Mehmet Tanrıverdi, 12 yıl önce deneme ekimi yaptığı Pitaya'nın tohumu ve dal üretimini geliştirmek için de 4 yıldır uğraş verdiğini, bu süreç sonunda 10 çeşit üretmeyi başardığını söyledi. Tanrıverdi, 'Pitaya'nın çiçek açtıktan yaklaşık 30- 50 gün sonra meyve verdiğini belirterek "Meyvelerinin ağırlığı 150 ile 600 gram arasında değişen Patiya, şarap, dondurma ve gıda boyası sektöründe de kullanılabilir yapıya sahip. Bugün için sadece büyük market ve manavların raflarında bulunabilen Pitaya'nın tanesi 35 ile 40 lira arasında satışa sunuluyor" dedi. Tanrıverdi, 1.5 dönümlük açık arazide yetiştirdiği ürünün ilk hasadında 7 bin 270 lira, ikinci hasadında 78 bin lira, üçüncü hasadında ise 157 bin 180 lira net kar elde ettiğini sözlerine ekledi.
TARIM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN OLUMLU GÖRÜŞ
Çalışmaları bir yıldır yakından takip eden Yenişehir İlçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürü İlhan Kartal ise, meyvenin üretiminin Mersin'de başarılı bir şekilde sonuçlandığını açıkladı. Müdür Kartal, şu değerlendirmeyi yaptı: "Akdeniz sahil bandında ve öncelikle Mersin'de yetiştirilecek alternatif bir ürün olacağı kanaatindeyiz. Bölgemizdeki arazilerin küçük yapıda olması, küçük yapılı arazilerde de bu bitkinin değerlendirilebileceği ve oradaki ekimden de iyi bir gelir getirebileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden alternatif ürünlerimiz arasında yer alacağına inanarak ekimleri yapılmıştır. Bu bitki tropikal olmasına rağmen açık alanda üretilebiliyor. Yaklaşık 1 yıldır Mehmet Beyin bahçesinde yapmış olduğumuz kontrollerde bitkinin çok rahatlıkla yetiştirilebildiğini gördük. Ve bunun örtü altına alındığında kalite ve verim açısından artış olacağı kanaatindeyiz. Bölgemize uygun olacağı, taşlık ve kayalık arazilerde bile çok rahatlıkla ekiminin yapılacağını düşünüyoruz. Birim alandan çok yüksek bir gelir getireceğini düşünüyoruz. Umarım bölgemizde üretimi artar ve iyi gelirler getirir. Özellikle ihracata gidebilecek ciddi bir ürün olacağını düşünüyoruz." İbrahim MAŞE /DHA