Araştırma, Geliştirme ve Üretim Bir Arada
Çalışmalarının sadece üretime yönelik değil, aynı zamanda araştırma, geliştirme ve çözüm üretme faaliyetlerini de de kapsadığını, çiftçiye her türlü kolaylığı sağladıklarını vurgulayan Hamit Aygül, ''Adana Türk tarımında son derece önemli bir yerde. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın İl’de çok sayıda kuruluşu var. Tarım alanında araştırma yapan iki, hayvan hastalıklarını araştıran bir tane enstitümüz var. Bunların yanı sıra, Toprak Mahsulleri Ofisi, Et ve Süt Kombinası, Ceyhan Tarım İşletmesi Müdürlüğü, Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, taşradaki ve merkezdeki personele eğitim veren bakanlığa doğrudan bağlı Tarımsal Yayım ve Eğitim Merkez Müdürlüğü, TARSİM Bölge Müdürlüğü ve yeni kurulan Tohum Sertifikasyon ve Test Müdürlüğü var'' diye konuştu.
Üretim Potansiyelinde Adana İpi Göğüslüyor
Yeterli ve güvenilir gıdaya erişimin çok büyük önem taşıdığı günümüzde, Adana'nın bir çok tarım ürünün üretiminde lider konumda olduğunu belirten Aygül, sözlerine şöyle devam etti: ''Adana, karpuz üretiminin yüzde 20'sini sağlayarak Türkiye'de birinci sırada yer alıyor. Hem yem sanayisinde hem de yağ sanayisinde kullanılan dane mısırı en fazla üreten İl konumundayız. Narenciye ürünlerinin yüzde 20’den fazlası İlimizden sağlanıyor. 2013 yılında 119 bin ton soya ve68 bin ton yer fıstığıüretimi ile Adana yine ilk sırada yer alıyor. Pamuk üretiminde eskiye nazaran gerileme olmasına rağmen Adana212 bin tonluk üretimi ile yine ilk üçte yer alıyor.704 bin ton buğday üretimiyle de üçüncü sırada yer almaktayız. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayımızın yanısıra et ve süt üretimimiz de önemli artışlar olmaktadır. Ayrıca ilimizde Arıcılık ve Su Ürünleri sektörleri de önemli bir gelişme göstermektedir.
''Çiftçinin her zaman yanındayız''
Çiftçilere, sadece maddi değil, manevi destekte de bulunduklarını dile getiren Aygül; çiftçiyi, tohumun nasıl ekileyeceğinden, bitki hastalıklarında hangi ilacı kullanılacaklarına kadar bilgilendiriyoruz. Ayrıca ekimden hasada kadar her aşamada çiftçiyi bilgilendirmeye devam ediyoruz. Neredeyse her çiftçiyle tek tek ilgileniyoruz” diye konuştu. Hamit Aygül, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''15 ilçe müdürlüğümüzde ve onların bünyesinde köylerde çalışan ziraat mühendisi ve veteriner hekim personelimiz var. İl Müdürlüğümüzde 330 civarında personelimiz bulunuyor, bu rakam ilçelerle beraber 860'a çıkıyor. Çok geniş bir yapıya sahibiz. Her bir personelimiz çiftçimizin yanında. Adana tarımına hizmet eden personelimiz, çiftçinin üretimine hibe desteği vermeye de çalışıyor. Bakanlığımız tarafından Adana çiftçisine 12 yılda verilen destek 1.9 milyar TL, 2013 yılında verilen destek ise 260 milyon TL. Bu destekleri çiftçimizin üretmiş olduğu ürünlere yönelik olarak vermekteyiz. Buğdaydan pamuğa, mısırdan süte kadar çiftçilerimize üretim esaslı destek vermekteyiz'' diyerek sözlerini tamamladı. ÖZEL HABER/MURAT YILDIRIM