Depremlerin ardından hızlıca bölgeye intikal eden Kocaeli
Büyükşehir Belediyesince Defne'de kurulan "Kocaeli Afet Mutfağı"
ilçede günde 10 bin kişilik yemek çıkarıyor.
Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Antikkapı AŞ.
İşletmeler Müdürü Memiş Mert Üstün, AA muhabirine, deprem sabahı 25 personelle
yola çıkan 2 afet tırının ilk gün Kahramanmaraş'ta çorba, ekmek ve çay
dağıttığını söyledi.
Depremin ikinci günü Hatay'a geldiklerini belirten Üstün,
Defne'de konuşlandıkları bir okul bahçesinde yerinde üretim yapmaya başladıklarını
kaydetti.
Üstün, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çadır Kenti'nin
tamamlanmasının ardından buradaki 400 metrekarelik mutfağa taşındıklarını
anlatarak, "Ramazanda sahur, kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği olmak üzere
günde 4 öğün yemek veriyoruz. Günde yaklaşık 10 bin kişilik yemek çıkarıyoruz.
Bunun 3 binini iftarda dağıtıyoruz. Dört noktada yemek dağıtımı yapıyoruz. Her
öğünde 4 çeşit ürün çıkarıyoruz. Mümkün olduğunca insanların sevdiği yemekler
çıkarmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Üstün, mutfakta görev yapan ekibin iki vardiya halinde
çalıştığını belirtti.
"Saat 02.00'de bir ekibimiz sahur hazırlıklarına
başlıyor. Saat 03.00'te de ustalarımız çalışmaya başlıyor. Saat 02.00'de
başlayan arkadaşlarımız kahvaltıyı verdikten sonra istirahate çekiliyor. Daha
sonra akşam vardiyasındaki arkadaşlarımız mutfağa giriyorlar. Sahurla başlayıp
iftar saatine kadar yemek dağıtımlarını yapıyorlar ve saat 22.00'de de
mutfağımızı kısmen kapatmış oluyoruz." diyen Üstün, 10 gün arayla ekibi
yenilediklerini söyledi.
Üstün, yemeklerin dağıtımının 2 araçla yapıldığını
söyledi.
"Yemekleri ısıya ve soğuğa karşı dayanıklı kutularda
taşıyoruz. Yemekler uzun süre sıcak kalabiliyor. Hijyenik açıdan da çok
sağlıklı." ifadelerini kullanan Üstün, yemeklerin dökülmeden sıcak bir
şekilde depremzedelere ulaştırıldığını kaydetti.
Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünden gelen ekipler
tarafından her gün denetlendiklerini anlatan Üstün, ürünlerin günlük alınıp
tüketildiğini belirtti.
Üstün, "Çok sayıda ocağımız var. Yemek
tencerelerimiz normalinden daha büyük. Bir tencerede 1000-1500 kişilik yemek
pişiyor. 1999'daki depremi de yaşadık. Bu nedenle mümkün olduğunca
vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz." diye konuştu. AA