Lisanslı GES başvuruları koordinasyon toplantısı

Lisanslı GES başvuruları koordinasyon toplantısı

GÜNDER, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde lisanslı başvuruların dünü, geleceği ve beklentilerin gündeme getirildiği 2015 yılı Lisanslı GES başvuruları toplantısı düzenledi.


Lisanslı GES başvuruları koordinasyon toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı Dr. Selahattin Çimen başkanlığında düzenlenen toplantıya YEGM, EPDK, TEİAŞ,  ELDER ve GENSED yetkilileri katıldı.

3 ana başlık altında düzenlenen toplantıda, öncelikle lisanslama sürecinin uzamasının sektöre ve firmalara olan maliyeti, 2015yılı lisans başvuruları için yapılması gereken işlemler, sürecin kısaltılması ve hızlandırılması konuları ele alındı. Yapılan görüşmelerde lisans başvuru sonuçlarının gecikmesi ile ilgili olarak yapılan tespitler şu şekilde sıralandı:

 1)      Gecikme sebebi ile arsa fiyatlarında yüksek artışlar yaşandı,

2)      Firmalar teminat mektubu bedellerinden ciddi zararlara uğradılar,

3)      Firmalar GES yatırımı ile ilgili personel istihdamına devam etmişler bu da ek bir maliyete sebep oldu,

4)      Gecikme ve belirsizlik sebebi ile finans sektörü ciddi kaygı içine girmiş ve bu nedenle yatırımcılar uygun vadeli finans bulmakta zorlandılar,

5)      Yabancı yatırımcılar ülkemize yatırım yapmaktan vazgeçme eğilimine girdiler,

 Düzenlenen toplantıda; 2015 yılı lisans başvuruları konusunda ise yapılması gereken düzenlemeler ise şu şekilde sıralandı:

1)      Öncelikle ölçüm zorunluluğu kaldırılmalıdır. Bu bilgiler açık kaynaklar dahil birçok merkezden edinilebilir.

2)      2015 başvuru süreci tüm aşamaları tarihlenmiş bir şekilde bir takvim halinde ilan edilmelidir. Kimin hangi işlemi ne zamana kadar ve nasıl sonuçlandıracağı açıkça kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bu açıklık hem yerli ve yabancı yatırımcıları hem de finans kurumlarını önemli şekilde etkileyecektir.

3)      2015 yılı lisans başvurularının yapılacağı bölgelere ilişkin kapasiteleri bir an önce açıklanmalıdır. Kim hangi bölgede neye göre arazi arayacağına bir an önce karar vermelidir.

4)      Şu andaki mevzuata göre yarışmayı kazanan firma yatırımdan vazgeçerse yarışmada kazandığı lisans kapasitesi bir sonraki lisans başvurusuna kadar açıkta kalmaktadır. Bu konuda düzenleme yapılarak bu kapasitenin başvuru yapmış diğer firmalar tarafından kullanılması sağlanmalıdır. Çünkü bir dahaki lisans başvurusuna kadar güneş enerji üretmeye devam edecek, sizi beklemeyecektir. Bu enerjiden faydalanma adına benzer gecikmelerin önüne geçilmelidir.

5)      Yarışmayı kazanan firmaya verilen 2 yıllık inşa süresi uzun bir süredir. 30-40 MW lık bir tesis günümüz teknolojisi ile 5-6 ayda bitirilebilmektedir. Ön lisans sonrasında verilen uzun inşa süresi birçok spekülasyona sebep olacak bir süredir.

6)      Arazi uygulamaları konusunda farklı bölgelerde farklı uygulamalar mevcuttur. Tarım Bakanlığı bir çalışma yaparak uygun arazi standartlarını belirleyebilir ve bu konuda taşra teşkilatını da bilgilendirerek yatırımcılar açısından önemli bir sorunun üstesinden gelinmiş olunur.

7)      İzleyici sistemlerin kullanıldığı yatırımlar için arazi miktarı konusunda yeni bir düzenleme yapılmalıdır. 1 MW yatırım için getirilen 20.000 m2 sınırı bu tür yatırımlar için ihtiyacı karşılamamaktadır.

 

 

DİĞER HABERLER

Borsa güne yükselişle başladı
Borsa güne yükselişle başladı
11 Aralık 2024 Çarşamba
2025 memur zammı enflasyon farkı
2025 memur zammı enflasyon farkı
9 Aralık 2024 Pazartesi
Borsa güne yükselişle başladı
Borsa güne yükselişle başladı
4 Aralık 2024 Çarşamba
Borsa haftaya düşüşle başladı
Borsa haftaya düşüşle başladı
2 Aralık 2024 Pazartesi