“Mevcut üretimi yeşil üretime dönüştüreceğiz”

“Mevcut üretimi yeşil üretime dönüştüreceğiz”

HABER MERKEZİ-Adana Sanayi Odası ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) işbirliği ile yürütülen “Yeşil Sanayiye Doğru Toplumların İstihdamla Kaynaştırılması (YESAD)” projesinin başlangıç toplantısı gerçekleştirildi.

“Mevcut üretimi yeşil üretime dönüştüreceğiz”

Adana Sanayi Odası Sakıp Sabancı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Alman Uluslararası İş birliği Kurumu (GİZ) yetkilileri ve çok sayıda iş insanı katıldı. 

Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Hepinizin bildiği gibi Avrupa, Yeşil Mutabakat ile 2030’a kadar karbon salımını yüzde 50 azaltmayı, 2050 yılına kadar ise net-sıfır karbon salım hedefine ulaşmayı hedefliyor. Bu strateji çerçevesinde sınırda karbon vergisi uygulanmasını planlanıyor. Bu bağlamda hazırlıklarımızın tamamlanması da önem kazanıyor.” dedi.

Avrupa Birliği, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğuna vurgu yapan Kıvanç, yaşanan bu dönüşümün Türkiye’yi son derece yakından ilgilendirdiğini belirtti. Kıvanç, “Mevcut üretim, yeşil üretime dönüştürülmezse artık karbon vergisi vermek durumunda kalacağız. Bizim de Adanalı sanayicileri bu konuda bilgilendirmemiz ve hazır olmaları gerektiği konusunda farkındalıklarını artırmamız gerekiyor. İşte bu kapsamda Adana Sanayi Odası ve Alman Uluslararası İş birliği Kurumu (GİZ) iş birliği ile yürütülen, tamamı Alman Federal Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen Yeşil Sanayiye Doğru Toplumların İstihdamla Kaynaştırılması (YESAD) projesini başladık.” dedi.

Proje kapsamında belirlenen firmalara Yeşil Mutabakata uyum için mentörlük desteği sağlayacaklarını söyleyen Kıvanç, “Yeşil Sanayiye Doğru Toplumların İstihdamla Kaynaştırılması (YESAD) Projemiz kapsamında firmaların yol haritasına uyabilmelerine destek olmak için bir dizi eğitim modülü de hazırlayacağız. Proje kapsamında üretim verimliliğini artırmak ve kaynak kullanımını azaltmak için başta yalın üretim teknikleri, çevreye uyumlu üretim için atık yönetimi, su yönetimi ve enerji yönetimi konularında, firmaların sürdürülebilirliğini artırmak için hem mavi yakalı hem de beyaz yakalı çalışanlara hitap edecek toplam 2 bin 500 dakikanın üzerinde eğitim videoları hazırlıyoruz. Bunları dijital platformda erişime açacağız. Bu eğitimler, firmalarımızın Yeşil Mutabakatı anlamaları için büyük öneme sahip. Ayrıca bu eğitim modüllerini dijital platformda bütün Türkiye’nin hizmetine de sunacağız.” diye konuştu.  

Yeşil Sanayiye Doğru Toplumların İstihdamla Kaynaştırılması (YESAD) projesi ile birlikte üreticilere yeşil üretimle, operasyonları daha yeşil hale getirmek üzere önemli sürdürülebilirlik fırsatları sunması amaçlanıyor.

Açılış konuşmasının ardından Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Bora Kocaman tarafından iş insanlarına proje hakkında detaylı bilginin yapıldığı sunum gerçekleştirildi. Projenin detaylarını anlatan Kocaman projenin Adana sanayisi için önemli bir fırsat olduğunu, GİZ desteğiyle gerçekleştirilecek proje faaliyetleri çerçevesinde Yeşil Mutabakatı Adana için bir tehditten ziyade fırsata dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. Kocaman, “Proje kapsamında 50 firmaya mentörlük hizmeti vereceğiz. Bu anlamda mentör havuzu oluşturma çalışmalarının devam ediyor, olası gelişmelerle ilgili firmaları hızlı şekilde bilgilendirmek istiyoruz. Bu anlamda firmalar arası iş birliklerini de kritik önem taşıyor” dedi.

   


 

DİĞER HABERLER

Resmi Gazete’de bugün (18.09.2024)
Resmi Gazete’de bugün (18.09.2024)
18 Eylül 2024 Çarşamba