Girmen, "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de
de tarımsal üretim artışında üstün nitelikli yeni buğday çeşitlerinin ve
kaliteli tohumun payı büyüktür. Tarla ve laboratuar kontrollerinde fiziksel ve
biyolojik değerleri belirlenmiş, her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak
satışına izin verilen sertifikalı tohum eken kazanır" dedi.
SERTİFİKALI
TOHUMUN ÇİMLENME ORANI YÜZDE 85
Sertifikalı tohumlarda çimlenme oranının
yüzde 85 olduğunu belirten Girmen şöyle konuştu:
"Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı en
az yüzde 97 oranındadır. İçerisinde yabancı madde en çok yüzde 3'tür. Yani
üretici hangi ürünü ekmişse onu alır. Sertifikalı tohumluklarda en az çimlenme
oranının yüzde 85 oranındadır. Tohumlar selektörden geçirildiği için her tohum
yaklaşık aynı büyüklüktedir. Verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum
maliyetini düşürür ve üreticiye kazanç sağlar. Söz konusu tohumun hangi çeşit
olduğu bellidir. Ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için
(tekdüze çıkış) tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün
kaybı görülmez. Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemde olur. Olgunlaşma tüm
bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlar."
ÜRETİCİ EKİM
ZAMANINI AYARLAYABİLİR
Sertifikalı tohum eken üreticinin ekim
zamanını tam olarak ayarlayabileceğini de söyleyen Girmen sözlerini şöyle
sürdürdü:
"Sertifikalı tohumda çeşit özellikleri
bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir. Çeşit özellikleri
bilindiğinde ürünün gelişimi sırasında izlenecek olan uygulama (bakım, sulama)
programı da daha rahat belirlenir. Elde edilen ürünler aynı özelliklerde
olduğundan pazar değerleri yüksektir, bu da satış kolaylığı sağlar. Söz konusu
tohumlar toprakta mevcut ve tohumla taşınan bazı hastalıklara karşı koruyucu
olarak ilaçlandığından kayıplar minimum düzeydedir, ekimde fazla tohum
kullanılmasına gerek kalmadığından tasarruf sağlar. Sertifikalı tohum
kullanımını Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Bu tohumu kullanan
çiftçilerimiz kullanılan tohumluk miktarına göre destekleme ödemesi
almaktadırlar."