 

DİĞER HABERLER

2025 memur zammı enflasyon farkı
2025 memur zammı enflasyon farkı
9 Aralık 2024 Pazartesi
Borsa güne yükselişle başladı
Borsa güne yükselişle başladı
4 Aralık 2024 Çarşamba
Borsa haftaya düşüşle başladı
Borsa haftaya düşüşle başladı
2 Aralık 2024 Pazartesi
Borsa güne yükselişle başladı
Borsa güne yükselişle başladı
27 Kasım 2024 Çarşamba