2 yıl önce Samandağ Kaymakamlığı, Antakya Belediyesi, MKÜ Ziraat Fakültesi ve Samandağ Meslek Yüksekokulu'nun ortağı olduğu 'Samandağ'da İpek Böcekçiliğinin Canlandırılması Projesi' kapsamında 25 kadın kursiyere 240 saatlik eğitim verildi. Bu kursiyerlerin istihdama kazandırılmasıyla Samandağ'da kaybolmaya yüz tutan ipek böcekçiliği yeniden canlandı. Harbiye'de üretim merkezi kuran Büyükaşık ailesinden de destek alan Samandağlı ipekçiler, işin zorluğuna aldırmadan üretim yapmaya gayret ediyor.
Sadece dut ağacının yaprağını yiyerek beslenen ipek böceğinin ipeği nasıl oluşturduğunu anlatan Samandağlı kadınlar; "Dut ağaçlarının yapraklarının en taze olduğu aylarda, dut yaprakları üzerinde yumurtalardan çıkan tırtıl, iyice büyüyüp hücrelerine yerleşince, önce kozanın dış kısmını sonra kendi vücudunun etrafını örer. Böylece 40 gün süren bu seremoninin ardından fulardan gömleğe, kravattan peştamala kadar birçok ürünün ham maddesi olan ipek kozası örülmüş olur" dediler.
Samandağ'ın maharetli kadınları saf ipek telini, uzun uğraşlarla tablo veya masaları süsleyen çiçek şeklinde birer sanat eserine dönüştürüyor. Ramazan ÇELİK/DHA