ATOSEV Tesisleri’nde düzenlenen eğitim programının açılışına, Ticaret Adana İl Müdürü Adnan Ekiz, AK Parti Adana İl Kadın Kolları Başkanı Sevil Can ve çok sayıda davetli katıldı.
Yaklaşık 5 gün sürecek programda KAS Türkiye Proje Müdürü Bekir Öncel ve Eğitimci, İş Koçu ve KOBİ Danışmanı Cüneyt Örkmez, bilgilerini katılımcılarla paylaşacak.
‘’KADINLARIN YAPAMAYACAĞI İŞ YOKTUR’’
Programın açılışında konuşan İşinsanı Dergisi ve Gazette Gazetesi İmtiyaz Sahibi Fatma İnci Gül, ‘’8 milyara ulaşmış dünya nüfusunun yaklaşık yarısı kadındır. Aşağı yukarı Türkiye’de de durum böyle. Çalışabilen erkeklerin yüzde 72’si işgücüne katılırken, bu rakam kadınlarda yüzde 34’tür. Yani ülkemizde 100 erkeğin 72’si çalışırken, 100 kadından ancak 34’ünün bir işi vardır. İstihdam oranlarına baktığımızda ise erkeklerin kadınlara oranla 2 kattan daha fazla tercih edildiği görülmektedir. Halbuki günümüzde kadınların tıpkı erkekler gibi otobüs şoförlüğünden tutun da inşaat işçiliğine kadar yapamayacağı hiçbir iş yoktur. Üstelik henüz tatmin edici bir seviyeye ulaşamasak da kadınlarımızın eğitim seviyesi hızla artıyor. TÜİK rakamlarına göre günümüzde Türkiye’deki evli kadınların yüzde 43’ünün eşleriyle eşit eğitim seviyesinde olduğu, yüzde 15’inin ise eşlerinden daha eğitimli olduğu görülmektedir. Ancak ne yazık ki, evli kadınların geriye kalan yüzde 42’sinin eğitim seviyesi eşlerinden daha düşüktür. Durum böyle olunca ülkemizdeki kadın ve erkekler arasında büyük bir fırsat eşitsizliği oluşmaktadır… O zaman yapılması gereken şey; kadınlarımızın girişimci özelliklerini güçlendirip hem aile hem de ülke ekonomisine katkı sağlamamız gerekmektedir’’ dedi.
‘’İÇİMİZDEKİ GİRİŞİMCİYİ KEŞFETMELİYİZ’’
Kadınların girişimcilik faaliyetlerinde bulunmalarının gelişen ekonomiler için stratejik bir öneme sahip olduğunu dile getiren Gül, ‘’Son yıllarda kadınların çalışma hayatına büyük oranda katılması ve daha aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunmaları, gelişen ekonomiler için ‘stratejik’ bir öneme sahiptir. Çünkü iş dünyasında zengin olmanın, kullanılmayan potansiyeli etkin hale getirmenin ve yeni iş sahaları oluşturmanın yolunun, kadınların girişimciliğinin teşvik edilmesinden geçtiği artık kabul edilmesi gereken bir gerçekliktir. Yapılan çalışmalarda kadın girişimcilerin kişisel karakteristikleri; dinamik, bağımsız, özgüvenli, rekabetçi ve amaç yönelimli olarak tanımlanmaktadır. O zaman yapılması gereken şey ‘Kadın Girişimciliğinde ve İş Yaşamında Yol Haritaları’ konusunu çok iyi özümleyip, içimizdeki girişimci yeteneğimizi keşfederek, büyük bir kararlılıkla üretim dünyasına adım atmaktır’’ diye konuştu.
‘’GİRİŞİMCİLİK KONUSUNDA CESUR OLUN’’
Kadınlara yönelik bu tür eğitimlerin çok faydalı olduğunu belirten Ticaret İl Müdürü Ekiz ise, ‘Ticaret Bakanlığı’nın özellikle kadın ve genç girişimcilere desteği çok fazla. Biz de Adana’da Sayın Sevil Can başkanımızla beraber ciddi bir mesafe kat ettik. Bu iş, valimiz Sayın Süleyman Elban’ın Adana’da göreve başlamasından sonra da daha büyük bir ivme kazandı. Adana’da toplamda 39 tane kadın kooperatifimiz var. Kadınlarımız üretiyor, ürettikleri ürünü de satıyorlar. Pazar konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Yeter ki standartlara uygun ürünler üretilsin. Kadının emeği çok değerli, çok kıymetli. Üretim konusunda Adana’da başarıyı yakaladığımıza inanıyorum. Çünkü bakanlığımızın kadın emeğine verdiği değer, hiçbir zaman ölçülemez. Bakanlığımız da devletimiz de kadınlara gereken desteği veriyor. Yeter ki kadınlarımız girişimcilik konusunda cesur olsunlar’’ ifadelerini kullandı.
‘’KADININ GÜCÜNÜ ADANA’DAN GÖSTERECEĞİZ’’
Başkan Can da ‘’Bu eğitim programını düzenleyen, kadınlarımızın her zaman yanında ve destekçisi olan İşinsanı Dergisi İmtiyaz Sahibi Fatma İnci Gül hanıma çok teşekkür ediyorum. Kendisiyle daha önce de böyle bir çalışmanın içinde olmuştuk. Girişimci olmak isteyen kadınlarımıza yönelik çok güzel bir eğitim programı olacağına inanıyorum. Biz de siyasetçi kadınlar olarak, elimizden geldiğince kadınlarımızın arkasında durmaya özen gösteriyoruz. Yaptıkları çalışmalara destek olmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda gerçekleştirdiğimiz, ‘Kadın Emeği Türkiye’nin İstikbali’ programı var. Bu program çerçevesinde girişimci olmak isteyen, kooperatif kurmak isteyen kadınlarımıza yönelik Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve İŞKUR Müdürlükleriyle gerçekleştirdiğimiz bir programımız oldu. Bu programın sonunda birçok kadın arkadaşımız girişimci olmaya karar verdi. İnşallah bu eğitim programının sonunda da çok kıymetli girişimciler çıkacak. İnanıyorum ki kadının gücünü Adana’dan bir kez daha göstereceğiz’’ dedi.